21 Mart 2004 22:00

ABD ve AKP lanetlendi

İstanbul, İzmir, Mersin, Adana ve daha pek çok ilde alana çıkan yüzbinler AKP'yi ve halkları birbirine düşüren ABD'yi protesto etti

Paylaş
Kardeşliğin, özgürlüğün, barışın ve direnişin bayramı olan Newroz, İstanbul'da 60 bin kişinin katılımıyla kutlandı. Zeytinburnu Kazlıçeşme'de yapılan kutlamalarda hep bir ağızdan Ortadoğu'yu kan gölüne çeviren ABD ve AKP Hükümeti'nin ABD yanlısı politikaları lanetlenirken, bu politikalara karşı mücadele etme çağrısı yapıldı. Sabahın erken saatlerinden itibaren alana akın eden her yaştan kadın, erkek ve çocuklar rengarenk yöresel kıyafetleri ile alanda yerlerini aldılar. Kadınlar "Kadın katliamını son", "Namus cinayetlerine hayır", "Emeğin özgürlüğü için" yazılı dövizler taşıdılar. Kutlamalar platformun önüne konulan meşalelerin yakılmasıyla başladı. İnsan Hakları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Eren Keskin ve Özgür Toplum Partisi Meclis Üyesi Cemal Çiçek, Newroz dolayısıyla hazırlanan ortak metni okudular. Amerika'yı binlerce yıl önce Ortadoğu halklarını köleliğe mahkum eden ve baskıcı bir dünya imparatorluğu kurmak isteyen Asur devletine benzetilen metinde, "Nasıl ki, binlerce yıl önce Demirci Kawa önderliğinde Asur İmparatorluğuna karşı halkların ortak mücadelesi örgütlendirilip, Newroz taçlandırıldıysa bugün de örgütlü mücadeleyi yaratma göreviyle karşı karşıyayız" denildi. AKP hükümetinin ABD yanlısı politikalarının eleştirildiği metinde, AKP hükümetinin Hewler, Kerkük ve Türkiye'de yarattığı provakatif tutumla demokrasi ve özgürlüklere darbe vurmaya çalıştığına dikkat çekildi. Suriye'de yaşanan Kürt katliamının da protesto edildiği metinde Ortadoğu'yu kan gölü çeviren ABD'ye karşı mücadele etmenin tek yolu olduğu bildirildi.

Halkların birlikteliği Demokratik Güçbirliği'nin İstanbul büyükşehir belediye başkan adayı Mustafa Kul da Ortadoğu'da yaşanan olaylara değinerek, sorunların ancak halkların birlikte mücadelesiyle çözülebileceğini belirtti. Demokratik Güçbirliği'ni yaratan altı siyasi partinin genel başkanına teşekkür eden Kul, "Bizi yok saymaya çalışıyorlar. Bunu kamuoyu araştırmaları ile yapıyorlar. Oysa biz buradayız. Kazlıçeşme'deyiz" diye konuştu. Kul, yerel seçimlere kadar girilmedik ev kalınmamasını istedi. Kul daha sonra Demokratik Güçbirliği'nin belediye başkan adaylarını tek tek tanıttı. Suriye'de yaşanan Kürt katliamını hatırlatan Özgür Toplum Partisi Meclis Üyesi Ferhat Yeğin ise "O yüzden yüreğimizin bir yanı buruktur. Ama Dehaplar oldukça Demirci Kawa'lar da olacaktır" diye konuştu.

Tüzel: ABD rahat vermiyor 2004 Newrozu'nun dünyanın heryerinde; Ortadoğu'da ve Türkiye'de emperyalizme, işgallere ve baskıya karşı birliğin, kardeşliğin savunulduğu bir şekilde kutlanıldığını söyleyen EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel ise, "ABD'nin Irak işgali üzerinden bir yıl geçti; kimyasal silah dediler, güvenliği sağlayacağız dediler ama bugün Ortadoğu hala kan ağlıyor. Halkalar birbirine karşı kışkırtılıyor. ABD'nin olduğu yerde insanlığa rahat yoktur " dedi. Tüzel konuşmasında Demokratik Güçbirliği'nin Adana mitingi öncesi hayatlarını kaybeden DİHA muhabiri Volkan Eryiğit ve gazetemiz muhabiri Hasan İşler'i anarak şöyle konuştu: "Yoldaşlarımızın biri Kürt diğeri Arap'tı. Onlar demokrasinin, barışın mücadelesini verirken şehit düştüler. Bugün Suriye'de Arap ve Kürtler halklar birbirlerine karşı düşman edilmeye çalışılırken, onlar bu topraklarda kardeşliğin simgesi oldular. Onları bu topraklarda yüreğimize bastık." Seçimlere de değinen Tüzel ülkeyi AKP'ye, rantçılara, soygunculara terketmeyeceklerini söyledi. Leyla Zana mesaj yolladı, KESK Genel Başkanı Sami Evren ise bir konuşma yaptı. DEHAP, EMEP, ÖDP, SDP, SHP ve Özgür Parti İstanbul İl başkanlarının hazır bulunduğu kutlamalara TÜMTİS Genel Başkanı Sabri Topçu, KESK MYK üyesi Güven Gerçek ve Eğitim-Sen 2 No'lu Şube Sekreteri Rıza Dalkılıç katıldı. Newroz Hilmi Yarayıcı, Birader ve Burhan Berken'in türküleri ve şarkılarıyla; halay ve zılgıtlarla sona erdi.

ÖNCEKİ HABER

Ali Asker konseri CHP şovuna dönüştü

SONRAKİ HABER

Adana'da Newroz ateşi
   Hasan ve Volkan için yandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...