10 Şubat 2004 22:00

Hani işkence yoktu?

Yasal düzenlemelerle "bittiği" söyleyen işkence, bu sefer Türkiye'nin iki önemli asayiş şube müdürlüğünde birden yaşandı. Cüneyt Bakar adlı genç, önce Küçükçekmece'de sonra Gayrettepe Asayiş Büro Müdürlüğü'nde işkence gördü.

Paylaş
Hırsızlık yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan Cüneyt Bakar isimli, dört gün boyunca işkenceye maruz kaldığını söyledi. "Elektirik verdiler. Ellerimi arkadan kelepçeledikten sonra arasından kalas geçirip bu durumdayken astılar. Bir sigara için dört saat boyunca tuvalet temizleyip paspas yaptırdılar" diyen Bakar'ın iddiaları ise Küçükçekmece Adli Tıp Şube Müdürlüğü raporu ile doğrulandı. Hırsızlık iddiasıyla Küçükçekmece Cumhuriyet Savcılığı'na sevk edilen Bakar, serbest bırakılırken polisler hakkında "kötü muamele yapmak" suçundan soruşturma başlatıldı. Ayakkabıcılık yapan ve iki hafta sonra askere gidecek olan Cüneyt Bakar, Kurban Bayramı'nı nezarette geçirdi. Bayramın birinci günü polisler tarafından evinin önünden alınan Bakar, Atatürk Havalimanı yolu kenarında park halinde olan Passat marka bir araç ve aracın içinde bulunan 9 bin 200 euro, 10 bin dolar, bir buçuk milyar lira ve 20 hamiline çek ile 20 senedi çalmakla suçlandı. İlk olarak Küçükçekmece Asayiş Şube Müdürlüğü'ne götürülen Bakar, burada bir gün tutuldu. Bu süre zarfında suçunu itiraf etmesi için kendisini işkence yapıldığını dile getiren Bakar, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Elimin sırt kısmından, ayak baş parmağımın kenarından ve boynumdan elektirik verdiler. Gözlerim ise sürekli bağlıydı. Tazyikli su sıktılar ve sonra da ellerimi arkadan kelepçelediler. Daha sonra kelepçeli ellerimin arasından bir kalas geçirip beni astılar." Küfür ve hakarete de maruz kaldığını, cinsel organına tekme ile vurulduğunu da anlatan Bakar, bu uygulamalar nedeniyle atılı suçları kabul etmek zorunda kaldığını söyledi.

Bir sigara için 4 saat tuvalet temizliği Suçlamaları kabul etmesi üzerine Bakar, Gayrettepe Asayiş Şube Müdürlüğü Oto Hırsızlığı Büro Amirliği'ne götürüldü. Üç gün boyunca Gayrettepe Asayiş Büro Müdürlüğü'nde tutulan Bakar, burada suçlamaları reddettiğini anlattı. Bu nedenle kötü muameleye maruz kaldığını dile getiren Bakar; "Bu sefer elektirik vermediler ama tazyikli su sıktılar, üzerimde psikolojik baskı uygulamaya başladılar. Her sorulan soruya onların istediği tarzda yanıt vermediğim için üzerimdeki kıyafetlerden birini çıkardılar" diye konuştu. Bir tane sigara içebilmek için dört saat boyunca tuvalet temizlemek ve paspas yapmak zorunda kaldığını da söyleyen Bakar, uyumasına izin verilmediğini de sözlerine ekledi.

Polise soruşturma Cüneyt Bakar'ın maruz kaldığı bu uygulamalar ise 5 Şubat günü Küçükçekmece Adli Tıp Şube Müdürlüğü hekimleri tarafından belgelendi. Muayene sırasında gözaltında yaşadıklarını anlatan Bakar'a verilen raporda, Bakar'ın sol el ve sağ ayak baş parmağında 0.1 çapında lezyon görüldüğü ve bu durumun elektirik verme nedeniyle oluşmuş olabileceği belirtildi. Raporda, bu izlerin tam nedeninin anlaşılabilmesi için dermatolojik inceleme yapılması gerektiği de söylendi. Bakar'da travmaya bağlı rahatsızlıkların da gözlendiğinin belirtildiği raporda, Bakar'ın İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Servisi'ne sevki istendi. Bakar, doktor muayenesinin ardından "hırsızlık yapmak" suçundan Küçükçekmece Cumhuriyet Savcısı Mehmet Bingören'e ifade verdi. Suçlamaları kabul etmeyen ve gözaltında tutulduğu süre boyunca işkenceye maruz kaldığını anlatan Bakar'ın sağlık raporunu inceleyen Bingören ise polisler hakkında kötü muamele suçundan hazırlık soruşturması başlattı. Bakar ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Savcının kararının ardından, Bakar'ın kimliğine el koyan polisin bir daha Adliye'ye uğramadığı iddia edilirken, Bakar'ın avukatı kimliği geri alabilmek için "nüfus cüzdanı talep belgesi" düzenlediklerini açıkladı.

ÖNCEKİ HABER

Van'da sıkıyönetim!

SONRAKİ HABER

Erdoğan: İnşallah Denktaş çekilmez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...