16 Mart 2004 22:00

Sınırda ABD-İran çatışması

ABD'nin Irak'taki güçlerinin komutanlarından Tuğgeneral Mark Kimmitt, bölgedeki Amerikan askerlerinin, sınırda İran ordusuna bağlı sınır muhafızlarıyla silahlı çatışmaya girdiğini açıkladı.

Paylaş
ABD'nin Irak'taki güçlerinin komutanlarından Tuğgeneral Mark Kimmitt, bölgedeki Amerikan askerlerinin, sınırda İran ordusuna bağlı sınır muhafızlarıyla silahlı çatışmaya girdiğini açıkladı. Bağdat'ta bir basın toplantısı düzenleyen Kimmit, 14 Mart'ta Kuzey Irak'ta ABD'nin 4. Piyade Tümeni'ne bağlı askerlere, İran topraklarından ateş açıldığını öne sürdü. Kimmitt, "İran sınır muhafızlarının giydiği üniformayı giyen güçler tarafından bizim askerlerimize ateş açıldı. Askerlerimiz de kendilerini savunmak için bu ateşe karşılık verdi" dedi. Çatışmanın kısa sürdüğünü belirten Kimmitt, "olayın tam niteliğinin araştırılmakta olduğunu" ekledi.

Necef'te eylem Bu arada, Şiilerin kutsal kenti Necef'te 1000 kadar öğrenci, dini önderleri Ayetullah Ali Sistani tarafından eleştirilen geçici anayasayı kınamak için gösteri düzenledi. Dün şehir merkezinde toplanan öğrenciler, "Halk anayasaya ve konseye başkaldıracak" sloganları attı. Eylemci öğrenciler, Irak'taki işgal güçlerine karşı "isyan" tehdidinde bulunan pankartlar açtılar. Öğrencilerden bir grubun, Geçici Yönetim Konseyi'nin (GYK) dönem başkanı Muhammed Bahr El Ulum'un evine giderek bir protesto notu bıraktığı kaydedildi.

Misyonerler öldürüldü Öte yandan, işgalin ardından Irak'a giren şeriatçı Hıristiyan misyonerler, direnişçilerin hedefi olmayı sürdürüyor. Önceki gün Musul'da Amerikalı misyonerleri taşıyan bir araç pusuya düştü. Saldırıda 4 misyoner öldü, 2'si yaralandı. Misyonerlerin, merkezi Virginia'da bulunan "Güney Baptist Uluslararası Misyonu"na bağlı bulunduğu, ölenlerin ikisinin kadın olduğu öğrenildi. Geçtiğimiz nisan ayından bu yana Irak'a 100 Hıristiyan misyonerin girdiği tahmin ediliyor. Uluslararası İncil Topluluğu, bugüne dek ülkede 10 bin propaganda kitabı dağıttı. Dün de, ABD ordusuna tercümanlık yapan Iraklı bir kadın, aynı kentte öldürüldü. Hifi Abdüssettar adlı kadının, kent merkezinde vurulduğu açıklandı. ZDF kanalı ise, Kerbela yakınlarında dün düzenlenen saldırıda iki Alman mühendis ve iki Iraklı'nın öldürüldüğünü duyurdu.

ÖNCEKİ HABER

ETA yalanlarına kılıf bulamıyorlar

SONRAKİ HABER

Suriyeli Kürtlere polis ateşi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...