23 Mart 2004 22:00

Yürüyen yürüyene...

Kıbrıs'ta referandum günü olan 20 Nisan yaklaşırken, adada barış yanlıları ve karşıtları kampanyalarını hızlandırdı. Birleşik Kıbrıs Partisi Magosa'dan 'Evet yürüyüşü' başlatırken, CTP ve KSP pankart açma eylemleri yapıyor.

Paylaş
KKTC'de "Referandumda evet" kampanyası yürüten barış güçleri, eylemlere başladı. Önceki akşam saat 19:30'da, Magosa'nın İskele ilçesinde "Referandumda evet" yürüyüşü başlatan BKP (Birleşik Kıbrıs Partisi), yürüyüşü 27 Mart'ta, Başbakanlık önünde tamamlayacak. CTP-Birleşik Güçler ve KSP (Kıbrıs Sosyalist Partisi) de dün sabah saat 06:15'ten saat 08:30'a kadar Lefkoşa'nın en işlek kavşaklarından olan Bakanlıklar kavşağında pankart açarak eylemleri başlattı. Pankartlarda "Avrupa Evet-CTP-Birleşik Güçler" ve "20 Nisan Referandumunda Evet- Kıbrıs Sosyalist Partisi" yazılıydı.

Kırk yıllık saltanata karşı KSP, halka dağıttığı bildiride, kampanyasının sebeplerini açıkladı. "Kıbrıs Sosyalist Partisi Halkımızı 'Evet'e' Çağırıyor" başlıklı bildiride şu ifadeler yer aldı: "Kıbrıs Türk halkı, mevcut düzenin süremeyeceğini bildiği için 'Evet' demelidir. Küçücük adamızın yeniden birleştirilmesinde ciddi bir adım olacağı için, çocuklarımızın geleceğinin çalınmasını engellemek için, baskı ve terörün son bulması ve bombaların özgür düşünceyi susturmaması için, askeri bölgeler ve üslere karşı ve kırk yıllık saltanatın artık son bulması için 'Evet' demelidir. 20 Nisan'da, kaderinizi değiştirecek tarihsel fırsatı değerlendirin." Yoldan geçen araçların, kornalara basarak yoğun ilgi gösterdiği ve otobüslerdeki insanların "Denktaş İstifa" sloganları attıkları pankart açma eylemi, referandum tarihine kadar her gün aynı yerde ve aynı saatte devam edecek.

'Milli' pankartçılar CTP-Birleşik Güçler ve KSP'nin pankart açtığı aynı kavşakta, yolun karşısında, 2 Mayıs Gençlik Örgütü adına farklı bir pankart açan referandum ve Annan Planı karşıtı güçler ise, "Devlet Senin, Toprak Senin, Karar Senin" sloganını kullandılar. Pankart açan gençlere, örgütlerinin ve eylemlerinin amacını sorduğumuzda, 2 Mayıs Gençlik Örgütü'nün Ulusal Birlik Partisi (UBP), Bizim Parti (BP) ve Milliyetçi Adalet Partisi (MAP) Gençlik Kolları'ndan oluştuğunu ve bir hafta önce "Milli Güçler" olarak kurulduklarını anlattılar. Pankartın başında bulunan Bizim Parti Genel Başkanı Okyay Sadıkoğlu, amaçlarını şöyle açıkladı: "Biz çözümden yanayız. Ancak KKTC tanınsın istiyoruz. Türk askerinin adada kalmasını ve anavatanımız Türkiye'nin bizlerle olmasını istiyoruz. Annan Planı'nda, iki bölgelilik kaldırılıyor. Rumlar, içimize yerleşiyor. Türk askeri sökülüp atılıyor. Otuz yıldır burada olan Türkiyeliler gönderiliyor. Bu yüzden bu plana karşıyız. Çözümden yanayız, ama bizim istediğimiz koşullarda."

Barış güçlerine tepki Pankartın diğer ucunda bulunan, 2 Mayıs Gençlik Örgütü üyesi ve bir dönem Demokrat Parti Gençlik Kolları Başkanlığı'nda bulunmuş olan Göktürk Ötüken, Okyay Sadıkoğlu ile konuşmamızın devam ettiği sırada, birden sinirli bir şekilde, "Hanımefendi, karşı taraftakilere bakın! Bunlar kendilerinin sosyalist olduğunu söylüyorlar. Sosyalizmde ulusçuluk, bağımsızlık ve devletçilik vardır. Eyalet devlet olmak yoktur. Ama bunlar, 'Referandumda evet' diyerek ulus olma özelliğimizi yok etmeye çalışıyorlar. Bunları yazın ve görün yeter!" diyerek, barış güçlerine tepkisini dile getirdi. Bu arada, şu anda muhalefette olan Ulusal Birlik Partisi (UBP) de, pazartesi günü "Referanduma hayır" yürüyüşü başlattı. Anlaşılan, siyasi arenada KKTC'yi oldukça sıcak günler bekliyor.

ÖNCEKİ HABER

Arafat namlunun ucunda

SONRAKİ HABER

Bush'a ağır suçlamalar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...