25 Mart 2004 22:00

İşçi değil köle istiyorlar

Lastik işçileri eşleri ve çocuklarıyla sokağa dökülerek AKP Hükümeti'nden yasaklanan grevin hesabını sordular. Hükümetin işçiliği bitirmek ve yasalarla köleliği getirmek istediğini anlatan işçiler ve eşleri, haklarını alabilmek için her türlü eyleme hazır olduklarını anlattılar.

Paylaş
Lastik işçilerinin eylemleri devam ediyor. Brisa'da dün sabah vardiyadan çıkan işçiler, 20 dakika boyunca alkışlar ve sloganlarla eylem yaptılar. İşçiler eylemlerin tüm Türkiye'ye yayılmasını istiyor. Kocaeli'de önceki gün yapılan yürüyüş sırasında görüştüğümüz işçiler ve eşleri, hükümet ve patronların işçiliği bitirmek, yeni yasalarla köleliği hayata geçirmek istediğini, buna karşı herkesin mücadele etmesi gerektiğini söylediler. İşçiler, grev hakkı için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını belirtiyorlar.

İşçi her şeye hazır Eyleme eşi ve iki çocuğuyla katılan Pirelli işçisi Erkut Ünseven, "Bizim derdimiz para değil" diyor. Bu söz hiç de yabancı değil. Kristal-İş üyesi cam işçileri de daha sonra yasaklanacak olan grevlerine başlarken böyle söylüyorlardı. Ünseven, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Hakkımız olanı istiyoruz. Ucuz, sendikasız köle gibi çalışacak işçi istiyorlar. Bu ülkede işçiliği bitirmek istiyorlar. Üzerimize düşeni yapacağız." Eşine destek olmak için geldiğini belirten Yasemin Ünseven, şimdiye kadar yapılanları yeterli bulmuyor. Ona göre işçi daha fazlasına hazır.

Genel grev isteği Sadettin Özyayla 20 yıllık Pirelli işçisi. Geçen seçimlerde AKP'ye oy vermiş. Şimdi AKP'ye oy atan eline lanet ediyor. Artık sola dönmeye karar vermiş. "İşçilik elden gidiyor" diyen Özyayla, CEO'ların isteğini kırmayan Tayyip Erdoğan'ın, işçilerin haklarını elinden aldığını anlatıyor. Lastik-İş'in grevinin dört kez yasaklandığını hatırlatan Özyayla, işçilerin haklarına sahip çıkmasının tek yolunun genel grev olduğunu dile getiriyor. Erkan Sakarya da eylemlerin Türkiye'ye yayılması gerektiğini ifade ediyor. Grev yasaklamasının tüm işçilerin sorunu olduğunu söyleyen Sakarya, Hak-İş ve Türk-İş'ten de destek bekliyor.

Komşularını da getirdiler Eşiyle birlikte yumruklarını havaya kaldırıp sloganlar atan Naciye Çakmak, komşularını da eyleme getirdiğini belirtiyor. "Herkes ekmek parası için uğraşıyor" diyen Çakmak, grev yasaklamanın doğru olmadığını belirtiyor. Hükümetin patronları koruduğunu anlatan Filiz Aytekin ise hakları olanı alacaklarını ifade ediyor. Nurten Karaçam "Onca saat fabrikada çalışmak kolay değil" derken, Nursel Çokkaçan "Çocuklarımız geleceği, yiyeceğimiz, içeceğimiz eşimizin işine bağlı. Çoluk çocuk hepimiz döküldük, kararlıyız" diyor.


Tekellerin çıkarının
    ülke güvenliğiyle ne alakası var! Emeğin Partisi Genel Başkanı Levent Tüzel, hükümeti, işçilerin grev hakkına saygılı olmaya ve yasaklama kararından vazgeçmeye çağırdı. Tüzel, yaptığı yazılı açıklamada, cam işçilerinin ardından, lastik işçilerinin grevinin de "milli güvenliği tehdit ediyor" gerekçesiyle yasaklandığına dikkat çekerek, şöyle dedi: "Hükümet, cam işçilerinin grevini ertelerken otomotiv sektörünün zarara uğradığını belirtmişti. Hükümet şimdi yine aynı gerekçeleri lastik işçilerinin grevi için öne sürmektedir. Uluslararası otomotiv tekellerinin çıkarlarının ülke güvenliğiyle alakasını kurmak mümkün değildir. Anlaşılan odur ki, güvenlik deyince AKP iktidarının aklına ülke değil, öncelikle göbekten bağlı olduğu uluslararası sermaye çevreleri ve onların çıkarları gelmektedir." Levent Tüzel, hükümetin izlediği emekçi düşmanı politikaların cezasının 28 Mart'ta verileceğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Lastik işçisi öfkeli

SONRAKİ HABER

Akçansa'da sendika kararlılığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...