06 Mart 2011 10:50

Kadınlar her yerde 8 Mart'ı kutluyor

8 MART Dünya Emekçi Kadınlar Günü birçok il ve ilçede yapılan etkinlik ve eylemlerle kutlanmaya devam ediyor.Altınoluk’ta  EMEP ve BDP’li kadınlar 8 Mart paneli düzenledi. Panele kadınların katılımı yoğun olunca erkekler salonun dışından paneli izlemek zorunda kaldı.Panele EMEP adına İzmir Kadın Komisyonundan H

Kadınlar her yerde 8 Mart'ı kutluyor
Paylaş

Altınoluk’ta  EMEP ve BDP’li kadınlar 8 Mart paneli düzenledi. Panele kadınların katılımı yoğun olunca erkekler salonun dışından paneli izlemek zorunda kaldı.

Panele EMEP adına İzmir Kadın Komisyonundan Hülya Gürgör ile BDP adına Parti Meclisi Üyesi Yüksel Mutlu katıldı.Panelde ilk söz alan Yüksel Mutlu, savaşta ve ekonomik sıkıntıda en ağır bedeli kadınların ödediklerini vurguladı. Kürt kadınlarının, kadın mücadelesinin en önde olduklarını söyleyen Mutlu, tüm kadınların politika yapmasının önemine değindi. Kadınların AKP iktidarı boyunca yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken Mutlu, önümüzde ki seçimlerde hiçbir kadının AKP’ye oy vermemesi gerektiğini ifade etti.  Daha sonra söz alan Hülya Gürgör çalışan kadınların sorunlarına dikkat çekti. İstanbul’da sele kapılarak ölen kadınlarla Bursa’da fabrikada yanarak ölen kadınları hatırlatan Güngör, işçi kadınların iş yerinde daha fazla sömürüldüğünü ifade etti. Çalışma hayatında kadınların tacize ve tecavüze uğradıklarını söyleyen Güngör kadınları, şiddete, ulusal, cinsel, sınıfsal baskılara karşı mücadele etmeye çağırdı. Konuşmaların ardından kadınlar halaylar çekerek etkinliği sürdürdü.

KADINLAR AKP’YE İNANMIYOR

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Aydın Kültür ve Cem Evi’nde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü  dayanışma etkinliği düzenledi.Yaklaşık 500 kişinin katıldığı etkinliğin açılış konuşmasını yapan  Vakıf Yöneticisi Avukat Gülnür Demirbilek’, inanç özgürlüklerini tanımayan iktidarın, aynı zamanda kadını da eve mahkum ettiğini, ataerkil zihniyetin bizzat başbakan tarafından desteklendiğini ifade etti. Kadınlar için tek kurtuluşunun mücadele etmek olduğunu dile getiren Demirbilek, toplumda ötekileştirilen ve ezilen tüm güçlerle  dayanışma ve ortak mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

Daha sonra söz alan vakıf üyesi Tahsine Saran, AKP’nin iktidar olduğu günden buyana kadınlara yalan söylediğini’’AKP’nin 8 yalanı’’başlıklı sunumu slayt gösterimiyle anlattı. Sunum boyunca söz alan kadınlar, 8 yıldan beri AKP’nin iyi şeyler yaptık dediği hiçbir şeyi kendi yaşamlarında görmediklerini belirttiler.
Etkinlik Cangül Öz’ün okuduğu şiir ve Menekşe Polat’ın söylediği türkülerle devam etti.

KADINLAR EL ELE VERECEK DÜNYA DEĞİŞECEK

Emek Partisi (EMEP) Kayseri İl Örgütü üyesi kadınlar da artan kadın cinayetlerini protesto etti.

Parti binası önünde bir araya gelen  EMEP’li kadınlar, son dönemlerde artan kadın cinayetlerini protesto etti. İl Yöneticisi Avukat Eylem Sarıoğlu Aslandoğan yaptığı açıklamada, kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığına dikkat çekti.
Boşanmak istemesinin, tek başına dışarı çıkmasının yemeğin tuzunun fazla olmasının, yanından geçen kişiye saat sormanın  şiddetin veya ölümün nedenleri arasında olduğunu belirten Sarıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Tüm bu yaşananlara rağmen başbakan ve yetkili bakanlar olayların münferit olaylar olduğu noktasında ısrar ediyor ve gerekli yasal düzenlemelerin yapıldığını söyleyerek sorumluluğu üzerinden atmaya çalışıyor. 8 yıldır iktidar olan AKP dönemin de  sorunlar çözülmemiş, katlanarak artmaya devam etmiştir.”

Sarıoğlu kadınları, Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla, 12 Mart Cumartesi günü saat 13.30’da İnşaat Mühendisleri Odası toplantı salonunda yapılacak etkinliğe de davet etti.

DİDİM’DE 8 MART HAZIRLIKLARI

Didim’de 8 Mart hazırlıkları sürüyor. Eğitim Sen, SES, Alevi Bektaşi Kültür Merkezi, EMEP, ÖDP, CHP ‘den Oluşan Didim Kadın Platformu üyeleri 8 Mart etkinlikleri için çalışmalarını hızlandırdı.  Didim pazar yerinde halka bildiri dağıtan platform üyeleri, kadınları etkinliklerine katılmaya çağırdı. Didimlileri Yarın Merkez Cami önünde yapacakları eyleme davete den kadınlar, dağıtım sırasında herkesi mücadeleye çağırdılar. (HABER MERKEZİ)


Derinceli kadınlar 8 Mart için buluştu

YENİKENT ‘Ekmek ve Gül’ okurları ve Derince Gençlik Evi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği düzenledi. Derince’nin Yenikent Mahallesinde düzenlenen etkinliğe, kadınlar yoğun ilgi gösterdi. Sinevizyon gösteriminin yapıldığı etkinlikte, Yenikent Kadın Korosu, Grup Elfida, Deniz-Suphi Kardeşler ve Günay Zoroğlu sahne aldı.

Etkinlikte konuşan Emek Partisi İl Yöneticisi Meltem Akyol, kadın cinayetlerinin her geçen gün arttığını belirterek, “Kadınlar kendilerini ‘sevenler’ tarafından öldürülüyor. Bu cinayetleri önlemesi gereken iktidar, bunları önlemediği gibi cinsiyetçi politikalarla kadın yaşamını zorlaştırıyor. Yarın sıra hangimizde bilmiyoruz. Hiçbirimizin yaşama garantisi yok. Bu nedenle biz kadınlar bir araya gelmeli, tacize ve tecavüze karşı mücadele etmeliyiz” diye konuştu.
 

KADINLAR KREŞ İSTİYOR!

Ekonomik sıkıntıları en çok yaşayan kesimin kadınlar olduğunu ve yoksulluğu en çok kadınların yaşardığını belirten Akyol “Evde tencere kaynatma derdi çeken, çocuğun harçlığını veremeyen de bizleriz. Biz kadınlar gücümüze güvenmeliyiz. Tunus’ta, Mısır’da, Libya’da gördük. Baskı altında, burka giyen kadınlar alanlardaydı. Biz de gücümüze güvenmeli ve taleplerimiz için alanlarda olmalıyız” dedi.

Derince’de kadınların kreş talebi olduğunu belirten Akyol, “Hepimiz çocuklarımızla beraber buradayız. Çocuklarımızı bir yere bırakamıyoruz. Çünkü kreşler yok. Bu nedenle bir yere gideceksek ya gidemiyoruz ya da çocuklarımızla beraber gidiyoruz. Devlet kadınların sosyal yaşama katılması için gerekli önlemleri almıyor” diye konuştu. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

SBS’ye başvurular bugün başlıyor

SONRAKİ HABER

‘İstismar etmeyen medya istiyoruz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...