28 Ocak 2004 23:00

Heyecansal kontrol

Prof. Dr. İlkay Kasatura, 1983'te Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde bağımlılara yönelik ilk psikolojik tedavileri başlatan psikologlarımızdan. Bu konuda "Gençlik ve Bağımlılık" adlı bir kitabı da var. Evrim Yayınevi'nin Psikoloji dizisinde yer alıyor. Alkolden uyuşturucuya, sigaradan kumara bağımlılıklar ve tedavisi, ailelerin neler yapacağı üstüne pek çok ayrıntıyı içeren kitabın basım tarihi 1998. Uyuşturucunun gündemimizde olduğu bugün kitap her okulun ve her evin kitaplığında olmalı bence. Heyecansal Kontrol, toplumsal sorunumuz olan iletişim, öfke, özgüvensizlik vb konularını irdeleyen bu konuda yol gösteren bir kitap. Heyecanın kontrol edilememesi eğitimle ilgili bir sorun değil. Kasatura, çocukluk arkadaşı olan yurtdışı eğitimli bir doktorla ilgili ilginç bir olay anlatıyor. Genç doktor bir Tıp kongresinde "Sen nasılsa biliyorsun bunları " diye konuşmacı olmaya zorlanır. O da bu işi yapabilirim inancındadır. Hazırlanmaz. Sonrasında olaylar umduğu gibi gitmez: "Gözlerim kalabalığa takılınca müthiş bir paniğe kapıldım. Önde oturan hocalarımı da fark edince korkum büsbütün arttı. Sanki bana 'Konuş bakalım, öğrendiklerini bir görelim. Bu kadar sene öğrendiklerin bu kadar mı?' diyecekler gibi hissettim. Hocalarımdan biri ben yurtdışına giderken, anababamdan, nişanlımdan ayrılışı kastederek 'Bu kadar bedel ödemeye değmez' demişti. Amerika'da ne zaman yalnız kalsam ne zaman bir güçlük yaşasam bu bedeli ödemeye değer mi, diye sorardım kendi kendime: Şimdi konuşmaya başladığımda da sanki, 'değmez, değmez' diyecekmiş gibi korkmaya başladım. Bir anda ağzım kurudu... Bir yudum su içtim. Bir öksürük nöbeti tuttu. Sırtımdan aşağı terler boşanıyordu. Kalbimin çarpıntısını sanki bütün salon duyacakmış gibi hissediyordum. Nabzım ve tansiyonum yükseldi. Başımı müthiş bir ağrı çemberi sardı... Hayır konuşacak gücüm yoktu. Mikrofona yaklaştım. 'Özür diliyorum' dedim ve kürsüden koşarak ayrıldım".

Krizi yenmek İlkay Kasatura bu arkadaşının bu panik atak krizi sonrası geçirdiği bunalımlar yüzünden Türkiye'de hekimlik yapmaya cesaret edemeyip yeniden yurtdışına gittiğini yazıyor. Bu tür bir krizi engellemek için insanın kendisine sorması gereken soruları, kaygılarını yatıştırma yollarını örnekliyor. Heyecan özellikle gençler ve çocukların başarılarını engelleyebilen, iletişimde yanlışlara yol açan, kendimizi yanlış ifade etmemize neden olan bir öge. Kasatura'nın kitapları önemli bir yardımcı bence Eğer İlkay Kasatura ile doğrudan ilişki kurmak isterseniz, kitapta bir de telefon numarası var 0212 274 86 00. Bu numarayı saat 13.00- 19.00 arası aramanız daha doğru.

"Heyecansal Kontrol"; (Yaşantımıza yön veren duygularla başa çıkmayı öğrenmek); Prof. Dr. İlkay Kasatura; 336 sayfa; Altın Kitaplar

Evrensel'i Takip Et