27 Mart 2004 23:00

İşçi, hekim yüzü görmüyor

Ankara Tabip Odası İşyeri Hekimliği Uzmanı Dr. Vahide Bilir, Türkiye'de yaklaşık 3 milyon sigortalının işyeri hekimiyle hiç buluşamadığını bildirdi. Sorularımızı yanıtlayan Dr. Vahide Bilir, işyerlerinde gerekli önlemlerin alınmadığını belirterek "İşin daha da kötü tarafı biz bunları kontrol edemiyoruz" dedi.

Türkiye'de tespit edilen meslek hastalıkları ve en sık görülen meslek hastalıkları hangileridir? 2002 yılında tespit edilen meslek hastalığı sayısı 889. Türkiye'de meslek hastalığı bildirimi yok denecek kadar az. Örneğin Hollanda ile kıyaslandığında bu rakam çok düşük. Beklenen sayı bu değil, bu rakam belki de yüzde 1'i. İstatistiklere bakıldığında en çok görülen meslek hastalığı Pinemokonyozlar. Pinemokonyoz, akciğerlerde kömür tozunun birikmesiyle ortaya çıkan bir hastalık. Akciğerlerin çalışamaması denilebilir, ama bu çok kabaca bir tabir. Pinemokonyoz, akciğer fonksiyonlarının belli bir oranda kaybedilmesi. Pinemokonyozların çok görülmesinin nedeni Zonguldak Kömür İşletmeleri'ndeki sistemin daha uygun olması, oradaki bir takım işlemlerin işlevsel hale gelmesi ve meslek hastalıkları bildiriminin daha çok oradan gelmesi.

Tedavide nasıl bir yol izleniyor, size göre meslek hastalıkları hastaneleri yeterli donanıma sahip mi? Türkiye'de üç tane meslek hastalıkları hastanesi var. En kapsamlısı İstanbul'da. Ankara'daki meslek hastalığı hastanesinin yataklı kısmı, Ecevit hükümeti zamanında 'yatak kapasitesi yeterli kullanılamıyor' denilerek normal yataklı hastaneye çevrildi. Sadece laboratuvar donanımı kaldı. Zonguldak'taki sadece Pinemokonyoz hastalığının tedavisi ile ilgileniyor. Türkiye'de meslek hastalıkları hastanesi sayısı çok yetersiz. İstanbul'daki hastane bir enstitü gibi çalışırken 15-20 yıl önce, kapasitesi azaltıldı ve dar bir yere hapsedildi. Buna rağmen çok güzel çalışmalar yapılıyor. Meslek hastalıkları hastanelerinin sayısının artırılması ve donanımlarının tamamlanması gerekiyor. Ne yazık ki bu yok.

Meslek hastalıklarının nedenleri nelerdir? Meslek hastalıklarının önüne geçilebilir. Bunun için işyerinde önlem alınması, kişisel koruyucuların düzenli kullandırılması ve insanların bilgilendirilmesi, işçilerin periyodik muayenelerinin yapılması gerekir. Örneğin bir maddeye bağlı çalışan işçinin üç ayda bir, başka maddeyle çalışan işçinin de 6 ayda bir kontrol edilmesi gerekir. Bu, İşçi Sağlığı İş Güvenliği Tüzüğü'nde belirlenmiştir. Çalışma alanında denetim yetersiz olduğu için, sadece bazı yerlerde periyodik kontroller yapılıyor. En büyük sıkıntımız; 50'nin üzerinde işçi çalıştıran yerlerde işyeri hekimi var ama, 50'nin üzerinde işçi çalıştıran işyeri sayısı çok az. Yani işyeri hekimiyle, sağlık donanımıyla çalışan yer sayısı çok az. İşçilerin yaklaşık yüzde 64'ü işyeri hekimiyle buluşamıyor, işyerinde gerekli koruyucu önlemler alınmıyor. İşin daha da kötü tarafı biz bunları kontrol edemiyoruz.

Evrensel'i Takip Et