05 Mart 2011 13:04

Kadınlar ezber bozuyor

Yıllarca feodal bakış açısı ile geri plana itilen, sindirilen hiçbir hak tanınmayan kadınlar, tabuları yıkmaya devam ediyor. Son dönemlerde beldelerine yapılmak istenen termik santrale karşı verilen mücadelenin en önünde yer alan Sarısekili kadınlar da çevrelerini, doğalarını, yaşamlarını termik santrale kurban vermemek için m&

Kadınlar ezber bozuyor
Paylaş
Cumali Akkaş

Termik santrale karşı mücadele eden Sarıseki halkı, geçtiğimiz günlerde beldede düzenledikleri eylem ile termik santrali istemediğini bir kez daha haykırdı. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu eylem sonrasında Sarısekili kadınlar ile görüştük.

Kanser tedavisi gören Gülnaz Kıllı, yıllardan beri yaşadıkları beldelerinde sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşamaya devam etmek istediklerini söyledi. Kıllı, çevrelerinde birçok sanayi tesisi olduğunu, çevreye ve sağlığa zarar vermediği sürece bunlara karşı olmadıklarını belirtti. Yapılmak istenen termik santrale karşı olduklarını ifade eden Kıllı, ruhsatın nasıl verildiğini bilmediklerini söyledi. “Kanser fabrikası istemiyoruz. Sadece Sarıseki’ye değil, hiçbir yere termik santral kurulmasın” diyen Kıllı, geçmişte burada kanser ölümlerinin çok az olduğunun altını çizdi. Kıllı, 30 yıl önce beldeye kurulan asit fabrikası ile kanserden ölümlerin başladığını aktardı. Dedelerinin, babalarının bir şey olmaz denilerek kandırıldığını ifade eden Kıllı, “Biz bu yalanlara kanmayacağız. Bu kanser fabrikasını buraya kurdurmayacağız. Biz toprağımızı, sağlığımızı, körfezimizin güzelliğini istiyoruz” dedi.

SANDIKLAR BOŞ KALACAK

16 yıldır evli olan ve iki düşük yapan Nurcan Tetik, düşük yapmasının nedeninin kötü hava koşulları olduğunu dile getirdi. Termik santralin kurulması ile beldede kısırlık oranının artacağını söyleyen Tetik, kadınların termik santrale karşı mücadele etmesi gerektiğini söyledi. Bütün kadınları 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne davet eden Tetik, hep birlikte alanda termik santrale karşı olduklarını haykıracaklarını ifade etti. Başbakana da seslenen Tetik, “termik santral kurulursa sandıklar boş kalacak” dedi.

Şule Yılmaz ise çocuklarının sürekli hasta olduğunu söyledi. Termik santral kurulduğunda durumun daha da kötüye gitmesinden endişe ettiklerini dile getiren Yılmaz, termik santrale karşı sonuna kadar direneceklerini belirtti. Yılmaz, bunun ilgililer tarafından böyle bilinmesini istedi. Memleketlerinin Akdeniz’in incisi olduğunu söyleyen Ayşegül Küçükdemirci, “Biz memleketimizi kaybedersek her şeyimizi kaybederiz. Geleneklerimiz, göreneklerimiz hiçbir şeyimiz kalmaz. Seçim zamanında attığı nutuklarla bizi neredeyse ağlatan başkanımızı neden aramızda göremiyoruz? Bu memleket giderse başkan da gider ” dedi.

Gelişmiş ülkelerin 35 yıl önce terk ettiği termik santrallerin Türkiye’ye kurulmak istendiğini ifade eden Sıdıka Özkan ise yetkililerin “Gerekirse bu bölgede yerleşim kaldırılır” sözüne ise termik santralinin etki alanının sadece bu bölge olmayacağını dikkat çekti. Özkan, “Ülkenin hiçbir yerinde termik santral istemiyoruz. Bunun için de örgütlenip mücadeleyi büyütüyoruz” diyerek iktidara da seslendi ve hava kalitesi yönetmeliğinin değiştirilmesini istedi.

8 MARTTA ALANLARA

Kelimelerden önce gözlerinden yaşlar dökülen Hayriye Okur, belediye başkanının “Önceki başkan zamanında olmuş bitmiş” dediğini aktardı. Okur, mevcut başkanın da aynı yetkilere sahip olduğunu ama kılını bile kıpırdatmadığını vurguladı. “Herkes yanına annesini, babasını da alıp toplansın. Annem babam gelmezse diğerleri nasıl gelsin. Ama ben bunları onlara söyleyemiyorum içimde kalıyor” diyen Okur, ailesinden erken ayrılmak istemediğini söyledi. “Yeğenlerimin büyüdüğünü, onların da sağlıklı yaşadığını görmek istiyorum” diye konuştu. Yetkililerin termik kurulursa Sarıseki’nin yaylaya taşınacağını söylediklerini aktaran Okur, “termik santralin etkisi yaylaya gelmeyecek mi?​” diye sordu. Yaylaya tesisler yapılacağının da söylendiğini hatırlatan Okur, “yıllardır Sarıseki’ye yapılmayanlar yaylaya nasıl yapılacak?​” dedi.  8 Martta annesini de alarak İskenderun’da olacağını ifade eden Okur, sesini duyurup termik santrale hayır diyeceğini söyledi.

ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN

Termik santrale karşı verilen mücadeleye katılanların sayısının henüz düşük olduğunu belirten 27 yaşındaki Selvi Kara, belde halkının üzerinde baskılar olduğunu belirtti. “Çünkü halkın örgütlenmesini istemeyenler var” diyen Kara, daha iyi örgütlenmeleri ve daha çok eylem yapmaları gerektiğini söyledi. Yapılan eylemlerin sonuç vereceğine inancını dile getiren Kara, “Çocukken babalarımız işten çıkartıldı. Gübre fabrikasının önünde günlerce yattık mücadele ettik. Ama sonunda dediğimizi yaptırdık” dedi.

“Çocuklarımızın geleceği için termik santrale hayır” diyen Nermin Okur, gerekirse yolları kapatıp eylemler yapacaklarını söyledi. Termik santralin kurulmasına kesinlikle karşı olduklarını söyleyen Okur, ağır sanayinin yoğun olduğu beldede kanser vakalarının zaten çok olduğunu, termik santralle birlikte yeni doğan çocukların bile kanser hastası olabileceğini ifade etti. Seçim döneminde gelecek siyasi partilere de seslenen Okur, termik santrale izin verenlere oy vermeyeceklerini söyledi. 8 Martta taleplerini dile getirmek için İskenderun’da olacaklarını ifade eden Okur, mücadelelerine devam edeceklerini belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Gençler ‘çatışma’ istemedi!

SONRAKİ HABER

Mücadele etmek için çok nedenimiz var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...