04 Mart 2004 22:00

Bu oyun tutmayacak

Felluce'de Sünniler, katliama uğrayan Şiilere kan vermek için kuyruklar oluşturdu. Bağdat'taki cenaze töreninde 'Sünni-Şii kardeştir' sloganları atıldı ve birlik çağrısı yapıldı.

Paylaş
Iraklı Şiiler ve Sünniler, Kerbela ve Bağdat'taki katliamların ardından büyük bir dayanışma içine girerek, ülkeyi iç savaşa sürükleme planlarının tutmayacağı mesajını verdi. İşgal karşıtı direnişin en güçlü olduğu merkezlerden Felluce'de, camilerden halka, Bağdat'taki bombalı saldırılarda yaralananlara kan bağışı yapma çağrısı yapıldı. Benzer çağrılar, patlamanın meydana geldiği Kazımiye semtine yakın Azemiye'de de işitildi. Çağrıya uyan yüzlerce Sünni genç, Şii kardeşlerine kan vermek için sıraya girdi. Uzak mesafelerden araçlarla taşınan binlerce kişi de, Şiilere kan verdi.

Yıllardır düşmanlık vardı Gözlemciler, Kazimiye'deki Şiiler ile Azemiye'deki Sünniler arasında yıllardır düşmanlık olduğunu, iki kesimin gençlerinin geçen yıllara dek sokaklarda çatıştığını belirterek, bu dayanışmanın önemli olduğunu belirttiler. Kan verme kuyruğundaki Sünniler, katliamların ABD'nin Irak'ı parçalama planlarının bir parçası olduğunu söylediler.

'Sünni-Şii kardeş' Önceki gün Bağdat'ta toplanan Sünni ve Şii din adamları da, işgalcilere aynı mesajı verdi. Katliam kurbanları için yapılan cenaze töreninde, "Sünni-Şii kardeştir", "Vatanımızı yabancılara satmayacağız" gibi sloganlar atıldı. Törende, Ademiye'deki Ebu Hanife Camii'nin imamı Muayed Naimi, duygulu bir konuşma yaptı. Naimi, cemaate, "Karanlık günler yaşıyoruz. Amerika ve İsrail'in ayrılık yaratma planlarına karşı gözlerinizi açın. Irak, ancak Sünni ve Şii birlikte olursa kurtulur" dedi. Şii din adamı Şeyh Raid el Kazemi de, "Eğer iki taraf savaşırsa Amerikalılar Irak'ta kalmak için bir bahane bulmuş olacak" dedi. Bombalanan Şii camiisi Kadımiye'de toplanan Mukteda el Sadr yandaşı Şiiler, ABD aleyhine sloganlar attılar. Gösteride, "İslam'a evet, kafire hayır", "Amerika'yı yeneceğiz" gibi sloganlar atıldı. Aşura günü düzenlenen saldırılarda 171 kişinin öldüğü, 393 kişinin yaralandığı belirtilmişti.

Evlat acısına dayanamadılar Kerbela'da düzenlenen saldırılarda 12 yaşındaki oğullarının öldüğünü öğrenen bir anne-baba, intihar etti. 12 yaşındaki oğulları Abdullah'ın ölüm haberini önceki gün ceset köye getirilince alabilen 39 yaşındaki Hüseyin Salman Aziz ve 35 yaşındaki Saliha Yaser Rufayil'in, Kerkük'ün 30 kilometre kuzeyinde bulunan Maysalun köyünde, karınlarına ve başlarına kurşun sıkarak intihar ettikleri açıklandı.

Türkmen bürosuna saldırı Diğer yandan, Kerkük'teki Irak Türkmen Cephesi (ITC) merkezi, 50 kişilik bir Kürt grubun saldırısına uğradı. Parti Sözcüsü Turkif Reşad, saldırganların parti binasına girerek camları kırdığını ve mobilyalara hasar verdiğini belirtti. Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) yetkilileri, saldırganlarla hiçbir ilgilerinin olmadığını belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Şaron skandala battı

SONRAKİ HABER

Denktaş'ın gövde gösterisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...