16 Mart 2004 23:00

Bakliyat alarm veriyor

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, yeni yasa hazırlıklarına başladı. IMF ve Dünya Bankası'nın desteğ ile hazırlanan tasarı yasalaştığında ÖİB, özelleştirmeler için yabancı danışman alacak. Öncelikle Telekom'da, takvimin sarkmasının nedeni olarak gösterilen danışmanlık ihalelerine düzenleme getirilecek. Tasarıyla, uluslararası yatırım bankalarının bu ihalelere girmesi sağlanacak. Azınlık hissesi olan kuruluşlarda ise hâkim ortağa, satış imkâgetirilecek. İhale yöntemleri yeniden tanımlanacak.

Yabancılara yeni imkân Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), büyük kuruluşların satışını daha da kolaylaştıracak ve yabancı şirketlerin özelleştirme yapılmadan bunlarda söz sahibi olmasına imkân verecek. Bu çerçevede ilk olarak, Telekom'un danışmanlık ihalesinin iptaliyle gündeme gelen Kamu İhale Yasası ele alınacak. Yasanın danışmanlık ihalesine ilişkin hükümleri değiştirilecek. Taslakla ilgili çalışmaların son aşamaya getirildiğini belirten yetkililer, seçim sonrasında tasarının Meclis'e sevk edileceğini söylediler. Başta Telekom olmak üzere Milli Piyango gibi diğer büyük kuruluşlar için aranan şartlar firmaların taleplerine göre belirlenecek. Bu arada 31 Mayıs'a kadar ihaleye çıkarılması öngörülen Telekom'un yasayı bekleyecek olması nedeniyle ilanının en erken haziran sonunda verilebileceği kaydediliyor.

Zarf düzenlemesi Bunun yanı sıra, uluslararası yatırım bankalarının danışmanlık ihalelerine girmesi sağlanacak. Azınlık hissesi olan kuruluşlarda ise âkim ortağa satış imkânı getirilecek. Mevcut yasada belirli istekliler ve kapalı zarf usülü tekliflerde yöntemi yeterince açık bulmayan yetkililer, bu konuda da yeni düzenlemelere gidiyor.

Petkim ihalesi Özellikle kuruluşun değer tespit rakamını aşan tek teklifin iptal gerekçesi olmaması için, kanuna eklemeler yapılacak. İkinci kez ihaleye çıkarılan PETKİM'de fiyat zarfı açılmadan gelen tek teklif, iade edilmişti. Kanunda yeri olmayan bu durum da ihalenin iptaline neden olmuştu.


Tasarı ne getirecek?
  • Öncelikle Kamu İhale Yasası'ndaki danışmanlık hizmetleri ile ilgili tanımların değiştirilmesi amaçlanıyor.
  • İhale Yasası'nda ihale süreci 137 günü buluyor, bu süre düşürülecek.
  • Mevcut İhale Yasası ile 'başarı primi' gibi belirli oranlar konularak danışmanlık ihalesine çıkılması mümkün değil, yasa buna izin verecek şekile düzenlenecek.
  • İhale Kanunu ölçütlerine göre, çok büyük uluslararası yatırım bankaları bile danışmanlık ihale ölçütlerini tutturamıyor, yeni düzenlemeyle bu engellenecek.

  • Evrensel'i Takip Et