09 Mart 2004 22:00

Güçbirliği'ni bilsek niye çalışmayalım?

Gebze'nin en yoksul yerlerinden birisi olan Mevlana Mahallesi'nde gençlerin Güçbirliği'nden haberi yok. Güçbirliği'nin programını anlattığımız gençleri bir çoğu, "Bilmiyoruz. Bilsek niye çalışmayalım" diyorlar.

Paylaş
Mevlana Mahallesi, büyük kısmı Gaziler'den olmak üzere İnönü mahallelerinin birer parçasının birleştirilmesinden oluşan yeni bir mahalle. İsmi şimdilik Gebzeliler tarafından bilinmiyor. Mevlana Mahallesi'nde oturanlar da bu durumun devam etmesinden yanalar. Çünkü eski adıyla Gaziler olarak bilinen mahalledeki gençler kavgacı, hırsız, uyuşturucu kullanan, yan kesici, yol kesici... Mevlana Mahallesi gençleri artık hor görülmekten, sefaletten, işsizlikten, eğitimsizlikten ve kültürel-sosyal imkanlardan yoksun kalmaktan bıkmış. Mahallenin isminin değişmesiyle talihinin de değişmesini umuyorlar ve bu nedenle her türlü girişime ve çalışmaya da açıklar. Yeter ki onlara ulaşılsın.

Hep aynı Ufuk Yağcı 22 yaşında ve Ardahanlı. Öğrenim durumu lise terk. Uzun süre işsiz gezen Ufuk yeni iş bulmuş ve bunun heyecanını yaşıyor. Ama mahalledeki yaşamı hiç değişmiyor. "Bildim bileli aynı. Kahvedeyiz. Ne yaparsak yapalım 'Kahvede buluşalım' diyoruz. Burası ana mekân" diyen Ufuk, yeni yönetimden çok şey beklediğini söylüyor: Gençliğe sahip çıkılması, kültür evlerinin açılması, ayrımcılığın sona ermesi, seçilenlerin seçim sonrası buraları unutmaması... Muhtarlık seçimlerinde üç favorisi var. Biri Özgen Özdemir. Belediye seçimlerinde ise CHP. Ama Güçbirliği'ni hiç duymamış. Güçlirliği'nin seçim bildirgesinde yer alan Halk Meclisi'ni de...

Neden olmasın? Dursun Yılmaz ise Tokatlı. 20 yaşında. Elektrikçinin yanında yevmiyeci olarak çalışıyor, yani çalıştığı günün parasını alıyor. Sigortası yok. "Gebze'de ortam yok. yer yok. Yer olsa para yok" diyen Dursun, arkadaşlarının partisine Saadet Partisi'ne oy vermeyi düşünüyor: "- Neden? - Arkadaşlarım istiyor. - Diğerlerinden farkı ne? - Farkı yok. - Partilerin hepsi aynı mı sence? - Evet, - Ya güçbirliği? - Ne güçbirliği? - 6 parti EMEP çatısı altında seçime giriyor. Sokak temsilcilerinden oluşan Halk Meclisleri oluşturacaklar ve Gebze'yi bu meclis yoluyla yönetecek... - Güzel bir şey olur. - Destekler misin? - Olur niye olmasın? Böyle bir şey olacağını bilsem desteklerim?" Kahvecinin adı Erol Adıgüzel. Veresiye defterinde 1 milyar lira çay borcu olduğunu söylüyor. Gençlerin işsizlik nedeniyle vakitlerini kahvede öldüğünü söyleyen Adıgüzel "Sabah kahvaltısını yapıp kahveye geliyorlar. Sonra da akşam yemeğini yemeye gidiyorlar" diyor.

Başka bir kahve Diğer kahvelerde de manzara aynı. 18 yaşındaki Emrah Yolcu yaşanan sıkıntıları tekrarlıyor. Belediyenin hizmet getirmesi gerektiğini söylüyor. Mevcut belediyeye asla oy vermeyeceğini anlatan Emrah ailesinin başından geçen şu olayı anlatıyor: "Babam belediyede çalışıyordu. 1994 yılında 700 işçi greve gitti. babam belediyede operatör olarak çalışıyordu. Dozer birden kayboldu suçu babamın üzerine attılar. Babam 8 yıl iş bulamadı, iş vermediler. Sonunda dozer Tokat'ta çıktı. Belediye Başkanı Amhet Pelbegüllü dozeri oraya gönderip suçu babamın üstüne atmış. Ben bu yüzden okuyamadım. Oysa okumayı çok istiyorum."


Ülke sorunlarından bağımsız değil Mevlana Mahallesi'nde yaşanan sorunların ülkenin içinde bulunduğu sorunlardan bağımsız olmadığını söyleyen Mevlana Mahallesi Muhtar Adayı Özgen Özdemir, kuracakları gençlik, kültür evi ile gençleri okumaya alıştıracaklarını, panel ve seminerlerle ülke sorunlarına karşı duyalarlı olmaların sağlayacakların söyledi. Çözümün ancak böyle bir bilinçlenme sürecinin ardından geleceğini dile getiren Özdemir, gençlerin sahiplenmesi ve şartlarin elvermesi halinde kültür evini seçimden önce açmayı düşündüklerini söyledi. Sportif, sanatsal, kültürel etkinliklerin, bilgisayar eğitiminin ve eldeki imkanlar dahilinde mesleki eğitimin bu merkezde verileceğini söyleyen Özdemir, bütün gençleri bu çalışma etrafında birleşmeye çağırdı.


Yönetimin temeli Halk Meclisi Gebze'de Demokratik Güçbirliği'nin Emeğin Partisi çatısı altından seçime girecek olan belediye başkan adayı Dinçer Kaya belediyecilik anlayışlarını temelini Halk Meclisi'nin oluşturduğunu söyledi. Mahallelerde seçilecek insanların, muhtarların, yöre derneklerinin, sendika ve kitle örgütü temsilcilerini içinde yer aldığı, seçilen belediye Meclisi'ni de kapsayan bir yapıyla Gebze'yi yönetmeye aday olduklarını dile getiren Kaya, "Bu rahat örgütlenebilecek bir yapıdır. İnsanlar daha önce böyle bir örnek olmadığı için olabilirliği konusunda düşünüyor. Bizim açımızdan ise Demokratik Halkçı Belediyecilik anlayışının temelini oluşturuyor" diye konuştu.


Kılınçaslan'dan esnaflara ziyaret Demokratik Güçbirliği Tuzla Belediye Başkan adayı Memet Kılınçaslan Tuzlo Oto Sanayi ve Aydıntepe Mahallesi esnafını gezdi. Belediye Meclis Üyesi adaylarıyla beraber esnaflardan Güçbirliği'ne destek isteyen Kılınçaslan, esnafların tek tek ellerini sıkarak sorularını yanıtladı.

ÖNCEKİ HABER

Keçiburcu'nda diller, kimlikler...

SONRAKİ HABER

ÖDP ilkeli davranmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...