10 Mart 2004 23:00

Halkçı yönetime destek istediler

Güçbirliği'nin belediye başkan adayları sendika ve konfederasyonları ziyaret ederek emek, barış ve demokrasi adına bir yönetimi oluşturmak için destek istediler. Adaylar ilk olarak Genel-İş, KESK ve DİSK'i ziyaret ettiler. Güçbirliği'nin SHP çatısı altından seçime giren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Kul, Kristal-İş'in grevinin yasaklandığı bir süreçte sendikaları ziyaret ettiklerini belirterek, 12 Eylül sonrası sendikaların ve konfederasyonların etkilerinin kırılarak siyasetten uzaklaştırıldıklarını belirtti. Emek, barış ve demokrasiden yana partilerin yönetimlere getirilmesinin önemine vurgu yapan Kul, kent yönetimi konusunda iddialı olduklarını söyledi.

Hükümete karşı yarış AKP'nin aday tanıtımlarında daha çok Tayyip Erdoğan'ın göründüğünü söyleyen Mustafa Kul, İstanbul'da AKP'nin adayı Kadir Topbaş'a karşı değil, hükümete ve Erdoğan'a karşı yarıştıklarını dile getirdi. Hükümetin Kamu Yönetimi Temel Kanunu ile kamu hizmetlerini yok ettiğini belirten Kul, güçbirliğinin çalışmalarda ciddi bir yol katettiğini ve İstanbul'u 29 Mart'tan itibaren kendilerinin yöneteceğini dile getirdi.

Baykal'a çattı "Güçbirliği içinde neden CHP yok? İstanbul'da CHP, Ankara'da SHP desteklense daha iyi olmaz mı?" şeklindeki sorulara da yanıt veren Kul, CHP lideri Deniz Baykal'ın birliğe yanaşmadığını, etnik "siyaset yapmayız" diyerek DEHAP'ı dışlamaya çalıştığını anlatarak "Daha sonra da 'Ivır zıvır partilerle işbirliği yapacağımıza MHP ile işbirliği yaparız' diyen bir partiyle yan yana gelmemiz ya da onlar için alan boşaltmamız söz konusu olamaz" dedi. Genel-İş İstanbul 2 No'lu Bölge Şube Başkanı Mehmet Karagöz, emekten ve demokrasiden yana partilerin yanında olacaklarını belirtti. Belediyelerde özelleştirmelerin ve taşeronlaştırmanın hızlandığını dile getiren Karagöz, "Her ilde güçlü olan sol adayın yanında olacağız" dedi. Genel-İş 7 No'lu Şube Başkanı İsmail Yurtseven de güçbirliğinin ziyaretini üyeleriyle tartışacaklarını dile getirerek, oluşturulan güçbirliğinin ileride halk adına iyi bir noktaya geleceğine inandığını söyledi. KESK Genel Başkanı Sami Evren ise ABD'nin Ortadoğu'ya yönelik planları, hükümetin emekçilere saldırısı ve daha pek çok sıkıntının yaşandığı bir dönemde seçime gidildiğini söyledi. Halktan yana olmayan siyasal güçlerin bu sıkıntıları çözemeyeceğine vurgu yapan Evren, güçbirliğini anlamlı ve önemli bulduklarını söyledi. Bir siyasi partinin yan örgütü olamayacaklarını ancak rantiyeyi savunan partilere de oy vermeyeceklerini dile getiren Evren, güçbirliğinin projelerinin halktan yana olduğunu belirtti. DİSK Yöneticisi Ali Yılmaz da DİSK kongresinin solda işbirliğinin geliştirilmesi yönünde çalışma kararı olduğunu belirterek "Bu birlik güçbirliği ile büyük ölçüde sağlanmıştır. DİSK olarak duruşumuz bellidir" dedi. Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Doğan Halis da Güçbirliği'ni desteklediklerini bildirdi.

Evrensel'i Takip Et