04 Şubat 2004 22:00

İşkenceye sahte tutanak kılıfı

Gözaltına aldıkları Cihan Sevime işkence yapan polisler bunu gizlemek için sahte tutunak tuttular. Tutunakta, Cihan Sevime'nin tatbikat sırasında kaçmaya çalışırken düştüğünü ve vücudundaki yaraların bu yüzden oluştuğu ileri sürüldü.

Paylaş
Gözaltına aldığı kişilere yaptığı işkenceyi gizlemek için her yolu deneyen polis, sonunda sahte tutunakta tuttu. Beyoğlu Asayiş Büro Amirliği'nde görevli polisler, işkence vakasını gizlemek için sahte tutanak hazırlayarak, işkence mağduru Cihan Sevime'nin tatbikat sırasında kaçmaya çalışırken düştüğünü ve vücudundaki yaraların bu yüzden oluştuğunu ileri sürdüler. Bununla da yetinmeyen polisler, tutunağın altına ise olay sırasında orada bulunmayan polislerin imzasını attı. Polisin bu oyunu ise Sevime hakkında adam yaralama ve polise mukavemet suçundan açılan davada ortaya çıktı. Polisler hakkında kötü muamelenin yanı sıra "evrakta sahtecilik" suçundan soruşturma başlatıldı.

İşkence raporuna karşı tutunak oyunu Cihan Sevime, adam yaraladığı gerekçesi ile 5 Ağustos 2003 akşamı Beyoğlu Asayiş Büro Amirliği'ne bağlı polislerce gözaltına alındı. Sevime, gözaltında bulunduğu süre içinde suçunu itiraf etmesi için dövüldü. Beyoğlu'ndaki adli tıp hekimliğine çıkarılan Sevime'ye işkence görmesi nedeniyle dört gün işgöremez raporu verildi. Dört günlük işgöremez raporunun verilmesi üzerine harekete geçen polis, 6 Ağustos 2003 tarihli sahte yer gösterme tutunağı hazırladı. Polisler, olay sırasında kullanılan silahı bulmak için Sevime ile birlikte Füzürağa Camii'ne gittiklerini ancak bir an kendini polisten kurtaran Sevime'nin elleri arkadan kelepçeli olduğu halde kaçmaya başladığını iddia etti. Polisler, Sevime'nin kaçarken düştüğünü ve vücudunu yaraladığını da ileri sürdü. Polisler, çevredeki insanların kendilerine tepki göstermesi üzerine ise arama yapmadan tekrar Beyoğlu Asayiş Büro Amirliği'ne geldiklerini iddia etti. Zaten Cihan Sevime'de yer göstermeye götürülmediğini halde düzenlenen bu tutunağın altına imza atmayı reddetmiş. Tutanaktada Semive'nin imza atmaktan intina ettiği yazıyor.

Polisler reddetti: İmzalar bize ait değil Polisin bütün bu oyunu ise Cihan Sevime hakkında "adam yaralama" ve yer gösterme tutunağında yer alan beyanlardan ötürü "polise mukavemet" suçundan açılan davada ortaya çıktı. Beyoğlu Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci celsesine katılan ve tanık olarak dinlenen polislerden Metin Bostancı, söz konusu olayı hatırlamadığını söylemesi üzerine mahkeme heyeti yer gösterme tutanağını okudu. Mahkeme heyetinin okumasının bitmesi üzerine Bostancı, Cihan Sevime'nin silahını aramaya gitmediğini söyleyerek "Tutunakta yazılan hususları bilmiyorum. Tutanaktaki isim ve imza bana ait değildir. Bu imzayı kimin attığını bilmiyorum. Bu olayla ne müşteki ne de tanık olarak ilgim yoktur" dedi. Mahkeme heyeti bunun üzerine tutunakta imzası bulunan diğer polis memuru Şükrü Şentürk'ü tanık olarak ifade vermesi üzerine çağırdı. Şentürk, Sevime'nin karıştığı olayı hatırladığını hatta Erkan Katırcı adlı polis memuru ile birlikte Sevime'yi gözaltına aldığını asayiş büroya teslim ettikten sonra ise eve gittiğini anlattı. Sevim'in silahını aramak için her hangi bir yere gitmediğini dile getiren Şentürk, altındaki imzanın kendisine ait olmadığını ve tutanaktaki bilgileri kabul etmediğini dile getirdi. Bunun üzerine mahkeme heyeti Şentürk'ün yer gösterme tutunağındaki imzası ile ifadeye dayalı teşhis tutanağındaki imzasını karşılaştırdı. Mahkeme heyeti iki imzanın birbiriyle uyuşmadığını kaydetti. Mahkeme heyeti, evrakta sahtecilik suçundan soruşturma başlatılması için Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı'na başvurdu.

ÖNCEKİ HABER

Çin Afrika'ya el attı

SONRAKİ HABER

Katliama tepki çığ gibi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...