06 Şubat 2004 22:00

Moskova'da kanlı sabah

Rusya'nın başkenti Moskova dün yine kanlı görüntülere sahne oldu. Kentte yoğun kalabalığın yaşandığı sabah saatlerinde metroya düzenlenen intihar eylemi sonucu 40 kişi hayatını kaybederken 100 kişi de yaralandı.

Paylaş
Kuzey Osetya'da iki gündür süren bombalı saldırıların ardından Moskova metrosunda intihar eylemi düzenlendi. Rusya'nın başkenti Moskova'da kent merkezinden geçen Zamoskoreçye-Avtozovodskaya hattında sabah işe gidiş saatinde meydana gelen patlamada, 40 kişi hayatını kaybederken 100 kişi de yaralandı. Hafif şekilde yaralanan yaklaşık 300 kişinin de ayakta tedavi edildiğini kaydettiler. Yetkililer, ölü ve yaralı sayısının artmasından endişe ediyor.

Trafik felç oldu Patlamanın ardından başkent, dumanlı manzaralara sahne oldu. Bombanın patladığı metro treninin ikinci vagonu paramparça oldu. Tünelden alevler yükseldiği, Paviletskaya metro istasyonunda yoğun duman çıktığı, istasyona çok sayıda cankurtaran ve itfaiye aracı gönderildiği kaydedildi. Patlamadan sonra civardaki caddeler trafiğe kapatıldı ve motorlu araçların bu caddelere girmesi yasaklandı. İstasyon yakınındaki hastanelerde metrodan getirilebilecek yaralılar için ek yataklar açıldı. Moskova polisinin kent merkezinde metroyu durdurması, trafiği felç etti. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'nın açıklamasına göre Zamoskoreçye-Avtozovodskaya hattından 700 kişi tahliye edildi ve istasyon dışında oluşturulan platformda doktorlar tarafından muayene edildi.

İntihar saldırısı Rus haber ajanslarının intihar eylemi olduğunu açıkladığı patlamanın ardından tünelde çıkan yangın tamamen söndürüldü. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i konuk ettiği gün patlayan bombayı yorumlayan İnterfaks ve İtar-Tass ajansları, "polisin intihar eylemcisinin kadın mı, erkek mi oluduğunu tespit edemediğini" bildirdi. İçişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, İtar-Tass'a yaptığı açıklamada, olayın terörist bir saldırı olduğunun kesinleştiğini belirtti ve "Bu tür terörist saldırılar birkaç kişi tarafından yapılıyor" dedi. Saldırının Vahabi hareketiyle bağlantısına ilişkin olasılığı göz ardı etmediklerini belirten yetkili, "Bugünkü patlama, Rusya'da önceki yıllarda yapılan saldırıların bir devamı olabilir" diye konuştu. Diğer taraftan, önceki gün Çeçenistan'da Ziya Peçe adındaki bir Türk vatandaşının Rus güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada öldüğü bildirildi. Rusya Devlet Başkanlığı Enformasyon Bölümü tarafından Rus ajanslarına yapılan açıklamada, "Türk militan, Rus güvenlik güçlerinin 2 Şubat'ta Çeçenistan'ın Vedeno bölgesindeki Ersenoy yerleşim yeri civarındaki devriye gezisi sırasında çıkan çatışmada ölü ele geçirildi" denildi.

ÖNCEKİ HABER

Geçmişin ve bugünün tanığı bir sokak: SARI KADI

SONRAKİ HABER

Haiti'de karakol baskını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...