13 Şubat 2004 22:00

Yeşil Kart...hem de acil

Diyarbakır'da Yeşil Kart almak isteyenler aylardır sıra bekliyor. Ama hastalık beklemiyor. Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Necdet İpekyüz, Yeşil Kart geç alındığı için sağlık sorunları artan insanların çoğaldığını söyledi.

Paylaş
Ramazan Sever inşaat işçisi. Eline tutuşturulan hastane raporunu göstererek "Hastam fakültede yatıyor. Ülseri var. Mide kanaması geçirdi. Ameliyatı yapmam için Yeşil Kart almam gerekiyor. Raporumu göstermeme rağmen 4-5 aydır Yeşil Kart alamıyorum. Acilen Yeşil Kart'a ihtiyacım var" sözleriyle derdini anlatmaya çalışıyor. Yeşil Kart Bürosu önünde izdihama yol açan hasta ve hasta yakınlarının Ramazan Sever gibi Yeşil Kart'a ihtiyacı var. Diyarbakır'da Tapu Dairesi, Belediye, Sigorta, Bağ-Kur, Trafik, Defterdarlık şubelerindeki işlemleri tamamlamayı başaran vatandaşlar, aylardır kendilerine Yeşil Kart verilmesini bekliyor. Kimi ilaç reçetelerini karşılayabilmek, kimi doğum yapan eşinin masraflarını çıkarmak, kimi de ameliyatını gerçekleştirmek için Yeşil Kart'a ihtiyaç duyuyor.

Evde doğum ölüm getirdi Merkeze bağlı Mermer köyünden gelen Hasan Ok, parasızlıktan dolayı çocuğunu kaybetmiş. İşsiz olduğunu belirten Ok, şimdi de doğum esnasında zehirlenen eşini kurtarma telaşına düşmüş. Ok, başından geçenleri şöyle anlatıyor; "Hastaneye götürecek paramız olmadığı için eşim evde doğum yaptı. Erken doğum yapan eşimin yanında sadece ben ve annem vardı. Annemin yardımıyla doğumu gerçekleştirdik. Ancak çocuk 3 gün yaşayabildi. Parasızlıktan dolayı karım 3 gün evde kaldı ve doğumdan sonra zehirlendi. Sağolsun sağlık ocağımızın doktoru kendi adına reçete yazarak ilaç sağladı. Eşimi hastaneye yatırmak zorundayım. Yeşil Kart için üç ay önce başvurmama rağmen bir türlü alamadım. Bizden istedikleri evrakları 1-2 gün içinde hazırladık ama Yeşil Kart bürosu bizi 3 aydır oyalıyor."

Dördüncü kez kuyrukta Geçirdiği kalp krizinin ardından görme kaybı yaşayan Harun Doğan da, Yeşil Kart almak için ramazandan bu yana çabaladığını ifade ediyor. "İlaçlarım çok para yiyor" diyen Doğan, ilaçlarını alabilmek için dördüncü kezdir kuyrukta sıra bekliyor. Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Necdet İpekyüz, Yeşil Kart geç alındığı için sağlık sorunları artan insanların çoğaldığını söyledi. Diyarbakır Sağlık İl Müdürlüğü ve Diyarbakır Valiliği ile görüşmeler yaptıklarını ifade eden İpekyüz sorunun Şubat'ın sonuna kadar çözülmesinin beklendiğini kaydetti.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Bergama'da kılıf aranıyor Bergama Ovacık-Çamköy-Narlıca köyleri yakınlarında gerekli izinleri almadan altın işletmeciliği yapmaya devam eden Normandy'e ait Ovacık Altın Madeni'nin bu hukuksuz durumuna hükümet tarafından yasal kılıf bulunmaya çalışılıyor. Danıştay kararının ardından Çevre, Sağlık ve Orman bakanlıkları tarafından verilen deneme izinleri birbiri ardına iptal edilen altın madeni, geçtiğimiz hükümet döneminde çıkarılan ve hukuki geçerliliği hâlâ tartışma konusu olan "Bakanlar Kurulu Prensip Kararı"nı kendisine dayanak yaparak çalışıyor. Üretim sırasında siyanür ve diğer zehirli maddelerle çalışılan, birinci derecede Gayri Sıhhi Müesseseler (GSM) kapsamında bulunan maden, GSM izni, imar ve yapı ruhsatları olmadan altın üretimine devam ediyor. Başbakan Erdoğan'ın Amerika ziyareti sırasında ABD Başkanı tarafından özel olarak dillendirilen "Türkiye'deki ABD yatırımlarına gerekli kolaylıkların gösterilmesi" dileğinden sonra Bursa'daki Cargill şirketinin ardından Bergama'da ki Normandy Altın Madeni için de yasal bir kılıf bulma çalışmaları hızlandı. Hükümetin altın madenine açılma ruhsatı verilmesine dönük çalışmalarda bulunması ve ilgili bakanlıklardan olur istemesine tepki gösteren, 50'nin üzerinde meslek örgütü, dernek, siyasi parti ve sendikanın oluşturduğu "İzmir-Bergama, Eşme, Sivrihisar, Havran/Küçükdere El Ele Hareketi" bunun hukuk devleti ilkesine aykırı çok büyük bir yanlışlık olacağını dile getirdi. Dün İzmir Valiliği önünde El Ele Hareketi tarafından yapılan basın açıklamasında konuşan dönem sözcüsü Arif Ali Cangı, Bergama Ovacık Altın madeni ile ilgili hukuki süreci özetledikten sonra, burada yapılan hukukdışı uygulamalara dikkat çekti. Madene açılma ruhsatı verilmesine ilişkin yapılan işlemlerin kesinleşmiş yargı kararlarının uygulamada değiştirilmesi sonucunu ortaya çıkaran bir işlem niteliğinde olduğunu belirten Cangı, "Hukuk devleti ilkesine aykırı bu yanlışlıktan bir an önce dönülmesi gerekir." dedi. El Ele Hareketi üyeleri basın açıklamasının ardından konuyla ilgili hazırladıkları üç sayfalık dilekçeleri İzmir Valiliği'ne verdiler.

ÖNCEKİ HABER

Vatandaş yok, sorun da!

SONRAKİ HABER

Müteahhidin suçu kasten adam öldürmek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...