18 Şubat 2004 22:00

DÜNYADAN DENETİM ÖRNEKLERİ

Paylaş
YUNANİSTAN:1995 yılında Maliye Müfettişleri Kurulu oluşturulmuştur. Kamu kurum ve kuruluşları ile yerel yönetimlerin mali işlemleri ve hukuki yapılarını doğrudan veya dolaylı teftiş ve incelemekle görevli bir kurul.
İSPANYA: Ekonomi ve Maliye Bakanlığı içinde örgütlenmiş, Kamu Kurumlararası Yönetim Birimi oluşturulmuş olup, merkezi hükümetin bütün mali işlemlerini denetlemekle yükümlü.
İTALYA: denetim güçlendirilmiş, Ekonomi ve Maliye Bakanlığı'na hiyerarşik örgütlenme dışında bağlı olarak kurulan Kamu Mali Denetim Birimi denetimi yapmaktadır. Bunun dışında İç Denetim Müfettişleri de bulunuyor.
FRANSA: 150 yıldır geniş yetkilerle donatılmış teftiş kurulları bulunmakta olup, Türk Maliye Teftiş Kurulu 1879'da Fransız Maliye Teftiş Kurulu'ndan örnek alınmıştır. Kurul inceleme ve soruşturmanın dışında kamu politikalarının değerlendirilmesi konularında danışmanlık hizmeti de vermektedir.
ABD: 57 birimde 11 bin 429 müfettişin görev yaptığı Teftiş Kurulları oluşturulmuştur. Teftiş, inceleme ve soruşturma ile görevli Genel Müfettiş, teftiş yaptığı kurumun iç denetim, teftiş ve soruşturma faaliyetlerini inceler, değerlendirir ve 6 aylık dönemler itibariyle Temsilciler Meclisi'ne rapor olarak sunar. Genel Müfettişlik dışında federal hükümetin faaliyetleri ile ilgili kongreye raporlar hazırlayan Sayıştay ile eyalet ölçeğinde denetim birimleri de söz konusu.
İRLANDA: Parlamento tarafından yapılan denetim, parlamento adına kamu gelir ve giderlerini bir hesap mahkemesi olarak denetleyen Sayıştay, yolsuzluk denetimlerini yerine getiren yüksek mahkeme statüsünde soruşturma komisyonları bulunmaktadır.
ÖNCEKİ HABER

Maden yasası yine gündemde

SONRAKİ HABER

Sizi bölücüler sizi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...