02 Aralık 2003 22:00

Her taşın altında Soros

Devrik Gürcistan lieri Eduard Şevardnadze'nin ABD'ye yönelttiği suçlamaların temelsiz olmadığı anlaşılıyor. Devrik Başkan, ABD'li spekülatör George Soros'un, kendisini deviren isyanı finanse ettiğini söylemişti.

Paylaş
Devrik Gürcistan lieri Eduard Şevardnadze'nin ABD'ye yönelttiği suçlamaların temelsiz olmadığı anlaşılıyor. Devrik Başkan, ABD'li spekülatör George Soros'un, kendisini deviren isyanı finanse ettiğini söylemişti. Yapılan incelemeler, Soros'un ayaklanmayla bağlantılı olduğunu gösteriyor.

Sırp bağlantısı Elde edilen bilgilere göre; Amerikancı Gürcü liderlerden Giga Bokeria, Soros tarafından, Miloseviç'i deviren eylemcilerle ilişkiye geçmesi için Sırbistan'a gönderilmişti. Daha sonra bu eylemcilerden bir grubun, Gürcistan muhalefetine 'yol göstermek' için Gürcistan'a geldiği öğrenildi. Sırbistan bağlantısı, bizzat Soros'un Açık Toplum Vakfı'na (ATV) siyasi danışmanlık yapan Laura Sibler tarafından da itiraf edildi. İki ülkenin yaşadığı deneyimlerin birbirine benzediğine dikkat çeken Sibler, ATV'nin muhalefeti finanse ettiğini söyledi.

Mali destek Bokeria'nın Soros ile ilişkisi bu kadarla sınırlı değil. Bokeria'nın başında bulunduğu 'Özgürlük Enstitüsü' hem ATV hem de ABD yönetimi tarafından desteklenen Eurasia Enstitüsü tarafından destekleniyor. Soros'un görüştüğü tek muhalif isim Bokeria değil. Soros'un, Özgürlük Enstitüsü'nün yanı sıra 'Kmara!' (Yeter) adlı örgüte 500 bin dolar 'bağışta' bulunduğu bildirildi. Bu paranın geçen haftaki isyanda kullanıldığı biliniyor. Soros ayrıca Rustavi-2 TV ve 24 Hours gazetesi gibi muhalif yayın organlarını destekliyordu. Diğer taraftan, kendisi de Batı yanlısı olan Eduard Şevardnadze'nin 'gözden düşmesinin' ardında; Rus şirketleriyle imzaladığı enerji anlaşmalarının olduğu yorumları yapılıyor. Pravda gazetesindeki değerlendirmeye göre ABD, bölgedeki petrol projelerinde kendisine hiçbir pürüz çıkartmayacak bir yönetimi tercih etti ve bu yüzden "kullanım süresi dolan" Şevardnadze'yi harcadı.

ÖNCEKİ HABER

Tunus rejimi zorda

SONRAKİ HABER

Japon hükümeti geri adım attı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...