Hükümet yasakları savunuyor!
Bürokrasi ve memur konfederasyonları başkanlarının bir araya geldiği Üçlü Danışma Kurulu, yasadaki değişikliğe ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında dün bir kez daha toplandı. Toplantıda zaman zaman ipler gerildi. KESK toplantıyı terk etme noktasına geldi. Yedi saatten uzun süren toplantıda, bir önceki toplantıdan ileri bir adım atılamadı. Toplantının ardından konfederasyon başkanlarıyla açıklama yapan Bakan Çelik, daha önceden kararlaştırıldığı şekilde, taslağın anlaşılamayan maddelere ilişkin önerilerle birlikte Bakanlar Kurulu’na sunulacağını duyurdu. Çelik, anlaşma sağlanamayan konuların Bakanlar Kurulu ve Meclis’te tartışılacağını ifade etti.
SENDİKAL YASAKLAR KORUNDU
12 Eylül referandumuyla yapılan Anayasa değişikliğinin ardından kamu emekçilerinin toplusözleşme hakkıyla ilgili çalışmalar ancak geçtiğimiz yaz aylarında başlamıştı. Hükümet ve konfederasyon 4688 Sayılı Yasa’nın 46 maddesinin 27’sinde değişiklik yapılması konusunda anlaşmıştı.
Yapılan görüşmelerde sendikaya üye olma yasağının kapsamı daraltılsa da, konfederasyonlarla tam bir uzlaşmaya varılamadı. Değişiklikle sadece özel güvenlik personeli ile 100 ve daha fazla memurun çalıştığı işyerlerinin amirlerinin sendikaya üye olmasının yolu açıldı. Konfederasyonlar ise “eli silah tutanlar” dışındaki tüm kamu çalışanlarının sendikaya üye olması için düzenleme yapılmasını istiyorlardı.
HAKEM KURULU BİLMECESİ
Kamu emekçileri her ne kadar “grevsiz TİS olmaz” deseler de, bürokrasi ve hükümetin tutumu nedeniyle grev konusu taslağa girmedi. Anayasaya göre uzlaşmazlık halinde başvurulacak Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun yapısı ve kimlerin kurula başvurabileceği konusunda da anlaşmaya varılamadı. Bakanlık, Memur-Sen ve Kamu-Sen’in Hakem Kurulu’nun yapısına ilişkin önerileri ortak bir noktaya ulaşmadı. Bakanlığın önerisi bürokrasi ağırlıklı olduğu gerekçesiyle konfederasyonların tepkisini çekti.
KESK ise Hakem Kurulu’nun kararlarının bağlayıcı olmasının grevi engellemek anlamına geleceğini belirterek, kurulun yapısına ilişkin öneri sunmadı. KESK bir önceki toplantıda gündeme getirdiği, uzlaşma sağlanamaması halinde işyerlerinde yapılacak oylamanın sonucuna göre konfederasyonların hakem kurulu veya grev yoluna başvurması yönündeki önerisi dikkate alınmadı.
İMZA TARTIŞMASI KRİZ YARATTI
Toplusözleşmenin tarafları konusunda yaşanan tartışmalarda da ortak bir sonuca ulaşılamadı. Memur-Sen ücret ve genel haklar konusunda tek yetkili konfederasyonun toplusözleşme imzalamasını savundu. Bürokrasi de Memur-Sen’in görüşüne destek verdi. Gelen nispi temsil önerileri de Memur-Sen tarafından reddedildi. Memur-Sen nispi temsili hizmet kolunda yapılacak sözleşmeler için tartışabileceğini ifade etti. KESK ve Kamu-Sen ise devre dışı bırakılmak istendiklerini belirterek, duruma itiraz ettiler. KESK, masayı terk etme noktasına geldi. Her sendika ve konfederasyonun kendi üyeleri adına sözleşme yapmasını savunan KESK, hem genel, hem de hizmet kolu toplusözleşmesinde üç konfederasyonun da imza ve itiraz yetkisi olmasını istedi. Kamu-Sen’de benzer şekilde, hizmet kolu toplusözleşmesinde üç konfederasyonun imza ve itiraz yetkisi olmasını talep etti. (Ankara/EVRENSEL)
ANLAŞILAN KONU BAŞLIKLARI
Hazırlanan taslakta anlaşılan başlıklar ise şunlar:
- Adaylık ve deneme süresini tamamlamayanlar da sendikaya üye olabilecek.
- Sendika tüzük ve kuruluş işlemlerine ilişkin prosedür basitleştirilecek.
- Özel güvenlik görevlileri sendikaya üye olabilecek.
- Sendika işyeri temsilcileri, şube ve merkez yöneticilerinin güvencesi, sendikanın yetkisine bakılmaksızın güçlendirilecek.
- Kamu Personeli Danışma Kurulu oluşturulacak.
- Sendika İşyeri temsilciliği yeniden düzenlenecek.
- Yetki belirlemesinde 15 Haziran tarihi esas alınacak.
- Genel ve hizmet kolunda toplusözleşme yapılacak. Belediyelerde halen fiilen yapılan toplusözleşmeler sürecek.
- Konfederasyonların, kamu görevlileri hakkında genel düzenleyici işlemlere karşı dava açmalarına ilişkin yasa maddelerine açıklık kavuşturulacak.
- Sendika ve konfederasyonlar, zorunlu organların yetkilerini istekleri iler kurdukları organlara devredebilecekler.
- Toplu görüşme primi, toplusözleşme ikramiyesi olarak devam edecek.
Evrensel'i Takip Et