28 Eylül 2011 05:37

Çanakkale’den siyanürcüler de geçemeyecek!

Filiz Ceylan Tekin

Geçtiğimiz hafta sonu Çan’ın Etili ve Söğütalan Köyü’nde gerçekleştirilen halk toplantılarında bölgede yapılmak istenen altın madenciliği ve buna karşı verilecek mücadele tartışıldı. Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Prof. Dr. Murat Türkeş, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Kenan Kaynaş ve Prof. Dr. Talat Koç, Çanakkale Çevre Platformu Başkanı Hicri Nalbant, CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soyadan, Zirve Dağcılık ve Halkevleri üyelerinin de yer aldığı bir heyetle ilk gidilen Çan İlçesi Etili köyünde köylülerin yoğun katılımı ile köy kahvesinde toplantı yapıldı.

ALTINCILARA KANMAYIN

Yöredeki 22 köy muhtarının davet edildiği toplantıya, bu muhtarların çoğunun katıldığı gözlendi. Toplantıda konuşan Türkeş ve Nalbant, çok uluslu maden şirketlerinin hepsinin yabancı kaynaklı şirketler olduğunu ama yerli taşeronlar eliyle bölgede madencilik yapmak istediklerini aktardılar. Söğütalan köyü üzerinde yer alan Ağı Dağının çevresinde, Babadağ ve Delidağ yataklarına girerek dev boyutlarda çukurlar açılacağı bilgisini veren konuşmacılar, buralarda siyanürle altın ayrıştırılması işleminin yapılacağını belirttiler. Bölgede açılacak çukur alanının 700 dekar boyutunda olacağı ve bunun içinde 125 milyon ton kayaç parçalanacağının aktarıldığı konuşmalarda, 1744 hektar alandaki tüm ağaçların da kesileceğine dikkat çekildi. Konuşmacılar Lapseki Şahinler Köyü, Kuşçayırı Köyü ve Söğütalan Köyünde yapılacak maden çalışmasının, bölgedeki 25 - 30 köye su kaynağı yaratan, 1000 metre yüksekliğindeki dağı yok edeceğinin altını çizerek, “350 insana iş vereceklerini söylüyorlar bunlar kanmayın. Camii, okul vb. yerlerin bakım onarımını sağlayacak olan bu maden şirketleri yaşadığınız, gelir kaynağınız olan tarımcılığı, yaşam kaynağınız olan havanızı, suyunuzu ve sağlığınız yok edecekler” denildi.

Bölgede madencilik yapmak isteyen şirketlerin sermaye yapıları ve bunların taşeron yerli ortakları ile ilgili bilgilerin aktarıldığı toplantıda söz alan köy muhtarları da altın madenciliğine karşı olduklarını dile getirdiler. Sık sık Balıkesir Balya’da 80 yıl önce terk edilen kurşun madeninin yarattığı çevre tahribatı örneğinin verildiği toplantı da, bölgedeki altın işletmeciliğinin Kazdağlarının tarımsal yapısını ve orman varılğını da bitireceği uyarılarında bulunuldu.

HALK KAZANDI

Etili’deki toplantı sırasında ve buradan geçilen Söğütalan köyündeki toplantıda altın madencisi şirketin görevlilerinin heyeti izlediği gözlemlendi. Söğütalan’da maden şirketinin 90 genci işe alarak çalışmaya başlandığı belirtilirken, şirketin çöp konteyneri, köy konağı gibi halka şirin görünme amaçlı bir takım girişimleri olduğu dile getirildi. Köy meydanında yapılan bilgilendirme toplantısına katılan halka, ÇED sürecinin yaptırılmaması telkinlerinde bulunuldu. Her iki toplantının ardından altın madencileri tarafından dün Söğütalan köyünde yapılmak istenen ÇED Toplantısı köylüler tarafından engellendi. Köy kahvelerini kilitleyen köylüler, kadın - erkek çocuklarıyla köy meydanında toplanarak altın madencilerini yuhaladılar. Bu arada Kuzey Biga Madencilik firmasının katılımı fazla göstermek için Çan Yükseokulu öğrencilerini teknik gezi adı altında köye getirmesi, gelen öğrencilerin durumun gerçek nedenini anlayıp köyü terk etmeleri üzerine geri tepti. Halkın tepkisi üzerine madenciler toplantıyı yapamadan köyü terk ederken, mücadelenin ilk etabını kazandıklarını söyleyen köylüler ise sevinç gösterilerinde bulundu. (Çanakkale/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et