22 Mart 2004 22:00

Lüleburgaz'dan şiir geçti...

Türkiye Yazarlar Sendikası, kuruluşunun 30. yılını ve Dünya Şiir Günü'nü birlikte kutladı. Kent halkına 'Lüleburgaz'dan Şiir Geçiyor' başlığıyla duyurulan Dünya Şiir Günü etkinliğine ilgi yoğun oldu. Lise öğrencilerinin topluca katıldıkları şiir dinletisini birçok kişi ayakta izledi.

Paylaş
Türkiye Yazarlar Sendikası; Dünya Şiir Günü'nü Lüleburgaz'da bir dizi etkinlikle kutladı. Kuruluşunun 30. yılını yıl boyunca kutlayacak olan TYS'nin bu doğrultudaki ilk etkinliği, Kepirtepe Köy Enstitüsü'nde gerçekleştirildi. Etkinliğe katılmak için İstanbul'dan yola çıkan şairleri, Kepirtepe Köy Enstitüsü'nde eğitim görmüş eğitimciler, vakıf üyeleri, Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak ve çok sayıda Lüleburgazlı karşıladı. Lüleburgazlı gençlerin, etkinliğe katılan şairlerden seçerek yorumladığı şiirlerin eşliğinde 500 kızılçam fidanı Kepirtepe topraklarına dikildi. Fidan dikimini, en yaşlısından en gencine Kepirtepelilerle birlikte TYS üyesi şair ve yazarlar gerçekleştirdiler.

İlgi büyüktü Kent halkına "Lüleburgaz'dan Şiir Geçiyor" başlığıyla duyurulan Dünya Şiir Günü etkinliğiyse, saat 16.00'da kent merkezindeki Prof. Dr. Necdet Tekin Gençlik Merkezi'nde gerçekleştirildi. Lüleburgaz halkının büyük ilgi gösterdiği etkinliğe 300'ü aşkın kişi katıldı. Lise öğrencilerinin topluca katıldıkları şiir dinletisini birçok kişi ayakta izledi. Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak, açış konuşmasında etkinliğin Lüleburgaz için önemine değindi ve "Kentimizin soyadı kültür olacak" dedi. TYS Genel Başkanı Cengiz Bektaş; "Size bir şiir ormanı bıraktık Kepirtepe'de. Bugün de burada şiir alıp şiir vereceğiz birbirimize" dedikten sonra, Lüleburgaz'dan yetişmiş bir ozan olan Mehmet Başaran'ı çağırdı sahneye. Köy Enstitüleri'nin toplumsal yaşamımız için önemini vurgulayan Başaran şiirini okuduktan sonra, sahneye 1940 kuşağının yaşayan son temsilcilerinden olan Arif Damar geldi. Arif Damar, Nâzım Hikmet'ten ve kendisinden birer şiirle seslendi Lüleburgazlılara...

Şairler kürsüde Sunumunu TYS Genel Sekreteri şair yazar Gülsüm Cengiz'in gerçekleştirdiği dinletide öncelikle Lüleburgaz'dan şairler; Bektaş Yavuz, Emin Sezai Kendi, Mustafa Sarıoğlu, Erdoğan Anıltekin, İbrahim Metin Baltacı, Elef Sarıoğlu sahneye geldiler. Elif Sarıoğlu Lüleburgazlı şair Cahit Irgat'ın bir şiirini yorumladıktan sonra, sıra TYS üyesi şairlere geldi. Sırasıyla Aydın Hatipoğlu, Ayten Mutlu, Cengiz Bektaş, Egemen Berköz, Gülsüm Cengiz, Hasan Akarsu, H.Hüseyin Yalvaç, Hasan Taşçı, Hüseyin Haydar, Mehmet Başaran, Mehrizat, Melisa Gürpınar, Melahat Babalık, Müslüm Çelik, Nurullah Can, Osman Bozkurt, Turgay Fişekçi, Uğur Hacıhanefioğlu, Yaşar Miraç ve Zeynep Aliye şiirlerini Lüleburgazlılarla paylaştılar. Daha sonra, Demokratik Türkiye Girişimi'ni destekleyen şairler tarafından, Demokrasi İçin Bir Dize çağrısıyla oluşturulan ortak şiirin sunumuna geçildi. Gülsüm Cengiz, Demokratik Türkiye Girişimi'ni ve şiirin oluşum serüvenini anlattıktan sonra, katılan şairlerin adını okudu. 69 şairin verdiği dizelerle oluşturulan şiir, Aydın Hatipoğlu ve Gülsüm Cengiz tarafından okunarak basına dağıtıldı. Etkinliğe TYS üyeleri Yılmaz Elmas ve Ali Karagöz de katıldılar.

ÖNCEKİ HABER

Tarihi koruma!

SONRAKİ HABER

DEMOKRATİK TÜRKİYE İÇİN
   bir dize

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa