25 Mart 2004 22:00

Bedavaya verilmiş

Şaibeli bir ihaleyle Efremov-Zorlu'ya satılan TÜPRAŞ 2003'te 434 trilyon kâr etti. Kâr seviyesi sürerse grup TÜPRAŞ'a ödediğinin fazlasını geri almış olacak.

Paylaş
Efremov-Zorlu Konsorsiyumu'na 1.3 milyar dolara satılan TÜPRAŞ, 2003 yılını 434 trilyon lira kârla kapattı. Kârını yüzde 150 artıran TÜPRAŞ'ı alan grup daha ihale parasını ücretini ödemeden kâra geçmiş olacak. TÜPRAŞ seneye de yüzde 150 oranında kâr ederse bu rakam 651 trilyon liraya çıkacak. Ve böylelikle Efremov-Zorlu Konsorsiyumu 2004 sonunda TÜPRAŞ'a vermiş oldukları bedeli fazlasıyla geri alacaklar. Özelleştirme sonucunda ise daha devletin kasasına bir kuruş girmedi. Ama Efremov-Zorlu Konsorsiyumu, bir yılın ardından bu kurumu bedelsiz almış gibi olacaklar. Ve sonraki yıllardaki tüm kârlar devletin değil bu grubun kasasına girecek. TÜPRAŞ Avrupa'nın beşinci büyük rafinaj tesislerine sahip ve Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu. 2003 genelinde ise 434.1 trilyon lira net kar açıkladı. TÜPRAŞ'ın karı yüzde 150 artış gösterirken, şirket 2002 yılında 173.9 trilyon lira kar açıklamıştı. Özelleştirme kapsamında 1.3 milyar dolara Efremov-Zorlu Grubu ortak girişimine satılan TÜPRAŞ'ın devri Nisan ayı içinde tamamlanacak. Öte yandan başta Petrol-İş olmak üzere kitle örgütü temsilcileri ihalenin iptali için Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurmuşlardı.


TAM SAYFA "İHALEDE ŞAİBE" İLANI TÜPRAŞ'ı alan konsorsiyumda bulunan Tatneft'in hissedarı "IManagement", TÜPRAŞ hissedarlarına çağrıda bulundu. İlanda Rus şirketin fonlamayla TÜPRAŞ'ın içini boşaltacağı belirtildi. Bir gazeteye tam sayfa ilan vererek satın almanın "şaibeli" olduğunu vurgulayan "IManagement", Tatneft yönetimi tarafından yürütülen büyük çaplı işlemlerden hiçbirinin usulüne uygun şekilde azınlık hissedarlara açıklanmadığını dile getirdi. Tatneft'in TÜPRAŞ özelleştirmesinde ortağı olan Efremov Kautschuk'a mevcut pazar fiyatlarının altında petrol satışı yaptığı kaydedilen açıklamada, aynı petrolün TÜPRAŞ'a çok daha yüksek fiyata satıldığı belirtildi. Açıklamada, Tatneft hakkında hali hazırda ortaklarını aldattığı; TÜPRAŞ'ı satın alarak Rus ve ABD kanunlarına karşı geldiği gerekçeleriyle çeşitli davaların devam ettiğine de dikkat çekildi. İlanda, "Görüşümüze göre çalışanlar bu işten mağdur olacaklardır, hükümetin vergi gelirleri azalacaktır" denildi.

ÖNCEKİ HABER

İngiliz tekellerinin gözü Libya'da

SONRAKİ HABER

AB'den Microsoft'a rekor ceza

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...