31 Ocak 2004 23:00

10 yıldır barakada yaşıyorlar

Tunceli'de on yıl önce evleri askerler tarafında boşaltılan 12 aile, yerleştirildikleri Ovacık ilçesinin Kandolar mahallesinde sıkıntı dolu günler yaşıyor. Barakadan bozma ve her tarafı açık iki odalı prefabrikte yaşayan aileler, her şeye rağmen ayakta durma mücadelesi veriyor. 1994 yılında Ovacık'ta köyler askerler tarafından boşaltılınca; köylülerin yerleşmesi için 80 dairelik konut yapıldı. 12 milyar lira karşılığında köylülere satılan konutlardan her nedense 12 aile, faydanlandırılmadı. Çaresiz kalan aileler, bunun üzerine kendi imkanları ile tamir ettikleri prefabriklerde yaşamaya başladılar. Kimi 5, kimi de 10 kişi birlikte kalıyorlar. Soğuktan korunmak için her yanı açık olan prefabrikleri kağıt ve bezlerle örtmeye çalışan aileler, yağmur damlalarını da tabana astıkları pet şişelerle engelliyorlar. Aileler, kapı niyetine de kilim ve battaniye kullanıyorlar. Çektiğimizi bir Allah bir de... Prefabriklerde yaşayanların çoğu çocuk ve yaşlılardan oluşuyor. Sağlıksız koşullardan dolayı romatizma hastalığı ile boğuşan aileler, kaymakamlık, valilik ve belediyeye başvurmuş ama hiç kimse kendilerine yardım etmemiş. Prefabrikte yaşayan ailelerden biri olan Müldür Ailesi'nin bütün yükü 20 yaşındaki Kenan'ın sırtında. Kahvede çalışan ve günde 10 milyon lira para alan Kenan Müldür, bu parayla 10 kişilik ailesini geçindirmeye çalışıyor. Kenan'ın annesi Aynur Müldür ise, konut dağıtımında haksızlık yapıldığını belirtiyor; "Çektiğimiz çileyi bir biz, birde Allah bilir. Çocuklarım romatizma oldu kışın çok soğuk oluyor. Köyde olsaydık durumumuz iyi olurdu." Aynur Anne'nin bu sözleri, prefabrikte yaşayan bütün ailerin özlemi. Her aile, geri dönüş için imkanlarının sağlanmasını istiyor.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


AİHM: Öğrenciler adil yargılanmadı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) "Paralı eğitime" karşı Meclis Genel Kurul Salonu'nda pankart açan 9 üniversite öğrencisinin "adil yargılanmadıklarına" karar verdi. "Paralı eğitim" uygulamalarına karşı Meclis Genel Kurul Salonu'nunda "Harçlara hayır" yazılı pankart açan ve kamuoyuna "Kalemli Çete" olarak tanıtılan 9 üniversite öğrencisinin yargılanma süreci yeniden gündeme geldi. AİHM, resmi internet sitesinde yayımlanan 29 Ocak 2004 tarihli kararda, öğrencilerin bağımsız ve yansız bir mahkemede yargılanmadıklarını, bu kapsamda AİHM'in 6/1 maddesinde tanımlanan "adil yargılanma hakkı"nın ihlal edildiğini bildirdi.

Tazminat yok Ancak mahkeme, Mahmut Yılmaz, Özgür Tüfekçi, Ahmet Aşgın Doğan, Bülent Karakaş, Deniz Kartal, Nurdan Bayşahan, Metin Murat Kalyoncugil, Ulaş Doğu Atlı ve Mehmet Bahadır Ahıska'nın yargılandığı süreçte bu tespitin kendisinin yeterli bir adil karşılık olduğu görüşüyle, ayrıca maddi ya da manevi tazminata hükmetmedi.

"Eleştirilerimiz haklı çıktı' İHD Ankara Şubesi Başkanı ve gençlerin avukatı Ender Büyükçulha, yaptığı yazılı açıklamada ceza kararının toplum vicdanında kabul görmediğini belirterek DGM'nin verdiği kararın hukuka aykırı olduğunu vurguladı. Büyükçulha, haksız kararı AİHM'ne taşıdıklarını bildirerek yeni alınan kararla eleştirilerin doğruluğunun kanıtlanmış olduğunu ifade etti. Ender Büyükçulha, AİHM'ne yapılan başvuruların Metin Murat Kalyoncugil, Ulaş Doğu Atlı ve Ahmet Bahadır Ahıska adlı öğrenciler adına yapıldığını açıkladı. 29 Şubat 1996 günü Meclis'te "Harçlara hayır" yazılı pankart açan öğrenciler, 48 yıl hapis cezası ve yaklaşık 8 milyar lira ağır para cezası almışlardı.