18 Şubat 2004 23:00

Tersane grevine saldırı

İspanya'da greve çıkan tersane işçileri, polisin saldırısına uğradı. Önceki gün Seville kentinde, kamuya ait Izar adlı gemicilik şirketinde çalışan işçilere düzenlenen saldırının ardından çıkan çatışmada 12 polis ve 40 işçi yaralandı. Ücret artışı talebiyle greve çıkan yüzlerce tersane işçisi, hükümetin uzlaşmaz tutumunu protesto etmek için Izar şirketine ait bir tesisi işgal etmişlerdi. Televizyonlardan yayınlanan çatışma görüntülerinde, zırhlı toplum polislerinin tesise girmek için harekete geçtiği, ancak işçilerin şiddetli direnişiyle karşılaştığı görüldü. İşçiler, polis saldırısına kendi yaptıkları küçük roketleri ateşleyerek ve taşlar atarak karşılık verdi.

Karayollarında barikatlar Direnişi desteklemek isteyen bir başka grup Izar işçisi de, ülkenin güneyindeki Seville yakınlarındaki bir karayolunda toplandı. İşçiler, bir minibüsü karayolunun ortasında yakarak trafiği durdurdular. Cadiz kenti yakınlarındaki Izar işçileri de, karayoluna barikatlar kurarak trafiği engelledi. UGT konfederasyonunun metal işçileri sendikası başkanı Ramon Diaz, çatışmalarda 40 işçinin yaralandığını, işçilerden birinin gözüne plastik mermi isabet ettiğini söyledi. Ülkenin kuzeybatısındaki La Coruna kentinde toplanan binlerce Izar işçisi ise, bir protesto yürüyüşü gerçekleştirdi.

İşten atma planları Izar işçileri, bir aydan uzun bir süredir grevde bulunuyor. Hükümet, işgüvencesini sona erdirecek bir anlaşmayı sendikaya kabul ettirmek istiyor, ancak şimdiye dek bunu başarabilmiş değil. Izar işçileri, yüzde 6.8 zam talep ediyorlar. Bunu reddeden hükümet, daha da ileri giderek, şirketin önümüzdeki 4 yıl içinde birçok tesisini kapatmayı ve binlerce işçiyi sokağa atmayı planlıyor. Geçen hafta Cadiz kenti yakınlarında toplanan tersane işçileri de, polis saldırısına uğramışlardı. Tersanelerde direniş sürerken, şirket yönetimi ve sendika arasındaki müzakereler de devam ediyor. Sendikacıların bugün de masaya oturacağı öğrenildi. Görüşmeler sırasında, işçiler yine birçok kentte protesto eylemleri düzenleyecek. Askeri ve sivil gemiler inşa eden Izar, İspanya'nın en büyük gemi üreticisi. Şirket, geçen yıl 11 gemiyi denize indirdi.

Evrensel'i Takip Et