03 Nisan 2004 21:00

Irak polisi hedefte

Iraklı direnişçiler işgal güçleriyle işbirliği yapan Irak polisini hedef alıyor. Son iki günde Kufa Emniyet Müdürü ve Mahmudiye Emniyet Müdürü direnişçiler tarafından öldürüldü. Irak'ın diğer kentlerinde de işgalcilere karşı saldırılar sürüyor.

Paylaş
Irak'ta süren direniş son günlerde işgal güçleriyle işbirliği yapan Irak polisine yöneldi. Önceki gün Irak'ın güneyindeki Kufa Emniyet Müdürü Albay Said El Tiryak'ın öldürülmesinin ardından başkent Bağdat'ın güneyindeki Mahmudiye Emniyet Müdürü de dün uğradığı suikastta şoförüyle birlikte öldü. Polisin açıklamasına göre, Bağdat'ın 30 kilometre güneyindeki Mahmudiye kentinin emniyet müdürü Albay Visam Hüseyin, başkentten dönüşünde silahlı saldırıya uğradı.

Eve roket isabet etti Bağdat'ın batısında bir yerleşim birimindeki eve bir roketin isabet etmesi sonucu iki Iraklının yaralandığı bildirildi. Roketin kim tarafından atıldığının bilinmediği açıklandı. Başkent Bağdat'ın kuzeyindeki Bakuba kenti yakınında ise bir araca yerleştirilen bombanın, bir Amerikan konvoyunun yoldan geçişi sırasında patladığı bildirildi. Bakuba kentinin kuzeyindeki El Esvad köyünde yol kenarına park edilmiş aracın Amerikan askerlerinin geçişi sırasında infilak etmesi sonucu Iraklı bir sivil ile birkaç askerin yaralandığı, bir askerin öldüğü kaydedildi. Bağdat'ın batısında düzenlenen diğer bir saldırıda ise bir ABD piyadesi yaşamını yitirdi. Kerkük kentinde de bir kişi belediye binasının önünde üzerindeki patlayıcıları havaya uçurdu. Patlamada eylemcinin yanı sıra çevrede bulunan 2 kişi daha hayatını kaybetti. Öte yandan, Irak'ın güneyindeki Basra kentinde, yeni kurulan gümrük dairelerinde görev almak isteyen Iraklıların düzenlediği gösteride 1 polis hafif yaralandı. Kentteki AFP muhabiri, iş isteyen çok sayıda göstericinin gümrük binasını koruyan polislere taş attığını ve aracı ağır hasara uğrayan bir polis memurunun yaralandığını duyurdu.


Amerika'nın sadık müttefiki Irak'ta askeri bulunan birçok ülkenin askerlerini çekeceği ya da yeni asker göndermeyeceğini açıklamalarının ardından yalnızlaşan Amerika'ya Güney Kore hükümetinden destek geldi. Güney Kore hükümetinden dün yapılan açıklamada önümüzdeki aylarda Irak'a 3.700 yeni asker gönderileceği belirtildi. Açıklamada, gönderilecek askerlerin Erbil ya da Süleymaniye'de konuşlandırılacağının tahmin edildiği ifade edildi. 3.700 askerin daha Irak'a konuşlandırılması ile birlikte Irak'ta, Amerika ve İngiltere'nin ardından en çok askeri bulunan ülke Güney Kore olacak. Yarbay Michael Finnegan, Kore askerlerinin haziran ayı sonlarında gelmesini beklediklerini söyledi. Kore'nin Amerika'nın sadık müttefiki olduğunu belirten Finnegan, bu ülkenin hem Irak'ta hem de Afganistan'da örnek alınacak şekilde davrandığını ifade etti. Kamboçya, Afganistan ve Doğu Timor'da asker bulunduran Güney Kore'nin Güney Irak'ın Nasıriye kentinde de 500 askeri var.


Gelenekleri de işgal altında İşgal askerlerinin kontrolündeki Irak'ta, başkent Bağdat da dahil olmak üzere güvenlik insanlar için bir hayal. İnsanların geceleri dışarıya çıkmaya bile korktuğu Bağdat'da suç oranı sürekli artıyor. Bu yüzden insanlar düğünlerini gündüz yapmak zorunda kalıyorlar. Iraklılar daha önce geceleri yapılan düğünlerin artık zorunlu olarak gündüz yapılmasının sorumlusunun Amerikan işgali olduğunu düşünüyorlar. Biri işgalden önce diğeri işgalin ardından olmak üzere iki oğlunu evlendiren Badria Sultan adlı Iraklı iki düğünü karşılaştırarak işgalin ardından yaşamlarının nasıl değiştiğini anlatıyor. İşgalden önce evlendirdiği oğlu Harun'un düğünün geleneklere uygun olarak gece yapıldığını yüzlerce insanın gelerek eğlendiğini anlatan Sultan ikinci oğlunun düğünün ise hiçbir tören yapılmadan hiç kimse davet edilmeden yangından mal kaçırırcasına yapıldığının belirtiyor.

ÖNCEKİ HABER

Avrupalı emekçi uyardı

SONRAKİ HABER

Kolombiya'da
   Coca Cola işçileri kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...