08 Mart 2004 22:00

Rus gazeteci Çeçenya
   gerçeğini anlattı

Anna Politkovskaya, Rusya'nin taninmiş gazetecilerinden biri. Liberal egilimli Novaya Gazeta'da muhabir olarak çalişiyor.

Paylaş
Anna Politkovskaya, Rusya'nin taninmiş gazetecilerinden biri. Liberal egilimli Novaya Gazeta'da muhabir olarak çalişiyor. 1999 Eylül'ünden bu yana en az ayda bir kez Çeçenya'ya gitti. Insan haklari ihlallerine taniklik etti. Rus askerleri ile Çeçen haydutlarin bu savaştan çikarlari oldugunu, savaştan yararlanarak uyuşturucu kaçakçiligi yaptiklarini, insan kaçirarak fidye aldiklarini, bazen de işbirligi yaptiklarini yazmaktan korkmadi. Savaşin çirkin yüzünü tüm çiplakligiyla Rus halkina yansitmayi başardi. Bu nedenle ölümle tehdit edildi. Ama gerçekleri yazmaya devam etti. Yazdigi "Çeçenya: Savaş Gerçegi" adli kitap, geçen yil röpörtaj dalinda uluslararasi Ulysse ödülüne layik görüldü.

Haksiz bir savaş Politkovskaya, Isveç Diş Politika Enstitüsü'nün davetlisi olarak Stockholm'e gelerek bir konferans verdi. Rusya'nin Çeçenya'da sürdürdügü savaşin haksiz bir savaş oldugunu belirten Politkovskaya, savaşin Çeçen halkina yikim getirdigi gibi Rus halkini da olumsuz etkiledigini belirtti. Politkovskaya, "Bir milyondan fazla Rus askeri bu savaşin yikici etkilerine maruz kaldi. Son 4 yildir Çeçenya, modern savaş metodlarinin uygulandigi bir deney tahtasi olarak kullaniliyor" diye konuştu. Politkovskaya, son 4 yil içinde 3000 kişinin kimligi belirsiz kişiler tarafindan kaçirildigini söyledi. Kaçirilanlardan bazilarinin işkence edilmiş cesetlerinin bulundugunu, ama büyük bir çogunlugunun izine rastlanmadigini belirten Rus gazeteci, yarginin sadece 11 kaçirilma ile ilgili soruşturma başlattigini söyledi.

Filistinleşme uyarisi Kayiplarin yarisinin Rusya'nin atadigi Çeçen lider Kadirov'un adamlari tarafindan gerçekleştigini düşünen Rus gazeteci; "Öldürülen isyancilarin eşlerine her şey yapilabilir gibi yazili olmayan bir kural var" diyerek, kocasi öldürülen bir kadinin, iki küçük çocugu olmasina ragmen kaçirildigini anlatti. Savaşin uzamasiyla birlikte daha çok kirli yöntemlere başvuruldugunu, işkence, tecavüz, rehin alma olaylarinda artiş görüldügünü de belirten Politkovskaya, Çeçenya'nin Filistinleşebilecegi uyarisinda bulunarak şöyle devam etti: "Iki yil önce kocasi ve kardeşi kaçirilip öldürülen bir kadin, intihar eylemi yaparak bir Rus generali havaya uçurdu. Bir yil sonra da Moskova'da 117 kişinin ölümüyle sonuçlanan rehin alma eylemi yapildi. 2003'te 10 önemli bireysel terör eylemi gerçekleştirildi."

Şovenizmin tirmanişi Politkovskaya, savaşin yeni katliam ve terör eylemlerini dogurdugunu, bunun da Rusya'da şovenizm ve milliyetçiligi güçlendirdigini anlatarak, "Rus halki isyancilarla Çeçen halki arasinda ayrim yapmiyor. Eylemlerden dolayi bütün bir halki sorumlu tutuyor. 'Çeçenler oldukça Yahudiler rahat uyuyabilir' şeklinde yaygin bir söz var" diye devam etti. Moskova'da üniversitede okuyan üç Çeçen ögrencinin başina gelenleri anlatan Rus gazeteci, gençlerin isyancilara yataklik ettikleri suçlamasiyla gözaltina alindiklarini, işkenceden geçirildikten sonra kanit olmaksizin 10 yil hapis cezasina çarptirildiklarini belirtti. Duruşmalari izledigini belirten Rus gazeteci, "Ögrencilerden biri kendisini savunmaya çalişinca savcinin 'Sus, sen bir Çeçensin' dedigini kendi kulaklarimla duydum" şeklinde konuştu.

'Putin Bush'u örnek aliyor' Politkovskaya, Rusya'da Çeçenler için ayri bir bölge oluşturulmasi tartişmalarinin ciddi bir biçimde sürdürüldügünü, tüm Çeçenlerin bir arada tutulacaklari bölgenin güvenlik güçleri tarafindan sürekli denetim altinda tutulmasinin planlandigini da ekledi. Rusya'da hiçbir partinin süren savaşa karşi olmadigini belirten Politkovskaya, "Putin Bush'u örnek aliyor. Bush Irak'i işgal etti, Saddam'i devirdi. Neden aynisini biz de yapmayalim, diye düşünüyor" dedi. Avrupa'daki göçmen politikasini da eleştiren gazeteci, "Beni buraya davet edip dinliyorsunuz, gerçekleri bildiginiz halde yerinden yurdundan sürülen insanlarin iltica başvurularini reddediyorsunuz" dedikten sonra Avrupa ülkelerini Çeçenya konusunda ikiyüzlü davranmakla suçladi.

ÖNCEKİ HABER

Irak açik cezaevi gibi

SONRAKİ HABER

Afganistan'da Amerikan zulmü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa