04 Şubat 2004 22:00

Çatışmaların ortasından insan öyküleri

A. Kadir Konuksever, gazeteci olarak gözlediği çatışmaların arasında kalan insan öykülerini anlatıyor.

Paylaş
A. Kadir Konuksever, gazeteci olarak gözlediği çatışmaların arasında kalan insan öykülerini anlatıyor. "Savaşın skor tahtalarına yansıyan sonuçlarından daha önemlisi , orada devam eden hayat içindeki, savaştan önce var olmuş ve sonra da var olacak olan insanların öyküleridir" düşüncesinden yola çıktığını söylüyor Konuksever. Konuksever'in "Caddeye Uzak Öyküler"inde kimi zaman mizah, kimi zaman dram, kimi zaman da trajikomik olaylar yerini alıyor, tıpkı çatışma günlerinde olduğu gibi... Yazarı A. Kadir Konuk ile karıştıran özel timlerden, timlerin oyununu bozan kekeme vatandaşa; sık sık boşaltılan köyüne kaçan ihtiyar adamdan, "güzel olduğu için öldürülen" genç kıza; gece vakti sigara almak için sokağa çıkan "talihsiz"den karamizahın doruklarındaki "yeşil-sarı-kırmızı" fenomenine uzanan öyküler bunlar. A. Kadir Konuksever'in öykülerinin özeti "iki ateş altında kalmak" ile de özetlenebilir. Elbette, devlet güçlerinin neden olduğu olaylar önplanda, ancak nedendir bilinmez sıkça "iki ateş" vurgusu yapıyor yazar.

Gazeteci diliyle A. Kadir Konuksever, Diyarbakır doğumlu. Liseyi bitirir bitirmez de gazeteciliğe başlamış. Güneydoğu ve Doğu Anadolu'nun yanısıra Suriye, Irak ve İran'da da gazetecilik yapmış, pek çok olaya tanıklık etmiş. Halen de gazeteci. "Caddeye Uzak Öyküler", bir anlamda Konuksever'in "haberlerine yazamadıkları" olarak da okunabilir. Gazetecilik yaşamı boyunca tanıklık ettiği olayları, yer yer kurgusal olaylara da başvurarak öyküleştirmiş yazar. Bu, öykülerin etkisini artırıcı, gerçeğin anlatımını kolaylaştırıcı bir güç sağlıyor yazara. Ancak, handikapları da yok değil. Öyküden çok anının ön plana çıktığı, öykü dilinin yerini yer yer "haberci gözüyle anlatıma" bıraktığı da bir gerçek.

İnsan yüzü A. Kadir Konuksever, "Caddeye Uzak Öyküler" için, "o coğrafyanın insan yüzü" tanımlaması yapıyor: "Kendi tercihleri olmayan, ancak içerisinde olmaya zorlandıkları savaşın etrafında günlük yaşamlarını sürdürmeye çalışan insanların hikayeleri. Bir televizyon programının adı gibi, hepsi gerçek. Yaşanan, ama henüz bitmemiş, kolay kolay da bitmeyecek bir savaşın hikayeleri. Hiç değilse, daha uzun süre zihinlerden silinmeyecek görüntüleriyle, bunalımları ve sendromlarıyla..." Yazarın dediği gibi, "hepsi gerçek" olan öyküler, gücünü de işte bu gerçeklikten alıyor. "Bu taraf"ın insanının televizyonlarda izlediği çatışma haberlerinin arasında kaybolup giden; yıllar boyu silah sesleri arasında uyumaya, sevmeye, yaşamaya çalışan insanın gerçeğinden...

"Caddeye Uzak Öyküler"; A. Kadir Konuksever; 142 sayfa, Öykü; Agora Kitaplığı

ÖNCEKİ HABER

Sinema Berlin'e taşındı

SONRAKİ HABER

Pegasus'un sırtındaki böcek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa