02 Nisan 2004 21:00

İsveç sendikaları eyleme katılmadı

Avrupa çapında yapılan işçi ve emekçi eylemlerine, İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu (LO) ile Memur Sendikaları Konfederasyonu (TCO) katılmadı.

Paylaş
Avrupa çapında yapılan işçi ve emekçi eylemlerine, İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu (LO) ile Memur Sendikaları Konfederasyonu (TCO) katılmadı. LO'nun uluslararası ilişkiler sorumlusu Liselotta Lenberg, bu eylem kırıcı tutumu, "Özel bir günde eylem yapmak yerine bahar aylarında bir kampanya yürütmeye karar verdik" sözleriyle gerekçelendirdi. TCO yöneticileri de gösteri yerine bahar aylarında iki ayrı seminer düzenleyeceklerini açıkladılar. İsveç konfederasyonlarının uluslararası kampanyalara katılmaması ilk kez olmuyor. 2000 yılında Nice kentinde yapılan gösterilere Avrupa sendikalarının büyük çoğunluğu katılırken İsveç sendikaları katılmamıştı. Bu tutum nedeniyle, 3 Nisan eylemlerinden, İsveç işçilerinin ve sendika yöneticilerinin çoğunun haberi yok. Avrupa emekçilerinin birleşik mücadelesini baltalayan sendika bürokratları, böylece bir kez daha işçileri pasifize etmeyi başardı.

Bir sendikacının tepkisi Seko sendikası Stockholm Şube Başkanı Per Johansson, konfederasyonların tutumunu gazetemize değerlendirdi. Johansson, "Üyesi bulunduğunuz LO, eylemlere katılmaya gerek duymadı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, "Bu, konfederasyon yönetimindeki sosyal demokratların geleneksel tavrı. Bu anlayış işçileri seferber etmemeyi temel almış. Mücadele ile değil uzlaşma ile sonuç alacaklarını öne sürenlerin anlayışı. LO yönetimi mücadeleci üyeler istemiyor; 'Siz aidatlarınızı ödeyin, gerisine karışmayın' diyorlar. İşçilerin, güçlerinin farkına varmasından korkuyorlar. 1 Mayıslar'da bile gösteri yapmak istemiyorlar. Onların lügatındaki tek sözcük uzlaşma" yanıtını verdi.

ÖNCEKİ HABER

Avrupa ayağa kalktı

SONRAKİ HABER

Yaser Arafat'a Şaron tehdidi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...