15 Şubat 2004 22:00

Okulda polis işkencesi

Diyarbakır Hasanpaşa İlköğretim Okulu 9. sınıf öğrencisi A.O. (15), okula girmek isteyen iki sivil polise kapı açmadığı gerekçesiyle feci şekilde dövüldü.

Paylaş
Diyarbakır Hasanpaşa İlköğretim Okulu 9. sınıf öğrencisi A.O. (15), okula girmek isteyen iki polise kapı açmadığı gerekçesiyle feci şekilde dövüldü. Polise engel olmak isteyen Ensari Tokay adlı kişi de 'polise mukavemet' ettiği iddiasıyla tutuklanarak cezaevine konuldu. Dicle Mahallesi'nde bulunan Hasanpaşa İlköğretim Okulu 9. sınıf öğrencisi A.O, geçtiğimiz perşembe günü iki sivil polis tarafından okul kapısını açmadığı için feci şekilde dövüldü. Kanlar içinde kalan çocuğa yardıma koşan Ensari Tokay da gözaltına alındı ve ardından çıkarıldığı Nöbetçi Sulh Ceza Mahekemesi'nce "Görev başındaki memura mukavemet ettiği gerekçesiyle" tutuklanarak cezaevine gönderildi.

A.O anlatıyor Olayın etkisini üzerinden hâlâ atamayan A.O, yaşadıklarını şöyle anlattı: "O gün bahçede arkadaşlarımla birlikteydim. Okulun güvenlikçileri bir yere kadar gideceklerini, benim onların yerine kapıya bakmamı istedi. Beni tanıyorlardı. Biraz geçtikten sonra sivil giyimli iki kişi geldi. Kapıyı açmamı söylediler. Ben de güvenlikçinin olmadığını, onların gelmesini beklemelerini istedim. Bunun üzerine biri beni itti. Ben de kapıyı kapatmaya çalıştım. Daha sonra ikisi zorla içeri girdi. Biri beni yumruklamaya başladı. Diğeri de tabancasının kabzasıyla başıma vurdu. O zamana kadar polis oldukları bilmiyordum. Başımdan kan akmaya başladı. Hayalarıma, dizlerime tekmeyle vurdular. Bunlar beni döverken, başka biri de sopayla gelmeye başladı. O anda ben de üzerimdeki çakıyı çıkardım. Kendimi savunmak için savurmaya başladım. Telsizle bir yerlere anons ettiler. Çok sayıda polis geldi. Olayın büyümesi üzerine mahalleden tanıdığım Ensari abi, beni o halde görünce sebebini sordu. Ben de anlattım. Bir öğretmenle birlikte beni götürüp elimi yüzümü yıkadılar. Daha sonra Ensari abi, polislerle tartıştı. Polisler, Ensari Abi'yi almak isterken kaçmaya başladı. O esnada bir polis arkasından iki el ateş etti. Ensari abiyi yakalayarak dövmeye başladılar. Onu benimle birlikte hastaneye kaldırdılar. Hastanede tedavi edildikten sonra Dağkapı'daki Çocuk Polis Merkezi'ne götürüldüm. Hastanede abim Ramazan'ı da aldılar. Bir geceyi karakolda geçirdikten sonra sabahleyin savcılığa çıkarıldık. Savcılık'ta olayı olduğu gibi anlattım. Benle abimi serbest bıraktılar. Ensari abiyi neden tutukladıklarını bilmiyorum. O hiçbir şey yapmadı. İnsani olarak bana yardım etmek istedi. Ben de polislere bir şey yapmadım. Beni neden dövdüklerini bilmiyorum. Suçlu onlarlar ama biz gözaltına alındık."

Suç duyurusu A.O.'nun annesi Belkize O., oğlunu dövenler hakkında suç duyurusunda bulunacağını belirterek, çocuklara bu şekilde davranılmasının cezasız kalmamasını istedi. Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderilen Ensari Tokay'ın babası Ömer Tokay ise, oğlunun suçsuz olduğunu belirterek, "A.O.'yu o halde görmesiyle dayanamamış. Gidip müdahale etmiş. Suç işleyecek bir şey yok. Kendisine ateş bile edilmiş. Oğlum haksız yere tutuklandı. Sadece dövülen bir çocuğa yardım etmek istemiş. Ayrıca polisler oğlumu dövmüşler. Birçok yerinden yaralandı. Bunun için oğlumu döven polisler hakkında suç duyurusunda bulunacağım" diye konuştu.

Sanıklar dışarda A.O., Ramazan O. ve Ensari Tokay'ın avukatı Mahsuni Karaman, polisler hakkında işlem yapılması gerekirken, mağdur olanlar hakkında işlem yapıldığını belirterek, "Yani sanıklar dışarıda, mağdurlar sanık durumunda. Ensari'nin değil sivil polislerin tutuklanması gerekirdi. Olay 'müessir fiil'dir. Ancak bunu yapan görevi başındaki bir memur olduğu için 'işkence ve kötü muameleye' giriyor. Bu konuda A.O. ile Tokay'a işkence ve kötü muamelede bulunan polisler hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunacağız. Ayrıca Ensari Tokay'ın bir an önce bırakılması için de Asliye Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulunacağız."

ÖNCEKİ HABER

PETKİM'de 'sürekli toplantı' eylemi

SONRAKİ HABER

AİHM bilimsel ve tarafsız rapor istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...