30 Mart 2004 21:00

NATO Rus sınırında

ABD liderliğindeki saldırgan ittifak, 7 Doğu Avrupa ülkesini bünyesine kattı. ABD, böylece hem Rusya, hem de 'Eski Avrupa'yı köşeye sıkıştırmak istiyor.

Paylaş
ABD Başkanı George W. Bush'un bizzat katıldığı törenle, 7 Doğu Avrupa üyesi, NATO'ya resmen üye oldu. Estonya, Letonya, Litvanya, Bulgaristan, Romanya, Slovakya ve Slovenya'nın katılımıyla, ABD'nin önderliğindeki askeri ittifak, 26 üyeye ulaştı. 55 yıl önce "sosyalizme karşı" kurulan NATO, böylelikle Rusya sınırlarına dayanmış oldu.

'Terörizm' görevi ABD Başkanı Bush, önceki akşamki törende, yeni üyelerin hangi tür görevlerde "Amerikan piyonu" olarak kullanılacağına da işaret etti. Bush, "Bugün ittifakımız yeni bir düşmanla karşı karşıya. Teröristler, bu ittifakın temsil ettiği her şeyden nefret ediyor. Özgürlüğümüzden nefret ediyor, birliğimizden korkuyor ve bizi bölmeye çalışıyorlar. Ama biz bölünmeyeceğiz" diye konuştu. ABD Başkanı, yeni üyelerin, NATO'ya girmeden önce dahi Irak ve Afganistan işgallerine destek verdiğini hatırlattı. Bush; Arnavutluk, Hırvatistan ve Makedonya'nın da ittifaka girmesini istedi.

Bir taşla birkaç kuş ABD yönetimi, yeni üyeler vasıtasıyla hem "eski Avrupa" olarak nitelendirdiği Almanya, Fransa ve Belçika'ya karşı bir alternatif yaratmak, hem de bu ülkeleri çeşitli ülkelerdeki saldırı ve işgal operasyonlarında görevlendirmek istiyor. Yeni üyeler, askeri harcamalarını artırarak ihalelerini ABD ve İngiltere gibi ülkelere yönlendirecekler. Böylece, Batılı dev tekellerin kasalarına milyarlarca dolar akacak. Yeni üyeler kabul edilir edilmez, NATO savaş uçakları, Baltık ülkelerinde devriye gezmek üzere havalandı ve önceki akşamdan itibaren göreve başladı. Bu eylem, gelişmeleri kaygıyla izleyen Rusya'ya yönelik bir gözdağı olarak yorumlandı. Estonya ve Letonya Rusya'nın sınır komşusu. Litvanya ise, tartışmalı Kaliningrad (Köenisberg) bölgesine sınır. NATO tarihinin bu en büyük genişlemesi, saldırı ittifakını Balkanlar, Kafkasya, Ortadoğu ve Orta Asya'ya daha da yakınlaştırdı. Bu bölgelerin tamamı, yeni dönemde ABD'nin hedef tahtasında bulunuyor.

Rusya'dan uyarı Rusya, genişleme sürecinde ABD'ye yönelik uyarılarının dozunu artırdı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Aleksandır Yakovenko, NATO'nun Baltık ülkelerini içine alması ve özellikle bu ülkelere hava desteği sağlanmasının, Rusya ile ittifak arasındaki ortaklığa aykırı düştüğünü belirtti. Yakovenko, yazılı açıklamasında, "NATO'nun genişlemesi Rusya'nın ekonomik, askeri ve siyasi çıkarlarını etkiliyor. Silahlanma sınırlarının eşiklerini belirleyen Avrupa konvansiyonel güçleri anlaşmasına (AKKA) üye olmayan Baltık ülkelerinin durumu bizi yakından ilgilendiriyor" ifadesini kullandı.

'Savaş vizyonu sürüyor' Rusya'nın, Estonya ve Letonya'daki Rus azınlık konusunda da kaygılı olduğunu belirten sözcü, "Moskova, sonuç olarak Baltık ülkelerinin kabulü ve güvenlikleri için garanti desteği verilmesinde NATO'nun içinde birçoklarının, Avrupa'da bir savaşın olası olduğu yönündeki geçmiş dönemlerin vizyonlarına hâlâ bağlı kaldığının kanıtını görmektedir" dedi. Rus sözcü, açıklamasında, "Bütün bunlar, Rusya ile NATO arasındaki ortaklık zihniyetine pek az uymaktadır" ifadesini kullandı. Moskova, geçtiğimiz perşembe günü çok sert bir açıklama yapmış ve NATO'nun genişlemesi halinde "nükleer savunmayı yeniden inşa edebileceklerini" ilan etmişti. Savunma Bakanı Sergey İvanov, konuşmasında, "Eğer NATO saldırgan askeri doktrininini sürdürürse, Rusya'nın askeri planlaması, nükleer silahlar dahil olmak üzere, yeniden değerlendirilecektir" diyordu.


Gizemli bir silah! Rus yetkililer, ABD'nin kurmayı planladığı yeni füze savunma kalkanını etkisiz hale getirecek ve "devrim niteliğinde" olduğunu belirttikleri yeni bir silah geliştirdiklerini açıkladılar. İtar-Tass'ın haberine göre, yetkililer, yeni silahın geçen ayki askeri manevralarda denendiğini ve bu aracın, Rusya'nın nükleer güçlerinin geliştirilmesi felsefesinde köklü bir değişim yaratacağını kaydettiler. Yeni silahın konuşlandırılması halinde, ABD füze kalkanının etkisinin "sıfıra ineceğini" savunan yetkililer, Rus füze savunma sisteminin yenilenmesi konusunda da araştırmalar yapıldığını, bu konuda diğer ülkeleri geçebilecek nitelikteki yeniliklerin eşiğinde olduklarını kaydettiler. Rusya'nın, her tür füze savunma kalkanını delebilecek nitelikte bir silah geliştirmekte olduğunu ilk kez Devlet Başkanı Vladimir Putin açıklamıştı. Bu açıklamaya ayrıntı getiren Orgeneral Yuri Baluyevski de "Ordumuz sesten kat kat hızlı ve hem atmosferde, hem de uzayda manevra yapabilen bir uçan aracı deniyor" demişti. Askeri uzmanlar, bu sır dolu yeni silahın, manevra yeteneği çok yüksek bir kıtalararası füze veya hipersonik bir seyir füzesi olabileceğini belirtiyor.

ÖNCEKİ HABER

ŞANS işi değil!

SONRAKİ HABER

Son nokta bugün konuluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...