04 Mart 2004 22:00

Şaron skandala battı

Ariel Şaron'un, Hizbullah ile yapılan pazarlık sonucu serbest bırakılan uyuşturucu tüccarını tanıdığı ortaya çıkarıldı.

Paylaş
Hakkındaki yolsuzluk suçlamalarını bugüne dek "atlatan" İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un başı, bu kez büyük belada. Maariv gazetesi, Şaron'un, Hizbullah örgütü ile yapılan esir ve ceset değişimine "ailevi ilişkilerini" karıştırdığını ortaya çıkardı. Gazetenin önceki günkü haberine göre, Hizbullah'ın elindeki uyuşturucu satıcısı Elhanan Tennenbaum'un ailesi ile Şaron ailesi, "sağlam bir ilişkiye" sahipti. Şaron, Tennenbaum'u kurtarmak için Hizbullah'ın dayattığı şartları kabul etti ve Tennenbaum'un serbest bırakılması karşılığında yüzlerce Arap direnişçiyi serbest bıraktı.

Hizbullah'ın zaferi Tennenbaum, İsrail casusu olduğu suçlamasıyla, üç yıldır örgütün elinde tutuluyordu. Varılan anlaşma uyarınca Tennenbaum, üç İsrail askerin cesediyle birlikte İsrail'e teslim edildi. Karşılığında, 400'den fazla Arap tutsak, Filistin ve Lübnan'a iade edildi. Hizbullah ile varılan anlaşma, siyonist çevrelerde geniş tepki yaratmış ve Şaron, "terörizmi teşvik etmek" ile suçlanmıştı. Hizbullah örgütü ise, esir değişimi ile İsrail'e karşı yürüttüğü psikolojik savaşta önemli bir zafer elde etmişti. Tennenbaum, İsrail'de sorguya alındı ve bu kişinin uyuşturucu ticareti yapmak için Lübnan'da bulunduğu kesinleşti. Kendi ifadesine göre Tennenbaum, Hizbullah'a uyuşturucu ticaretinde ortaklık teklifi yapmış ve bu nedenle kaçırılmıştı.

Yakın ilişkiler Maariv gazetesi, 1970'lerde Tennenbaum'un kayınpederi Şimon Kohen'in, Şaron ailesinin çiftliğinde kâhyalık yaptığını, Şaron'un eşi Lili ile de bir şirkette ortak olduğunu ortaya çıkardı. Gazete, "İşte bu ilişki nedeniyle Şaron, Tennenbaum'u geri getirmek için bu kadar çok uğraştı ve olayla bu kadar yakından ilgilendi. İsrail vatandaşları, haftalardır Şaron'un bir uyuşturucu tüccarını kurtarmak için neden yüzlerce teröristi serbest bıraktığını merak ediyordu. İşte yanıt" yorumunu yaptı.

Eşine onbinlerce dolar verildi Şaron'un, Tennenbaum Hizbullah'ın elindeyken ailesiyle tam sekiz kez görüştüğü, hükümetin ayrıca Tennenbaum'un eşine onbinlerce dolar yardım yaptığı kaydediliyor. Maariv gazetesi dün daha da ileri giderek, Şaron'a "istifa" çağrısı yaptı. Gazetenin başyazarı Ben Kaspit, "Bay Başbakan, lütfen devletin anahtarlarını teslim edin. Yarın değil, yarından sonra değil, haftaya değil. Bugün, şimdi. Başka yol yok. Devam edemezsiniz" diye yazdı.

Yalanlama Şaron ise, Tennenbaum'u şahsen tanıdığı için onu serbest bıraktırdığını yalanladı. İsrail Başbakanı, "Şimon Kohen'in aile ilişkileri hakkında bilgim yok. Onyıllardır onu görmüyorum" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Arnavutluk'ta Soros parmağı

SONRAKİ HABER

Bu oyun tutmayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...