24 Mart 2004 22:00

İşgal topraklarında yeni üsler

ABD ordusu, Irak topraklarında 14 kalıcı üs kurmayı planlıyor. Afganistan'ın Pakistan sınırındaki dağlık bölgelerde de askeri üsler belirmeye başladı.

Paylaş
ABD ordusu, işgal altına aldığı Irak ve Afganistan topraklarında yıllarca faal olması planlanan askeri üsler kurmaya girişti. Askeri mühendislerin, Irak topraklarında en az 14 adet "kalıcı üs" kuracağı bildirildi. Üsler, hem Irak işgalinin uzun yıllar boyunca devamını sağlayacak, hem de Bush yönetiminin Ortadoğu politikaları için bir kaldıraç olacak. Planlamacılar, 2006 yılına dek Irak topraklarında 100 binden fazla ABD askeri bulunacağını belirtiyor. Bu sözler, 30 Haziran tarihinden itibaren "egemenliğin Iraklılara devredileceği" iddiasının hiçbir anlam ifade etmediğini de gösteriyor. Üslerin inşasından sorumlu Tuğgeneral Robert Pollman, gazetecilerin "Suudi Arabistan'daki üsler Irak'a mı kaydırılacak?" sorusuna, "Şu anda kesin bir şey söyleyemem. Ancak bu, mantıklı bir öneri" diye konuştu.

Her kentte Amerikalıların uzun vadeli kullanımına tahsis edilecek üslerin Bağdat, Musul, Taci, Balad, Kerkük, Nasıriye, Tikrit, Felluce, Erbil ve Kerkük yakınlarında olacağı kaydediliyor. Böylece Amerikan ordusu, Irak topraklarını bir üsler ağıyla kuşatarak, diğer bölge ülkelerini de baskı altına alabilecek. Üslerin inşasına ilişkin ihalelerin, ABD Savunma Bakanlığı tarafından dağıtılacağı kaydediliyor. Bu arada, ABD ordusunun Irak'a 30 bin yeni asker daha sevk edeceği öğrenildi. Sevkıyatın, direniş karşısında zorlanan mevcut işgal güçlerini "rahatlatması" bekleniyor. Amerikan kuvvetleri, "Taliban'la savaşmak" gerekçesiyle, Afganistan topraklarında da cephe üsleri kuruyor. Pakistan sınırına yakın dağlık bölgede, şimdiden bir helikopter üssü kurulduğu öğrenildi. Üs, Amerikan özel kuvvetlerinin yürüttüğü saldırılar için kilit önem taşıyor. İki haftadır süren 'Dağ Fırtınası Operasyonu'nu izleyen bir AP muhabiri, Orgun kenti yakınlarındaki üsse giren ilk gazeteci oldu. Muhabir, üste 60 Amerikalı ve 200 Afgan milisin bulunduğunu bildirdi.

Hırvatistan vazgeçti Öte yandan, ABD'nin Orta Avrupalı müttefiklerinden Hırvatistan, Irak'a asker göndermekten vazgeçti. Washington ziyaretinden önce basına bir demeç veren Hırvat Dışişleri Bakanı Miomir Zuzul, "Mevcut şartlarda Irak'a asker göndermenin iyi bir fikir olduğunu sanmıyorum. Sanırım bu şartların ne olduğunu herkes biliyor" diye konuştu. Zuzul, hükümetinin "anti-terör koalisyonunun sarsılmaz bir unsuru" olduğunu ekleyerek, "Umarım Washington yönetimi, bu tutumumuzu anlar" diye konuştu. Hırvat bakan, sivil veya asker ABD vatandaşlarını uluslararası yargıdan muaf tutacak olan bir anlaşmayı da imzalamayacaklarını söyledi. ABD'nin bugüne dek onlarca ülkeyle imzaladığı anlaşma, Amerikalıların Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) yargılanmasını engelliyor. Zuzul, ülkesinin üye olmak istediği Avrupa Birliği'nin, "Amerika ile böyle bir anlaşma yapılmaması" yönünde tavsiye kararı olduğunu hatırlattı ve "AB'nin görüşlerini dikkate almalıyız" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Nasıl yaşadıysa...

SONRAKİ HABER

İsrail ABD'den yüz buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...