01 Mart 2004 22:00

Din dersi seçmeli olmalı

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin 8'inci Olağan Genel Kurulu'nda, ilköğretimde zorunlu olarak okutulan din derslerinin kaldırılması talep edildi.

Paylaş
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin 8'inci Olağan Genel Kurulu önceki gün yapılan seçimlerle sona erdi. İki listenin yarıştığı seçimlerde Kazım Genç'in listesi yeniden yönetime getirildi. Genel Kurul'da ilköğretimde zorunlu olarak okutulan din kültürü derslerinin kaldırılması talep edildi. Aleviliğin zorunlu din dersleri arasına konulmasına, 'Sünni mezhebinin bakış açısıyla Aleviliğin öğretilemeyeceği' vurgulanarak karşı çıkılan Genel Kurul'da konuşan Hasan Harmancı, zorunlu din derslerinin anayasaya aykırı olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı'nın da bir konuşmasında bu durumu vurguladığını belirten Harmancı, Alevi ve Bektaşi derneklerini zorunlu din derslerinin kaldırılması için gereken çabayı göstermemekle eleştirdi. Diyanet İşleri'ne ayrılan bütçenin oldukça büyük bir paya sahip olduğunu da belirten Harmancı, Alevilerin bu bütçeden hiç pay alamadığını kaydetti.

Kültür aktarımı Gençlere Alevi kültürünü aktarmak konusunda eksikliklerin yaşandığını ifade eden Erkan Kartal ise önceki genel kurullarda salonlarda, koridorlarda gençlerin sayısının delegelerden daha fazla olduğunu ancak gitgide bu sayının azaldığını dile getirdi. Gençlerin ilgisini çekecek etkinliklerin yapılmadığını belirten Kartal, "derneğin geleceği açısından gençlerin sayısının azalması çok büyük tehlikedir" dedi. Adana Şube delegesi Kamer Arıcan, AB ilerleme raporlarında Alevilere yer verilmemesini eleştirdi. Alevilerin AB ilerleme raporlarında Sünni mezhebinden olmayan müslümanlar olarak geçtiğini söyleyen Arıcan, "Aleviler, AB tarafından azınlıklar kapsamında olduklarını sanıyorlar, ancak durum böyle değil" dedi.

Birlikte mücadele Eyüp Şube Başkanı Muhterem Aktaş, Alevilerin tüm ezilenlerle birlikte mücadele etmesi gerektiğini dile getirdi. Aktaş, Alevilerin kendi ilerici değerlerini çağdaş diğer değerlerle birleştirerek hayata yansıtması gerektiğinin altını çizdi. Samsun Delegesi Yılmaz Pirdal ise Karadeniz'de yaşayan Alevilerin sayıca az olduğunu ve asimile edilmeye çalışıldığını vurguladı. Pirdal, Alevilerin karşı duruşları nedeniyle inançlarını yaşayamadıklarına, Karadeniz köylerindeki Alevilerin "yol yapmayız, su vermeyiz" gibi tehditlerle camiye gitmeye zorlandığına dikkat çekti. Pirdal, "Biz Nesimi'nin derisi, Bedrettin'in kellesi, dar ağaçlarında özgürlük türküsü söyleyen Deniz'in kendisi olmadık mı? Her zulme karşı direneceğiz, birlik olacağız" dedi. Konuşmaların ardından iki liste ile gidilen seçimlerde Kazım Genç'in listesi 137 oyla yeniden görevlendirilirken, Timurtaş Özmen'in listesi 93 oy aldı. Kazım Genç başkanlığındaki yeni yönetim şu isimlerden oluştu; İbrahim Karakaya, Önder Aydın, Veysel Kaymak, Ulaş Dinçer, Sadık Şahin, Selfet Yıldız, Neşe Ceylan, Hüseyin Karababa, Cemal Şahin, Şükrü Aydoğan, Turan Eser, Erdal Yıldırım, Metin Aslandoğan, Nebahat Bektaş, Dursun Turgut, Baki Kaya, Hasan Soysal, Muharrem Erkan, Haydar Çağlar ve Selçuk Akpınar.

ÖNCEKİ HABER

Sitelerin gölgesinde çadırda

SONRAKİ HABER

Yarım porsiyon hizmet!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa