30 Mart 2004 21:00

TÜPRAŞ'ın içi mi boşaltılacak?

TÜPRAŞ ihalesinde sular durulmuyor. Yurtdışında Tatneft'in ortağının gazetelere verdiği ilanın ardından Petrol-İş de ihaleyi alan şirketler hakkında açıklama yaptı. Petrol-İş Efremov'un ardındaki Tatneft'in ve Zorlu Holding'in finansal açıdan zor durumda olduğunu ve TÜPRAŞ'ın içinin boşaltılma tehdidi ile karşı karşıya bulunduğunu belirtti.

Paylaş
Efremov-Zorlu ortaklığına satılan TÜPRAŞ'ta, alıcı firmalara ilişkin iddialar sürüyor. Rusya'da grubun ortağı olan Imanagementcorp'ın gazetelere verdiği "TÜPRAŞ'ın içini boşaltılacak" ilanının ardından ihale sürecinden beri TÜPRAŞ'ın peşini bırakmayan Petrol-İş yeni belgeler açıkladı. Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, dün düzenlediği basın toplantısı ile TÜPRAŞ'ı alan şirketlerin içinde bulunduğu borç durumları ile TÜPRAŞ'ın içinin boşaltılması tehlikesine dikkat çekti. Öztaşkın'ın toplantısına Türk-İş'e bağlı sendikaların yöneticileri de katıldı. Öztaşkın'ın açıklamalarına göre, Özelleştirme Yüksek Kurulu da Efremov Kautschuk şirketinin tabela şirket olduğunu kabul etti. Efremov'un arka planındaki şirket olan Tataristan Cumhuriyeti'nin Tatneft ortağı Zorlu Grubu birçok sorun yaşıyor. Açıklamalara göre, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın danışman firması Citigroup Tatneft'i inceledi. Ve grubun hazırladığı raporda, Tatneft'in son derece riskli bir şirket olduğu ortaya kondu. Ancak ÖİB bu sonuçları kamuoyundan sakladı. Bu rapora göre Tatneft'in borçlarının özsermayesine oranı 2003 yılında yüzde 21.6. Benzer biçimde kısa vadeli borçların toplam borca oranı da yüzde 87 gibi yüksek bir değer. 2003 yılında brüt 1 milyar 288 milyon dolar olan borcun yaklaşık üçte ikisi kısa vadeli borçlar. 2003 yılında 401 milyon dolar net işletme kârı elde eden Tatneft'in kâr oranının yıllara göre düşmesi bekleniyor. Bu raporlara göre Tatneft; mevcut durumu olumsuz olduğu gibi gelecekte de riske açık bir işletme.

Türkiye'deki hileli iflas Açıklamalara göre 1994 yılında Türkiye'de kurulan Tatarus Dış Ticaret AŞ'nin yüzde 6'lık hissesi Tatneft'in. Bu şirket üretici firma olan Tatneft ile borç-alacak ilişkisi yöntemiyle sağlanan kaynakları, buharlaştırarak kişilere aktardı ve 2002 yılında iflas ettirildi. Açıklamaya göre şirketin para buharlaştırmak için faaliyette bulunduğu ortaya çıktı. Petrol-İş'in açıklamasında bu hileli iflastan çıkarılan sonuç, Tatneft; şirketlerinden elde ettiği gelirleri yasal olarak kayıtlara geçirmeden çeşitli kişilere aktararak kaynakları buharlaştırmakta. Ve aynı son TÜPRAŞ'ı da beklemekte.

ÖNCEKİ HABER

Eski düşmanlar dost oluyor

SONRAKİ HABER

Suudi Arabistan kesintide ısrarlı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...