03 Mart 2004 22:00

İşçinin parasıyla sefa

Haber-İş Genel Başkanı Cengiz Teke ve Genel Sekreter Ali Akcan'ın sendika kasasını yağmaladıkları ortaya çıktı.

Paylaş
Haber-İş Genel Başkanı Cengiz Teke ve Genel Sekreter Ali Akcan'ın isimleri "bunlar sendikacı mı hortumcu mu" dedirtecek bir yolsuzluğa karıştı. Sabah gazetesinde çıkan habere göre, adı geçen sendika yöneticileri, sendikalaşma mücadelesini sürdürmek ve işçilerin çıkarlarını korumak için toplanan aidatları, kendilerinin ve yakınlarının çıkarı, özel ihtiyaçları için kullandılar. Belgelerin ortaya dökülmesiyle anlaşıldı ki; sahte fatura ile sendikadan para almışlar, akraba ve dostlarını yüksek maaşla sendikada istihdam etmişler, deprem yardımlarına ve sosyal tesisin gelirlerine el koymuşlar, villalarının bahçesine diktikleri menekşe ve ağaçları sendika kasasından karşılamışlar...

Belgeler teftiş kurulunda Konu daha önce Türk-İş'e ve yargıya intikal etmişti. Ancak Ankara Cumhuriyet Savcısı Metin Sezgin tarafından, sadece Haber-İş Denetleme Kurulu'nun raporuna dayanarak kaleme alınan 6 Şubat 2004 tarihli "takipsizlik kararı''nda, Genel Başkan Teke ile diğer yöneticilere ilişkin suçlamaların "gerçekle ilgisi olmadığı" iddia edildi. Bunun üzerine eldeki belgeler, Başbakanlık Teftiş Kurulu'na ulaştırıldı. Teftiş Kurulu Başkan Vekili Mütalip Ünal, başvuru üzerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bir yazı gönderdi. Ünal yazısında, "Yüksek Denetleme Kurulu Başkanlığı'nın ilgi yazılarının ekinde Başkanlığımıza intikal ettirilen dilekçe ve ekleri ilişiktedir. Bilgilerinizi konu hakkında yapılacak işlem ve sonucu hakkında müştekiye bilgi verilmesi hususunda gereğini rica ederim" isteğinde bulundu. Teftiş Kurulu sendika yöneticilerini suçlu bulursa, Haber-İş Denetim Kurulu'ndaki yöneticiler de suçlu konuma düşecek. Şimdi bu teftişin sonucu bekleniyor.

İddiaları reddettiler Haber-İş Sendikası Yönetim Kurulu tarafından, yapılan yazılı açıklamada, iddialar yalanlandı. Takipsizlik kararı hatırlatılan açıklamada, "belli bir amaca hizmet etmek amacıyla gündeme getirilen iddiaların", Haber-İş Sendikası yönetiminin "mücadele azmini" daha da artırdığı ifade edildi.


Villaya 400 menekşe; sendikadan İki yıl önce Batıkent'te 140 milyar liraya iki katlı bir villa alan Cengiz Teke, villayı 240 milyar liraya mal etti. Villanın bugünkü değerinin ise yaklaşık 400 milyar lira olduğu söyleniyor. Villanın çevre düzenlemesi için kullanılan çiçek ve fidanlar sendikanın parasıyla karşılandı. İşte birkaç örnek: Cengiz Teke'nin bahçe tanzim masrafları 10 Eylül 2001 tarihinde 110458 nolu fatura ile sendika tarafından ödendi. 2002 Mart ayında 113690 nolu fatura ile sendika kasasından Cengiz Teke'nin villası için yapılan bir başka harcama ise 3 adet bostan gülü, 10 adet yediveren gül ve 400 adet menekşe. Genel Sekreter Ali Akcan'ın adı da sendika tarafından ödenmiş çiçek faturalarında bolca geçiyor.

ÖNCEKİ HABER

ABD'nin projesinin üssü Kıbrıs

SONRAKİ HABER

Babasının Tek(k)e'si gibi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa