22 Şubat 2004 22:00

Anne ve çocuk ölümleri çok yüksek

Türkiye'de anne ve çocuk ölümlerinin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Asiye Nuhoğlu, ölüm oranını azaltmak için Sağlık Bakanlığı, Sosyal Sigortalar Kurumu, üniversiteler ve gönüllü kuruluşların işbirliği yapmasının gerektiğini söyledi.

Paylaş
Şişli Etfal Hastanesi Çocuk Klinigi Şefi Prof. Dr. Asiye Nuhoglu, çocuk ve anne ölüm oranlari siralamasinda Türkiye'nin dünyada 189 ülke arasında 107. sırada yer aldığını belirterek, "Bu oran yüksek, bunu indirmemiz gerekir" dedi. Prof. Dr. Asiye Nuhoğlu, son verilere göre Türkiye'de her yıl 1.5 milyon çocuk dünyaya geldiğini belirterek, 5 yaş altı çocuk ölüm oranının binde 50 olduğunu söyledi. Çocuk ölümlerinin yarısına yakınının da 1 yaş altında meydana geldiğini anlatan Prof. Dr. Nuhoğlu, bu rakamın gelişmiş ülkelere göre çok yüksek olduğunu kaydetti.

Önlenebilir hastalıklar Türkiye'de anne ölüm oranının ise yüzbinde 130 olduğunu belirten Prof. Dr. Nuhoğlu, annelerin daha çok kanama ve önlenebilir enfeksiyon hastalıkları yüzünden yitirildiğini ifade etti. Prof. Dr. Nuhoğlu, "Çocuk ve anne ölüm oranlarında Türkiye, dünya ülkeleri arasında 108. sırada yer almaktadır. Bu oran yüksek, bunu indirmemiz gerekir" diye konuştu. Nohutoglu, amaçlarinin çocuk ölümlerini azaltmak oldugu gibi yaşittiklari çocuklarin da yaşam kalitesini yükseltmek oldugunu dile getirdi. Bunun için de saglik hizmetlerine bütüncül bir yaklaşimin olmasi gerektigini dikkat çeken Nohutoglu, çocuk ve anne ölüm hizlarinin aşagiya çekilmesi için Saglik Bakanligi, Sosyal Sigortalar Kurumu, üniversiteler ve gönüllü kuruluşlarin işbirligi yapmasi gerektigini söyledi. Prof. Dr. Nuhoglu, toplumun da bu konuda bilinçlendirilmesi gerektigini söyledi.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Ziraatçiler sıkıntılı! TMMOB'a bağlı Ziraat Mühendisleri Odası'nın 39'uncu Genel Kurulu dün yapılan seçimlerle sona erdi. Seçimlerde iki liste yarıştı. Gökhan Günaydın'ın başkan adayı olduğu Çağdaş Ziraat Mühendisleri listesinde Turhan Tuncer, Medar Kalkan, Hamdi Arpa, Özden Güngör, Fatih Taşdöğen ve Şule Yıldırım yer aldı. Yusuf Deniz'in başkan adayi oldugu Çagdaş Tarimcilar listesinde ise Celalettin Koçak, Serap Direk, Ömer Buhur, M. Akif Erdayi, Ali Mutlu ve Imren Baran yönetim Kurulu üyeligine aday oldu.

Fabrikalar kapatilmamali Genel Kurulun önceki günkü bölümünde konuşan delegeler çikartilan IMF yasalarini eleştirdiler. Ziraat mühendislerinin meslekleri dişinda çok az ücretlerle başka işlerde çaliştigini belirten delegeler, Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarisi'nın kamu alanında çalışan ziraat mühendislerini ve tarım sektörünü olumsuz etkileyeceğini ifade ettiler. Samsun delegesi Ümit Tunçdemir konuşmasında, uygulanan tarım politikaları ile Türkiye'nin tarım ürünü ithal eden bir ülke haline getirildiğini söyledi. Tunçdemir, IMF ve DB politikalarının terkedilmesi gerektiğini ifade etti. Adana delegesi Ayhan Barut, Et ve Balık Kurumu, Şeker Fabrikaları ve Zirai Donanım Kurumu gibi kuruluşların yok pahasına satışa çalışılan Kamu Yönetimi Kanunu ile özelleştirmelerin önünün de daha fazla açılacağını dile getirdi. Tasarının ziraat mühendislerine çok büyük zarar vereceğini ifade eden Barut, "toplumumuzun gıda güvenliği ve geleceği tehdit altındadır. Azgın bir emperyalist saldırganlık karşısında odamızın duruşu nettir ve net olmalıdır" dedi. İzmir delegesi Ahmet Topak da "en fazla kamu alanında çalışan delege bizde var, kamu yönetimi tasarısına karşı TMMOB içinde en gür ses bizden çıkmalı hiç bir üye sessiz kalmamalı" şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Tuvalette bile rahat yok

SONRAKİ HABER

Spastik çocuğa gözaltıya tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...