21 Şubat 2004 22:00

Nusaybin'de 'Dem' ve 'Nubin' yayında

Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde kuruluş çalışmalarını sürdüren Roza Kültürevi bünyesinde ilk kez çıkarılan 'Dem' adlı Türkçe ve 'Nubin' adlı Kürtçe dergi aynı anda okuyucuları ile buluştu.

Paylaş
Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde kuruluş çalışmalarını sürdüren Roza Kültürevi bünyesinde ilk kez çıkarılan 'Dem' adlı Türkçe ve 'Nubin' adlı Kürtçe dergi aynı anda okuyucuları ile buluştu. Kültürevi bünyesinde çıkarılan 72 sayfalık "Dem" ve 64 sayfadan oluşan "Nubin" adlı iki dergi ise bir hafta önce okuyucuları ile ilk kez buluştu. Edebiyattan, şiire, kültürel araştırma dosyalarından, eleştiriye kadar geniş yelpazede okuyucunun beğenisine sunulan "Dem" dergisinin genel yayın koordinatörlüğünü Müslüm Aslan, "Nubin" dergisinin genel yayın koordinatörlüğünü ise Şerefxan Cizîrî üstleniyor.

Gizli kalmış yeteneklere "Dem" dergisini sanata ve edebiyata aşık olanların, yetenek aktarımı zevkine erişmek isteyenlerin ve bu doğrultuda yenilik peşinde koşanların dergisi olarak tanımlayan Aslan, gizli kalmış yeteneklere seslenmeyi hedeflediklerini söyledi. Birçok derginin en popüler insanları kapaklara taşıyarak göz boyama ve dikkat çekici bazı edalarla tutulma kaygısı güttüklerine işaret eden Aslan, tutulma ya da satma anlayışı taşımadıklarını ifade etti. Aslan, "Attığımız bu adımı, içinde bulunmak isteyenlerin alevlendirecekleri bir kıvılcım olarak değerlendiriyoruz. Bunun içinde popülerliğin gölgesine sığınmanın ihtiyacı bir gereksizlik kalıyor bizlerin açısından. Kuşkusuz onlarda olacak ama onların gölgesinde rantçı fikirler, çıkarcı yaklaşımlar aldatıcı oyunlar kültürün, edebi yaklaşım, sanatsal ahlakın kabulleneceği yaklaşımlar değildir. Her şey bütünlüğüyle güzeldir. Ahlâksal yaklaşımlar bu güzelliği kalıcılaştırır" diye konuştu. Maddi imkansızlıklar nedeniyle dergilerinin çok uzun ömürlü olamayabileceğini ifade eden ile Aslan, şunları söyledi: "Vardığımız yer neresi olacaksa: orada hiç teredütsüz biz söylemeden bizimle aynı yürüyüşte nefes alıp verenler, vermiş olanlar 'güzel şeyler yaptılar' diyecekler. Ama bu söylediklerim umutsuzluk anında bile söylenecek en güzel ve ödül olan, hiçbir şeyle değiştirilmeyecek şeylerdir. Bu umutsuzluk kavşağına sapacağımızı sanmıyorum. Çünkü halkın istemlerini ve eksik yanların arzuladığı yönleri iyice duyumsayarak böyle bir idealin gerçekçi serüvenine kalkıştık."

ÖNCEKİ HABER

Bu divan başka divan

SONRAKİ HABER

Rantçı, soyguncu değil
   halkçı belediyecilik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...