25 Mart 2004 22:00

AB'den Microsoft'a rekor ceza

Avrupa Komisyonu Microsoft'u 497.2 milyon Euro cezaya çarptırdı. Cezaya "tahkim kurallarını iptal etmek" gerekçe gösterildi. Yazılım devi Microsoft ise temyize gitmeye hazırlanıyor.

Paylaş
Avrupa Komisyonu, dünyanın en büyük yazılım şirketi Microsoft'u, tahkim kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle 497.2 milyon Euro rekor cezaya çarptırdı. Komisyon, geçen hafta Microsoft'un, PC işletim sistemlerindeki hâkimiyetini kötüye kullandığına karar verilmesini gerekçe gösterdi. Microsoft kurucusu ve Başkanı Bill Gates, yıllardan bu yana 'buluş yapma haklarını korumanın' altını çiziyordu. Microsoft, söz konusu karar kapsamında işletim sistemi Windows'a entegre olan "media player" programını 90 gün içinde Windows kapsamından çıkarmak zorunda kalacak. Böylece, Microsoft'un ödeyeceği miktar, 2001'de "Hoffman-La Roche"a, vitamin karteli kurduğu için verilen 462 milyon Euro'luk cezayı aşmış oldu.

Microsoft temyize gidecek Microsoft, cezanın adil olmadığını belirterek, kararı temyize götüreceğini duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada, "Avrupa Komisyonu'yla anlaşmaya varabilseydik, hem tüketiciler, hem de rakip şirketler için daha fazla fırsat ve seçenek doğacaktı" denildi. Kararın ardından açıklama yapan Microsoft CEO'su Steve Ballmer, "Avrupa Komisyonu'nun endişelerine cevap verebilecek, aynı zamanda da kullanıcılarımız için ürünlerimizi geliştirme ve yenilememize imkân sağlayacak bir uzlaşmaya varabilmek için çok gayret gösterdik. Komisyonun otoritesine saygı duyuyoruz, ancak geçen hafta bizim sunduğumuz önerinin dünyadaki tüm bilgisayar kullanıcılarına daha fazla yarar sağlayacak bir öneri olduğuna inanıyoruz" dedi. Hukuki İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Brad Smith'in Lüksemburg'daki Bidayet Mahkemesi'nden kararı yeniden gözden geçirmesini talep edecek.

ÖNCEKİ HABER

Bedavaya verilmiş

SONRAKİ HABER

Bölgesel sıralama şaşırtmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...