29 Mart 2004 21:00

Provokasyon ortaya çıktı

Sırp azınlığa yönelik katliamların etkisini üzerinden henüz atamayan Kosova'da bir provakasyon açığa çıktı. Geçtiğimiz hafta öldürülen BM polisinin, Sırp gibi davranan Arnavutlar tarafından öldürüldüğü açıklandı.

Paylaş
Sırp azınlığa yönelik katliamların etkisini üzerinden henüz atamayan Kosova'da bir provakasyon açığa çıktı. Geçtiğimiz hafta öldürülen BM polisinin, Sırp gibi davranan Arnavutlar tarafından öldürüldüğü açıklandı. Podujevo kasabası yakınlarında bir araca açılan ateşte, BM polisinin yanı sıra bir Arnavut polis öldürülmüştü. Polislerin bulunduğu araca kalaşnikoflarla ateş açıldığı, saldırganların Sırpça konuştuğunun duyulduğu belirtilmişti. Ancak İngiliz Telegraph gazetesinin haberine göre saldırı, Sırpça konuşan Arnavutlar tarafından gerçekleştirildi. Bir yetkili, saldırganlardan birinin vurulduğunu ve bu esnada Arnavutça 'Vuruldum' dediğini belirtti. Saldırganlar, izlerini kaybettirmeyi başarmıştı. Daha sonra Arnavutlara ait bir çiftliğe baskın düzenleyen NATO askerleri, saldırıda kullanılan silahları ve bir de ceset buldular.

Berani'ye gözaltı İki hafta önce yaşanan saldırılarda çoğu Sırp 28 kişi yaşamını yitirmiş, 500 ev yıkılmıştı. Tahrip edilen Sırp Ortodoks kiliselerinin sayısı ise 40'ı aştı. Çatışmalar üç Arnavut çocuğun Sırplar tarafından nehirde boğulduğu iddiaları üzerine patlak vermişti. Çatışmaları körükleyen haberi medyaya duyuran 'Kosova İnsan Haklarını Ve Özgürlükleri Koruma Derneği' başkanı Halid Berani, KFOR tarafından gözaltına alındı, ancak bir süre sonra serbest bırakıldı. Berani, 1998-99 yıllarındaki çatışmalarda, ABD destekli Kosova Kurtuluş Ordusu'nun (UCK) en aktif üyelerinden biriydi. Berani'nin yaydığı haberin yalan olduğu ve Sırplara yönelik katliamı tetiklemeyi amaçladığı belirtiliyor.

ÖNCEKİ HABER

Chirac ders almıyor

SONRAKİ HABER

Karadağ Başbakanı: Birlikten ayrılabiliriz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa