16 Mart 2004 22:00

Suriyeli Kürtlere polis ateşi

Suriye'nin Qamışlo, Entariye, Cumaye, Hileriye ve Şam'da onbinlerce Kürt, Halepçe Katliamı'nı kınamak amacıyla sokaklara döküldü.

Paylaş
Suriye'nin Qamışlo, Entariye, Cumaye, Hileriye ve Şam'da onbinlerce Kürt, Halepçe Katliamı'nı kınamak amacıyla sokaklara döküldü. Başkent Şam ile Qamışlo, Entariye, Cumaye ve Hileriye kentlerinde onbinlerce kişi, katliamda can veren 5 bin Kürt için anma töreni düzenledi.

7 kişi öldürüldü DİHA'nın haberine göre, dün Qamişlo Anayolu üzerinde, Halepçe kurbanlarını anmak amacıyla onbinlerce kişi toplandı. Ancak Suriye polisi, Kürtlerin üzerine ateş açarak 7 kişiyi katletti. Saldırıda onlarca kişinin de yaralandığı öğrenildi. Bu arada, Şam'da Kürt nüfusunun yoğunlukta olduğu Zorava Mahallesi'nin devlet güçleri tarafından abluka altına alındığı bildirildi. Mahalleye gıda maddesi dahi sokulmadığı ve halkın zor durumda olduğu bildirildi.

Yüzlerce gözaltı Qamışlo, Derik, Haseki, Resul-Eyn ve Serê Kanîyê kentlerinde askerler tarafından gözaltına alınan yüzlerce kişinin Şam'a götürüldüğü öğrenildi. Adı geçen kentlerde sokağa çıkma yasağının kaldırıldığı belirtilirken, başta Qamışlo olmak üzere birçok kentte Kürtler'in protesto amacıyla sokağa çıkmayarak işyerlerinin kepenklerini açmadığı öğrenildi. Suriye İnsan Hakları Savunma Derneği'nden Enver Bunni, "Şam'ın batı banliyösü Dummar'da 300 kişinin gözaltına alındığına dair listemiz var, bunun dışında Suriye'nin kuzeybatısındaki bölgelerde henüz saptanamayan sayıda gözaltı bilgileri ulaştı" dedi.

Kürt sorunu çözülsün Öte yandan; Suriyeli 11 örgüt, Kürt sorununa siyasi çözüm talebinde bulundu. Yayınlanan ortak bildiride, "Kamışlı'da cereyan eden tehlikeli gelişmelere son vermek için siyasi düzenleme gerekmektedir" ifadesi yer aldı ve bu olayların Kürtlere karşı izlenen ayrımcı siyasetin sonucu olduğu vurgulandı. Bildiride ayrıca, silahsız halka ateş açan ve yüzlerce kişiyi gözaltına alan devlet güçleri kınandı. Bildiriyi imzalayanlar arasında İnsan Hakları Derneği ile yasaklı 5 partinin oluşturduğu Ulusal Demokratik Birlik, Komünist İşçi Partisi ve Kürt partileri bulunuyor.

Avrupa'da eylemler Avrupa'daki Kürtler, Suriye güçlerinin Kürtlere yönelik baskıcı tutumunu protesto ettiler. Önceki gün Yunanistan'ın başkenti Atina, Almanya'nın başkenti Berlin ve İsviçre'nin Cenevre kentinde protesto yürüyüşleri yapıldı. ABD yönetimi, olayları, Suriye'ye yönelik baskıyı artırmak için kullanıyor.

ABD müdahalesi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Adam Ereli, Washington'da yaptığı açıklamada, Kürtlere karşı uygulanan şiddet politikasına dikkat çekti. Ereli, "Suriye hükümetini, etnik azınlıklara hoşgörü uygulamaya çağırıyoruz" diyerek, Şam'ı "geniş kabul ve entegrasyon isteyen bir azınlığa karşı baskıcı tedbirler uygulamaktan uzak durmaya" çağırdı.

ÖNCEKİ HABER

Sınırda ABD-İran çatışması

SONRAKİ HABER

Acaristan'a ambargo

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...