26 Mart 2004 22:00

ABD suikastleri teşvik ediyor

İsrail terörüne destek veren ABD, Ariel Şaron hükümetine Yaser Arafat'ı adeta hedef gösteriyor.

Paylaş
İsrail terörüne destek veren ABD, Ariel Şaron hükümetine Yaser Arafat'ı adeta hedef gösteriyor. Filistin lideri Arafat'ın, görüştüğü CIA ajanlarından, "Şeyh Ahmed Yasin gibi öldürülmeyeceği" konusunda ABD'nin garanti vermesini talep ettiği öğrenildi. Ancak bu talep, Amerikalı yetkililer tarafından reddedildi. ABD yönetimi, bu talebe yanıtında, "İsrail'in Arafat'ı da öldürmeyeceği konusunda garanti vermesinin mümkün olmadığını" iletti.

ABD vetosu ABD yönetimi, beklendiği gibi, İsrail'in Hamas liderinin öldürmesine ilişkin bir kınama karar tasarısını BM Güvenlik Konseyi'nde veto etti. Arap ülkelerinin sunduğu karara ilişkin oylamada 11 ülke lehte oy kullanırken, 3 ülke çekimser kaldı. ABD'nin, kararda "Hamas ve diğer Filistinli grupların da kınanmasını" istediği, ancak bunun kabul edilmediği bildirildi. Veto edilen tasarının, kabul için gereken 9 oydan fazlasını aldığına dikkat çeken kaynaklar, tasarının Arap ülkelerince Genel Kurul'a götürüleceğini belirttiler. Filistinli Bakan Saib Erakat, ABD vetosunun İsrail suikastlarını teşvik edebileceğini belirterek, "İsrail'in, Amerikan vetosunu şiddet, saldırı ve cinayet yoluna devam etmesi için teşvik olarak algılamasından endişe ediyoruz" dedi. İsrail, karardan memnun olduğunu açıkladı. Bu arada Filistinli kaynaklar, dün Batı Şeria'nın Nablus kentinde bir araçta patlama olduğunu ve bir Filistinli gerillanın öldüğünü belirttiler.

Kahire'de eylem Diğer yandan, önceki gün Mısır'ın başkentindeki Kahire Üniversitesi'nde, Şeyh Yasin'in öldürülmesi protesto edildi. Binlerce kişinin katıldığı gösteriye Müslüman Kardeşler yanlısı Amel Partisi ile Komünist Parti destek verdi. Üniversiteye yaklaşık 400 metre mesafedeki İsrail Büyükelçiliği'ne yürümek isteyen göstericileri, polis birlikleri engelledi. Öğrenciler, "İsrail Büyükelçisi Mısır'ı terk et", "Cihat istiyoruz", "Hepimiz birer Yasin'iz" gibi sloganlar attı.

ÖNCEKİ HABER

İtalya'da genel grev

SONRAKİ HABER

Felluce'de katliam: 8 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...