04 Mart 2004 22:00

Düşler ülkesinin perisi

Resmimizin gizli kalmış isimlerinden Deniz Bilgin çalışmalarını ilk defa biraraya getiren geniş kapsamlı bir sergi ve kitapla sanatseverlerin karşısında.

Paylaş
Deniz Bilgin'in sanatı bambaşka dünyanın kapılarını açar izleyende. Kendi kendine birşeyler söyleyen ve çevredekileri pek umursamayan bir "deli"nin söylemi gibidir. Karmaşık bir düşgücü, salt süslemeci olandaki ince işçiliği, mistik ve gerçeküstücü olana takıntısı, kimi zaman narsizme varan öznelliği ile kaybolan bir uygarlığın arkeologlar tarafından keşfedilmiş tabletleri gibidir özellikle renkli resimleri. İzleyeni kendi gizemli atmosferinin içine çeker. Gözü, çözümlemeye ve anlamlandırılmaya çağırır. Sergideki ilk dönem desenleri ise naif gibi gelir. Onları izlerken resme yetenekli küçük bir çocuğun çizgilerini duyumsarsınız. Ama bu kadar basit değil. Onun resimlerini değerlendirmekteki zorluk hiçbir sanat kalıbına sokulamamasından gelir birazda. Deniz Bilgin'in sanatı pek çok karşıtlığı da içinde barındırır; yerellik- evrensellik, Doğu sanatı-Batı sanatı gibi genel sanat kuramlarının yanısıra; hayal-gerçek, şeytanla melek, şiddetle sukunet, anlamla anlamsızlık gibi son derece öznel kıstaslarda onun yaratı alanında kıyasıya dövüşen gladyatörler gibidir. Bilgin'in yerleşik sanat kurumlarıyla yıldızı hiç barışmadı. Bunun en önemli nedeni sanatının ve kişiliğinin özgünlüğüydü. 1999'da intihar eden Deniz Bilgin'in bulunabilen tüm resimleri Karşı Sanat Galerisi'nde açılan retrospektif sergide ilk kez topluca bir araya geldi. Sergide Bilgin'in yaklaşık 500 çalışması yer alıyor. Sergilenen çalışmalar arasında 1989-1999 arasında açılmış sergilerde yer almış guaj resimler, 1990'dan 1999'a kadar "Siyah Defter"e çizdiği desenler, 1980-1988 arasında gerçekleştirdiği batik resim çalışmaları, 1975-1980 yıllarında Londra ve Singapur'da yaptığı çalışmalar, 1975'ten ölümüne dek gerçekleştirdiği grafik işleri ve çeşitli dönemlerde yaptığı resimler ve desenler bulunuyor. Sergiyle eş zamanlı olarak Bilgin'in üretimini ve sanatçı kimliğini ele alan yazıları ve Bilgin'in tüm çalışmalarını bir araya getiren geniş kapsamlı bir kitap da yayımlandı. Eğer onun sanatını sahiplenen ve bir bellek bilinciyle sergi ve kitaba dönüştüren yakın sanatçı dostları ve arkadaşları olmasa, Deniz Bilgin adı, sanat tarihinin karanlık sayfalarına gömülen pek çok sanatçıyla aynı kaderi paylaşacaktı.

(0212 245 15 08)


"İsimsiz", 1991, Kağıt üzerine guaj, 70x49 cm
deniz bilgin kimdir? 1956'da Diyarbakır'da doğdu. Ressam olan annesiyle kurduğu yoğun empatik ilişkinin ifadesi olarak resimle ilişkisi küçük yaşlarda başladı ve varoluşunun ayrılmaz parçası olarak ömrü boyunca sürdü. 1973'de bir yıl İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne devam ettikten sonra 1974'de Londra'ya gitti ve London College of Printing Grafik Bölümü'ndeki eğitimine başladı. Kendine özgü resim ve ifade tekniği orada belirginleşmeye ve pekişmeye başladı. 1979'da ailesinin o sırada bulunduğu Singapur'a gitti. Yerel sanatçılarla tanıştı ve batik tekniğini öğrendi. 1980'de İstanbul'a döndü. 1982-84 arasında İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdiresi Dr. Nuşin Asgari'nin asistanı olarak çalıştı. 1980 sonrasında yaptığı resimleri 1984'te Taksim Sanat Galerisi'nde, İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde ve Ankara Dost Sanat Ortamı'nda sergiledi. 1987'de İletişim Yayınları'nda, Sosyalizm ve Sosyal Mücadeleler Tarihi Ansiklopedisi'nin yayınında çalıştı. Aynı yıl Metis Yayınları tarafından yayınlanmaya başlayan Defter dergisinin kapak resimlerini yaptı. 1980'lerin sonundan itibaren guaj tekniğiyle yaptığı resimlerini 1993'te Taksim Sanat Galerisi'nde sergiledi. İlkokul yıllarında başlayan, irili ufaklı kağıtlara, defterlere çeşitli araçlar kullanarak resim yapma alışkanlığını 1990'lar boyunca da sürdürdü. 1998 sergisinden sonra tual üzerine yağlı boya tekniği ile çalışmaya başladığı ilk işini tamamlayamadan, 8 Kasım 1999'da Ankara'da öldü.


İbn Batttuta Seyahatnamesi Türkçe'de Yapı Kredi Yayınları, kuruluşunun 15. yılını 2000. kitabının yayımıyla kutluyor. Araştırmacı A. Sait Aykut tarafından sekiz yılda beş yüze yakın kaynak taranarak çevrilen İbn Battûtta Seyahatnamesi, 15 küçük ve bir büyük harita içeriyor. Berberi asıllı olan İbn Battûta 1304'te Fas'ta doğdu. Seyyah, 14. yy. İslam dünyasının siyasi olaylarının ve ekonomik canlılığının birincil tanığı olarak anılıyor. İbn Battûta, İslam coğrafya edebiyatı konusunda uzman olan Kraçkovsky'nin ifadesiyle, Marko Polo'dan daha geniş bir alanı gezerek üç kıtada en önemli kültür merkezlerine ulaşmıştır.

MDOB kitle örgütleriyle işbirliği yapacak Mersin Devlet Opera ve Balesi (MDOB), kitle örgütleriyle bir araya gelerek işbirliği yapma kararı aldı. MDOB, kitle örgütü temsilcileri ile Kültür Merkezi Şeref Salonu'nda bir toplantı yaptı. Toplantıda 11 yıllık geçmişiyle, kentin en önemli sanat kurumlarından biri olan MBOD'un etkinliklerinin duyuru ve tanıtımı sonucunda seyirci ilgisinin artırılmasına yönelik kitle örgütleriyle işbirliği yapma kararı alındı. Karara göre, Mersin Devlet Opera ve Balesi ile kitle örgütleri ortak hareket ederek, üretilen sanatsal kalitenin, Mersin ve çevre halkına ulaştırılması, yaygınlaştırılması için çalışmalar yapacak.

ÖNCEKİ HABER

Etibank, AKP'nin seçim bürosu olursa!

SONRAKİ HABER

İnattan çıkan öyküler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...