17 Şubat 2004 22:00

Irak'ta sağlık hizmeti hayal oldu

Bağdat Çocuk Hastanesi'nin yüzeyi lağım sularıyla kaplı. Temiz içme suyu bulmak mümkün değil. Hastaneye başka sebeplerle gelen her 10 hastadan 8'i, enfeksiyon kapmış olarak taburcu oluyor.

Paylaş
İşgalin ardından hizmetleri çöken Irak hastanelerinde aradan aylar geçmesine rağmen hiçbir ilerleme kaydedilemedi. Aksine, Iraklıların ifaedelerine göre, durum çok daha kötüye doğru ilerliyor. Başkent Bağdat'ta Merkezi Çocuk Eğitim Hastanesi bu durumun en açık örneklerinden biri.

İnsanlık dışı koşullar Çocuk Hastanesi'nin yüzeyi lağım sularıyla kaplı. Temiz içme suyu bulunmuyor. Hastaneye başka sebeplerle gelen hastaların yüzde 80'i, taburcu olurken enfeksiyon kapmış olarak ayrılıyor. Kan ihtiyacı o kadar fazla ki, doktorlar ameliyat ettikleri hastalara kendileri kan vermek zorunda kalıyor. Tüm bunlar hastanede yaşananlara yalnızca birkaç küçük örnek. Doktorlara göre hastanenin içinde bulunduğu durumu anlatmaya kelimeler yetmez. "Büyük kelimesi, bizim karşı karşıya olduğumuz felaketin boyutlarını anlatmak için yeterli değil" diyor Doktor Ahmet Muhammed.

Çöküşün eşiğinde ABD'nin dayattığı uluslararası ambargo nedeniyle, Irak'ta sağlık hizmetlerinin işgalden önce de çok kötü olduğu biliniyor. Ancak doktorlar, işgalin ardından sağlık hizmetlerinin çöküşün eşiğine geldiğine dikkat çekiyorlar. Sağlık Bakanlığı yetkililerinden Emin Asim, "Ambargo zamanında bile durum bu kadar kötü değildi. En azından işler kontrol ediliyordu" diye konuştu. İşgal güçleri ise durumun iyileştirildiğinde ısrarlı. ABD güdümlü Geçici Hükümet Konseyi için çalışan Amerikalı sağlık danışmanı Bob Goodwin, tüm ülkeyi dolaştığını ve "durumun iyiye gittiğini gördüğünü" öne sürdü. Iraklı sağlıkçılar ise aynı fikirde değil. Yarmuk Hastanesi'nde son bir yılda 19 bebeğin öldüğünü söyleyen Tala El Avkati, bu sayının geçen sene yarı yarıya olduğuna dikkat çekiyor. El Avkati, çok sayıda kadının çocuğunu evinde dünyaya getirmeyi tercih ettiğini, çünkü hastaneye ulaşmanın dahi risk olduğunu anlatıyor. Hastaneye gelebilenlerin çoğu, basit araç gereçlerin ya da ilaçların yokluğu nedeniyle tedavi edilemiyor. Doktor Ali Kasım, "Geçen gün gözümün önünde birisi kan kaybından öldü. Çünkü elimizde gerekli enjeksiyon yoktu" diyor.

ÖNCEKİ HABER

Gövde gösterisi

SONRAKİ HABER

ABD'de başkanlık yarışı sertleşiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...