06 Mart 2011 09:33

On binlerce “Can”dan mücadele çağrısı

On binlerce Alevi “Demokratik Anayasa ve eşit yurttaşlık hakkı istiyoruz” mitinginde buluştu. Öğle saatlerinden itibaren İzmir Gündoğdu Meydanında toplanan Aleviler, devletin kendilerini yok saydığını dile getirerek talepleri kabul edilinceye kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Yapılan konuşmalarda yaklaşan seçimlere de vurgu yapılara

On binlerce “Can”dan mücadele çağrısı
Paylaş

İzmir’de deniz kıyısında bulunan Gündoğdu meydanına çeşitli yönlerden pankart ve dövizlerle giren Aleviler başlarına bağladıkları kızıl bantlar ve “Ya Ali” yazılı fularlarla renkli görüntüler oluşturdular. Genç yaşlı, kadın erkek on binlerce Alevi, “Aleviyiz haklıyız kazanacağız”, “Gazi şehitleri ölümsüzdür”, “Eşit yurttaşlık istiyoruz”, “AKP halka hesap verecek”, “Alevi inancı engellenemez”; “Alevi köyüne cami yapılamaz”, “Sivasın ışığı sönmeyecek”, “Zorunlu din dersi kaldırılsın”, “Türkiye laik değil laik olacak” sloganları ve dövizleri ile meydanı doldurdular. Mitinge çok sayıda Alevi-Bektaşi Örgütünün yanı sıra, EMEP, BDP, ÖDP, TKP, EDP, Halkevleri, DİP, ESP gibi parti ve örgütler de geniş katılım sağlarlarken, mitinge Ege Bölgesinin yanı sıra ülkenin birçok yerinden de katılımlar oldu. İzmir banliyö hattının resim açılış töreni için Başbakan Tayip Erdoğan ve CHP lideri Kemal Kılıçtaroğlu’nun da İzmir’de olduğu bir güne denk gelen mitinge CHP’li belediye başkanlarının çok azının, kısa süreliğine katılması dikkat çekti.

BİRLİK OLMA ZAMANI

Zaman zaman şiddetini arttıran yağmura rağmen alanı dolduran Alevilerin coşkusu miting boyunca devam etti. Mitinge EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel ve Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol da katıldı. Sivas’ta katledilenlerin adının hep birlikte söylendiği saygı duruşunun ardından Alevi örgütlerinin yöneticileri beyaz güvercinleri gökyüzüne bıraktı. Mitingin açılış konuşmasını yapan Alevi-Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Alevilerin mücadelesinin binlerce yıldır süregeldiğini belirterek, hakların alınıncaya, taleplerin kabul edilinceye kadar mücadelenin süreceğini söyledi. Alevilerin uğradığı katliamların yanı sıra, yaşam alanlarına yönelen HES, taşocakları, madenler gibi çevresel sorunlara da dikkat çeken Balkız,”Mücadelemiz Munzur’da Karadenizde yapılmak istenen HES’lere, Bergama’da yıllardır direnen köylülerin itirazları karşılanıncaya kadar sürecek” dile konuştu.

AKP 12 EYLÜLÜN SÜRDÜRCÜSÜ

Alevilerin fişlenmesinin, ordudan atılmasının, örgütlerinin kapatılmasının, üniversitelerin baskı altına alınmasının 12 Eylül’le başladığını aktaran Balkız, AKP’nin 12 Eylül’ün sürdürücüsü olduğunu kaydetti. Balkız, “AKP 12 Eylül’ün çocuğudur. AKP’de, daha önceki siyasi iktidarlar da, devlette bize ‘siz yoksunuz’ diyor. Bizler işte buradayız ve tüm haklarımızı alıncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu. Konuşmasında yaklaşan Genel seçimlere de değinen Balkız, “çağımız insanlık çağıdır. Önümüzdeki seçimlerde bu anlayış yine iktidara gelirse, korkarım bir Hitler, bir Mussolini gelecek. Arap diktatörleri bir bir yıkılırken, bizimki onlara öykünüyor” dedi.

BÜYÜK BULUŞMAYI GERÇEKLEŞTİRME ZAMANI

Balkız’ın ardından konuşsan Pir Sultan Abdal Kültür derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş ise toplumun yapısının hızla değiştiğini, siyasal islamın her alana hakim olduğunu vurgulayarak, hükümetin toplumsal muhalefeti tamamen ortadan kaldırmayı amaçladığını söyledi. Gümüş, “Türban zulmünden bahsedenler yüz binlerce Alevi çocuğuna siyasal islamı dayatıyor. Alevi köylerine cami kuruyor, cemevlerini ibadethane saymıyor. Bunlar sadece kendilerine demokratlar. Türkiye’nin bir değişime ihtiyacı var. Bu mümkün. Şimdi eşitlik, özgürlük, kardeşlik adına bir büyük buluşmayı gerçekleştirme zamanıdır” diye konuştu.  Mitingte KESK Genel başkanı Döndü Taka Çınar ve Halkevleri genel başkanı İlknur Birol da bir konuşma yaptı. Miting yapılan  konuşmaların ardından Arif Sağ ve Ferhat Tuç’un söylediği türküler ve semah gösterileri ile devam etti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eskişehirli Kadınlardan 8 Mart Çağrısı

SONRAKİ HABER

Adanalı kadınlar haykırdı: "Haklarımızı istiyoruz!"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...