12 Mart 2004 22:00

Gemport işçileri sendikalaşıyor

Liman-İş'te örgütlenme mücadelesi yürüten Gemport işçileri "ne olursa olsun bu iş olacak" diyor. İşçiler ağır çalışma koşullarına, düşük ücrete ve mesai ücretlerinin ödenmemesine karşı örgütleniyor.

Paylaş
Yüzde 51 hissesi Türkiye İş Bankası'na, yüzde 12 hissesi Gemlik Belediyesi'ne ait olan uluslararası liman işletmesi Gemport'ta çalışan 256 işçi, sendikalaşma mücadelesi veriyor. Düşük ücrete, mesai ücretlerinin ödenmemesine ve ağır çalışma koşullarına karşı yaklaşık altı ay önce Liman-İş'te örgütlenme mücadelesi başlatan işçilerden 9'e işten atıldı. Ancak sendikalaşmaktan vazgeçmeyen işçiler, örgütlülüklerini tamamlayarak yetki için başvuruda bulundular. GEMPORT'ta işçiler en çok mesai ücretlerinin ödenememesinden şikâyetçi. İşverenin 'global mesai' adı altında bir uygulama yürüttüğünü ve gerçek mesai ücretlerini alamadıklarını ifade eden işçiler, ağır çalışma koşullarının da iyileştirilmesini istiyor.

Global mesai "Global mesai" uygulamasına göre her ay, belirlenmiş olan fazla mesai süresinin ücreti, işçinin maaşına yansıtılıyor. Yapılan fazla mesai bunun altında ya da üstünde olsa da ödenen ücret değişmiyor. Gemport'ta belirlenen "global mesai" süresi 50 saat. Orhan Akat, sendikalaşma nedeniyle Gemport'tan atılan işçilerden biri. Açtığı işe iade davası devam ediyor. Akat, ayda 150 saat mesai yaptıklarını, bunun 100 saatinin "global mesai" uygulamasından dolayı ödenmediğini bildirdi. Kendi bölümünde en kıdemli işçi olmasına rağmen sendikalaşma nedeniyle işten atıldığına dikkat çeken Akat, "insanca bir ortamda çalışmak istediklerini" dile getirdi. Tuzla gibi olur! Sabri Bülbül de Gemport'un gemi operasyon bölümünde çalışırken atılmış. Çalışma saatlerinin belli olmamasından, işçi sağlığının hiçe sayılmasından şikâyetçi olan Bülbül, şunları söyledi: "Çoğu zaman 4-5 saatlik uykuyla tekrar işe gidiyoruz, bu yorgunlukla çalışamazsın. İş kazası olasılığı artıyor. Ayrıca işveren taşeronlaşmaya gidiyor ve taşerondaki işçiler bu işten anlamıyor. Geçtiğimiz günlerde bir taşeron işçisi, kaza sonucu öldü. Bizler kalifiye elemanlarız, işimiz böyle gerektiriyor. Diğer türlü yapılırsa burası Tuzla Tersaneleri gibi olacak."

Herkes kazanacak İşleri gereği sürekli dışarıda, limanda olduklarını ifade eden Bülbül, iş kıyafetlerinin bu koşullara uygun olmadığını da belirtti. "Geleceği de düşünmek zorunda olduklarını" belirten Bülbül, "Biz kazanırsak herkes kazanacak" diyerek destek çağrısı yaptı. Liman-İş Gemlik Bölge Temsilcisi Ertaç Öktem de Gemport işçisi. Sendikalaşmayla birlikte Gemlik'e açılan temsilciliğe o seçilmiş. Patronun sendikayı engellemeye uğraştığını belirten Öktem, işyerindeki sorunları şöyle özetledi: "İşçilerin dinlenme saatleri yok. İşveren sendikaya karşı taşeronlaştırmayı arttırdı. Taşeron firmanın getirdiği eleman, kalifiye eleman olmadığı için iş kazaları artıyor. Ayrıca ambulans yoktu, uzun uğraşlar sonucunda zorla getirttirdik. Şimdi ambulans var, şoförü yok. Kaza olduğu akşam ambulansı aşağıya indiremedik. Anahtarı yok. İş güvenliği denilen bir şey yok." Ayrıca "global mesai" uygulamasıyla ücretlerinin "hiç edildiğini", hafta tatilinin belirli olmadığını anlatan Öktem, "işçi alın terinin karşılığını almak ister, güvenli bir şekilde çalışmak ister. Biz bunun mücadele için ediyoruz" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

TTB'den 'devam' kararı

SONRAKİ HABER

İşçiler belediye başkanını teşhir etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...