14 Mart 2004 22:00

Doğalgaza yapmadılar
   alkolden çıkarıyorlar

Hükümet doğalgaza yapamadığı zammı alkolden çıkarıyor. Hükümet, tepkiler nedeniyle doğalgaz zammından geri adım atarken, alkolde Özel Tüketim Vergisi oranlarını yükseltti.

Paylaş
Hükümet doğalgaza yapamadığı zammı alkolden çıkarıyor. Hükümet, tepkiler nedeniyle doğalgaz zammından geri adım atarken, alkolde Özel Tüketim Vergisi oranlarını yükseltti. Yayınlanan kararnameyle, alkollü içkilerdeki Özel Tüketim Vergisi oranları yükseltildi. Kararnameye göre alkollü içkilerde ÖTV, içkinin içerdiği alkol oranına göre düzenlenecek. Yeni düzenleme, alkollü içkilerdeki ÖTV miktarının artışını da beraberinde getirdi. Buna göre, birada 750 bin lira olan ÖTV, 795 bin liraya yükseltilirken; rakıdaki ÖTV ise, 10 milyon 200 bin liradan, 12 milyon 771 bin liraya çıktı. Viskide ise 19 milyon lira ÖTV, 25 milyon lira oldu. Dünden itibaren geçerli olan yeni ÖTV oranlarının, fiyatlara zam olarak yansıması bekleniyor. TEKEL'in alkollü içkiler bölümünü alan Nurol-Limak-Özaltın-Tütsab Ortak Girişim Grubu şirket kendine geçtiği anda ilk zammını yapmıştı. Gruba, ÖTV artışının ardından yeniden zam yapma yolu açıldı.

Babacan mesajı vermişti Alkolde ÖTV artışının mesajını ise IMF toplantısında Ali Babacan verdi. Babacan doğalgaz ve elektriğe zam yapılmayacağını 2.6 katrilyonluk gelirin tamam olduğunu söylemişti. Ancak hükümet sigara zammıyla 1 katrilyon, akaryakıt zammıyla 900 trilyon, diğer zamlarla da 500 trilyon lira gelir elde edecek. Arada 200 trilyon fark kaldı. Bu farkı doğalgaz zammı ile kapatılacaktı ancak doğalgaz zammı geri çekilerek alkole 200 trilyonluk ilave ÖTV artışı getirildi.


YATIRIMLAR BİR YIL GECİKECEK Hükümetin SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarını bahane ederek başlattığı ödeneklerden yüzde 13'lük kesinti yatırımların tamamlanma süresinin 1 yıl uzamasına ve 9 yıla çıkmasına neden oldu. AA muhabirinin hesaplamalarına göre, bütçeden yapılacak yatırımlar için Meclis Plan Bütçe Komisyonu'ndan 7 katrilyon 342 trilyon liralık ödenek istenirken, Meclis'te verilen önergelerle bu rakama 129.5 trilyon lira eklendi. Ancak son anda Maliye Bakanlığı tarafından verilen önerge ile bunun yüzde 2'si (yaklaşık 150 trilyon lira) kesildi. Böylelikle programda 7 katrilyon 471 trilyon liralık bütçe yatırımı görünmesine karşılık, gerçekte bütçe ödeneklerinin tutarı 7 katrilyon 321 trilyon liraya geriledi. Son olarak yapılan yüzde 13'lük kesinti ile birlikte yaklaşık 951 trilyon liralık ödenek daha iptal edilirken, bütçeden yapılacak yatırımların ödeneği de 6 katrilyon 369 trilyon liraya gerilemiş oldu. Bir başka deyişle yüzde 2'lik ve yüzde 13'lük kesintilerle birlikte bütçe yatırım ödenekleri 1.1 katrilyon lira azalmış oldu. Ödeneklerdeki azalma yatırımların ortalama bitiş süresini de yaklaşık 1 yıl uzattı. Yatırım programı hazırlanırken, yaklaşık 8.1 yıl olarak öngörülen yatırımların ortalama tamamlanma süresi 9 yıla çıktı.

ÖNCEKİ HABER

5 yıllık vergi kaçağı 20.3 milyar dolar

SONRAKİ HABER

İstihdam neden artmadı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...