05 Şubat 2004 22:00

Kıbrıs yeni 6. Filo oluyor

ABD Kıbrıs'ı yeni bir 6. Filo gibi kullanmak istediğini açıkça ilan etti. Askeri yetkililer Akdeniz'in bir AB gölü haline geldiğini belirterek, Kıbrıs'ta asker bulundurmanın şart olduğunu açıkladılar.

Paylaş
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'ye sunduğu Kıbrıs kozu, bölge için tehlikeli gelişmelerin de başlangıcı oldu. ABD adada "garantör" olmayı istiyor. Buna gerekçe olarak da Türkiye'nin güvenlik kaygılarını gösteriyor. ABD bu garantörlüğün gereği olarak da adada bir de askeri üs kurma niyetinde olduğunu açıkça söylemeye başladı. Kıbrıs'ta sorunu çözme iddiasıyla son dönemde ağırlığını koyan ABD yönetimi, Kıbrıs'ta askeri varlık bulundurmak istiyor. Washington, Kıbrıs'ı, Ortadoğu, Kafkasya ve Afrika'daki enerji havzalarına olan yakınlığı, Bakü-Ceyhan gibi enerji koridorlarının güvenliği açısından taşıdığı önem ve Ortadoğu'ya dönük konumu nedeniyle, stratejik önemde görüyor. Başbakan Erdoğan'ın geçen ay Davos'ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'la görüşmesinden sonra hızlanan Kıbrıs trafiğinde, Bush, taraflara mektup yazmış, Beyaz Saray yönetimi de Rum ve Yunan tarafına baskı yapmaya başlamıştı.

Güvenliği öne çıkardılar ABD Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilileri, Kıbrıs'ta Türk tarafında ciddi bir güvenlik kaygısı ve korku olduğunu hatırlattı ve "Kıbrıs'ta askeri varlık göstererek bu güvenlik kaygısını, korkuyu giderebiliriz. Ekstra garantiler sağlayabiliriz" dediler. Aynı yetkililer, bu yolla Washington'un da Akdeniz'de jeopolitik, jeostratejik konumunu güçlendirmeye çalışacağını söylediler. ABD'in Avrupa'daki Kuvvet Komutanlığı'na bağlı stratejik planlama dairesi, Akdeniz'in Avrupa Birliği kontrolüne geçtiğini, bu bölgede Washington'ın siyasi ve stratejik varlığını güçlendirme bakımından da Kıbrıs'ın önemli olduğunu düşünüyor.

ABD garantör olmak istiyor Pentagon, Batı Avrupa'daki mevcut üslerinde bulunan askerlerini daha yüksek hareket kapasitesine sahip küçük birlikler halinde Polonya, Bulgaristan ve Romanya gibi Doğu Avrupa ülkelerine taşımayı planlıyor. Washington, İncirlik Üssü'nü ve belki bir ikinci üssü daha bu kapsamda kullanmak için Ankara ile görüşmelerini sürdürüyor. Amaç, özellikle Kafkasya, Orta Asya ve Ortadoğu'da acil müdahale kapasitesini arttırmak, önleyici vuruşlar yapabilmek ve bir güvenlik kuşağı oluşturmak. ABD'nin Kıbrıs'ta edinebileceği bir askeri üs de, bu büyük askeri düzenleme çerçevesinde değerlendiriliyor. Washington, Kıbrıs'ta garantörlük statüsünü de elde etmek istiyor. Böylece, hem siyasi bir zemin yaratmış olacak, hem de ileride çıkabilecek anlaşmazlıklarda masanın sahiplerinden biri gibi davranma imkânı elde edecek.

ÖNCEKİ HABER

Göçmen işçilerinin sorunlarını anlatıyor

SONRAKİ HABER

ABD kontrolü aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...