14 Mart 2004 22:00

Hükümetin ETA yalanı belgelendi

İspanya Dışişleri Bakanı, Madrid katliamından birkaç saat sonra dünyadaki bütün İspanyol büyükelçilere bir mesaj gönderdi. Mesajda, 'Bu saldırıyı ETA'nın yaptığını ilan edeceksiniz' deniliyor.

Paylaş
Genel seçimlere giden İspanya'da, iktidardaki sağcı Halkçı Parti, Madrid saldırısı nedeniyle zor durumda. Halk dün oylarını kullanırken, binlerce kişi, saldırıyı El Kaide'nin üstlenmesine rağmen hükümetin neden Basklı örgüt ETA'yı suçladığını sorguladı. Halkçı Parti'nin oy kaybetmekten korktuğu için ETA'da ısrar ettiği belirtiliyor. Ama bu ısrar, iktidar partisine pahalıya patlayabilir. Çünkü konuyla ilgili elde edilen yeni bilgiler, bir skandala işaret ediyor.

'Belli gruplar kuşku yayıyor' El Pais gazetesi, hükümetin, Madrid katliamının ardından dünyadaki İspanyol büyükelçilerine gönderdiği bir mesajı ele geçirdi. Dışişleri Bakanı Ana Palacio imzalı mesaj, saldırıdan birkaç saat sonra kaleme alınmış. Palacio, büyükelçilere "Bütün dünyaya, sorumlunun ETA olduğunu söyleyeceksiniz" diyor. Mesajda, "ETA'nın sorumlu olduğunu vurgulamak için her fırsatı kullanmalısınız. Böylece, belli grupların yaymaya çalıştığı kuşkuların dağılmasına yardımcı olacaksınız" denilmekte. Perşembe öğleden sonra gönderilen mesajda, İçişleri Bakanı Angel Acebes'in ETA'ya yönelik suçlamaları hatırlatılarak, "Bakan, ETA'nın sorumluluğunu doğruladı. Kullanılan patlayıcılar, eylemin tarzı ve belli nedenlerle kamuoyuna açıklanmayan bilgiler, buna işaret ediyor" iddialarında bulunuluyor. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, mesajı "ne doğrulayacaklarını, ne de yalanlayacaklarını" söyleyerek yorum yapmadılar.

Hükümet zor durumda Ancak El Kaide'nin iki kez eylemi üstlenmesi, ETA'nın ise suçlamaları yalanlamasının ardından, hükümet çok zor duruma düştü. Hükümetin, sorumlunun El Kaide olmasını adeta "istemediği" görülüyor. Çünkü Halkçı Parti, "Irak işgaline katılarak ülkeyi hedef haline getirdiniz" yönündeki suçlamalardan korkuyor.

Muhalefetten eleştiri Muhalefetteki Sosyalist Parti, hükümetin gerçekleri kendi çıkarları için çarpıtmasını eleştirdi. Parti sözcüleri, "Toplumun, bu barbarlığı kimin gerçekleştirdiğini bilmeye hakkı var" diye konuştu. Adı gizli tutulan bir parti yöneticisi ise daha net konuştu: "Ortada 200 ölü varken bu kadar yalan söylenmesi ve sahtekârlık yapılması karşısında dilimi ısırıyorum."

Protesto eylemi Halk da, hükümetin tutumunu protesto etti. Önceki akşam Halkçı Parti'nin Madrid'deki genel merkezi önünde toplanan binlerce kişi, "Gerçeği bilmek istiyoruz" sloganları attı. Çoğu genç olan göstericiler, "Yalancılar'', "Aznar, senin suçunu hepimiz ödüyoruz", "Seçimleri kazanmak için bilgileri gizliyorsunuz" yazılı pankartlar taşıdı. Bazı özel televizyonları eylemi canlı verirken, 24 saat haber veren devlet televizyonu "TVE 24 Horas"ın, bu eylemle ilgili herhangi bir haber vermemesi dikkat çekti.


ETA yineledi: İlgimiz yok!.. ETA örgütü, bir bildiri yayınlayarak, 11 Mart saldırılarıyla ilgileri olmadığını yineledi. İktidardaki Halkçı Parti'nin saldırılardan hemen sonra kendilerini sorumlu tutmasının bir saptırma olduğunu vurgulayan örgüt, Bask Milliyetçi Partisi (PNV) ve Eusko Alkarsatuna (EA) partilerinin yaptığı benzer açıklamaları da eleştirdi. Bask özerk bölgesi hükümeti de, "Herkes El Kaide'yi gösterirken, ETA diye ısrar etmek normal değil" açıklamasında bulundu. Küba Devlet Başkanı Fidel Castro da, konuyla ilgili bir değerlendirme yaptı. Castro, İspanya hükümetinin, seçim nedeniyle Madrid'deki saldırılar hakkında vatandaşlarını aldattığını vurguladı. Castro, Şili televizyonuna verdiği demeçte, Jose Maria Aznar hükümetinin saldırıların arkasında "dinci bir örgüt" olduğunu bildiğini, ancak genel seçimlerden önce ETA'yı suçlamayı tercih ettiğini savundu. Küba lideri, "İspanyol halkını aldatıyorlar. Seçimlerdeki en önemli unsur bu, çünkü İspanyolların birçoğu Irak'taki savaşa karşı" dedi. Diğer yandan İspanyol polisi, El Kaide'nin Madrid'deki bombalı saldırıların sorumluluğunu üstlenen bir video kaset ele geçirdi. Arap aksanlı bir kişinin Madrid'deki bir televizyonu arayıp kasetin nerede olduğunu anlattığı, bunun üzerine kasetin bulunduğu belirtiliyor. Video kasette, "El Kaide Avrupa Sorumlusu" olduğu belirtilen bir kişi konuşuyor ve Madrid saldırısını üstleniyor. Ebu Duham el Afgani adlı kişi, kasette, "Madrid'de olanların sorumlusu olduğumuzu bildiriyoruz. Bu, Bush ile işbirliğinize bir cevaptır" diyor. İspanyol polis, saldırılarla ilgili olarak 5 kişiyi tutukladı. Şüphelilerden 3'ünün Faslı, 2'sinin Hintli kökenli İspanyol olduğu açıklandı. İki kişi hakkında da tutuklama emri çıkarıldı.

ÖNCEKİ HABER

Kürt-Arap gerginliği yayılıyor

SONRAKİ HABER

Birleşmiş Milletler'de kara kutu skandalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...