03 Nisan 2004 21:00

Kredi karti faizleri Guinnes'e aday

Ankara Ticaret Odasi (ATO) Başkani Sinan Aygün, bankalarin tüketiciye uyguladiklari kredi karti faizleri ile "Guinness Rekorlar Kitabı"na girmeye aday gösterilmesi gerektiğini belirterek "Maalesef bu ülkede tefeciden borç almak, kredi kartı kullanmaktan daha cazip hale geldi" dedi.

Paylaş
Ankara Ticaret Odasi (ATO) Başkani Sinan Aygün, bankalarin tüketiciye uyguladiklari kredi karti faizleri ile "Guinness Rekorlar Kitabı"na girmeye aday gösterilmesi gerektiğini belirterek "Maalesef bu ülkede tefeciden borç almak, kredi kartı kullanmaktan daha cazip hale geldi" dedi. Aygün yaptığı açıklamada, 2003 yılında bir önceki yıla göre yüzde 57 artış göstererek 40.3 katrilyon lirayı bulan kredi kartı harcamalarının 2004 yılının ilk üç ayında şimdiden 7.3 katrilyon lira olduğunu söyledi. Buna göre 20 milyonu aşkın kredi kartının kullanıldığı Türkiye'de her bir kredi kartına düşen kredilendirilmiş borç tutarının 350 milyon lira olduğunu kaydeden Aygün, kredi kartlarında geri dönmeyen kredi miktarının ise 348.7 trilyon lirayla yeni bir rekora imza attığını belirtti.

Mantığı yok Enflasyonun yıllık yüzde 10'un altına düşmesine rağmen, bazı bankaların aylık kredi kartı faizlerinin yıllık enflasyon rakamını bile aştığını dikkat çeken Aygün, tüketici kredisi faizlerini aylık yüzde 2.15'e kadar çeken bankaların kredi kartı faizlerini düşürmemekte ısrar etmesinin mantıklı bir izahının bulunmadığını söyledi. Aygün, kredi kartı faizlerinin aylık ortalama yüzde 6.85, yıllık yüzde 120 düzeyinde seyrettiğinin altını çizen Aygün, şu anda kredi kartı faizlerinin tüketici kredisi faizlerine oranla yüzde 250 oranında pahalı olduğuna söyledi. Aygün, şöyle dedi: "Bir banka kredi kartına 9.95, yıllık yüzde 212 faiz uyguluyorsa, 'Sen hangi memlekette yaşiyorsun?' diye sorarım. Başka banka, tüketici kredisine aylık yüzde 2.50 yıllık yüzde 34.4, aynı banka kredi kartına aylık yüzde 6.25, yıllık yüzde 106.9 faiz uyguluyorsa ben bunun altında bir şey ararım. Kredi kartı faizlerinin normalde aylık yüzde 4'den fazla olmaması gerekir. Ancak burası Türkiye ve bankalar istedikleri faizi belirliyorlar. Adına da serbest piyasa ekonomisi diyorlar."

ÖNCEKİ HABER

AB, IMF adayinda uzlaşma ariyor

SONRAKİ HABER

Tarim işçilerinin çadirlari yandi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa