05 Mart 2011 12:21

Gaziantep’te kadınlar yürüdü

Gaziantep’te 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü birçok siyasi parti ve dernek tarafından yapılan eylem ve basın açıklamasıyla kutlandı. Demokratik Kadın Platformunun düzenlediği yürüyüş Kırkayak parkından başlayarak, “Yaşasın 8 Mart kadınlar günü”, “Jin jiyan azadi”, “Yaşasın k

Gaziantep’te kadınlar yürüdü
Paylaş

Burada basın açıklamasını okuyan Sevgül Özdemir, “Tarih 8 Mart 1857’i gösterdiğinde Newyork’ta 40 bin dokuma işçisi kadın çalışma saatinin 8’e düşürülmesi ve daha iyi çalışma koşulları için greve gitti.Ancak güvenlik güçlerinin işçilere saldırması sonucu, fabrikaya kilitlenen 129 kadın işçi yanarak hayatını kaybetti. İşçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katıldı. 1911 yılında 25 Mart’ta Newyork kentinde Triangel yangınında 140 kadın işçi de yanarak öldü. 1910’da 2.Enternasyonal’de Clara Zetkin’in 8 Martın Dünya Emekçi Kadınlar Günü olması önerisi katılımcıların tümünün öneriyi ayakta alkışlamasıyla onaylandı. Bu tarihten itibaren 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kadınların özgürleşme mücadelesinde bir basamak olmaya başladı” diye konuştu.

YİNE YİNE YİNE...

100 yıl gibi bir süre geçmiş olmasına rağmen özellikle Türkiye’de kadınların toplumsal konumları ve çalışma koşulları konusunda değişen bir şey olmadığını söyleyen Özdemir, “Yine, ev işlerini yapıyor, çocuklara, hastalara, yaşlılara yalnızca biz bakıyoruz. Ev emeğimiz yok sayılıyor. Yine, ucuz ve yedek iş gücü görülüyor, kadrosuz ve güvencesiz çalışıyoruz. Yine, öldürülüyoruz. Fabrikalarda yakılıyor, sellerde boğuluyoruz. Yine, Kürt kadınları anadilini kullanamadığı için kamusal alandan, sağlıktan faydalanamıyor, eğitim alamıyor. Yine, savaşlarda şiddetin her boyutunu en ağır biz çekiyoruz. Yine tacize, tecavüze uğruyoruz. Yine, yine, yine... Yine diye başlayan sorunlarımız azalacağına sürekli çoğalıyor, ama nereye kadar. Çünkü kadınların hangi koşullarda istihdama katıldığını, istihdamın niteliğini ve istihdamda toplumsal cinsiyet eşitliğini, ev içi emeğimizi gözetmeden kadın istihdamı adına atılacak her adım, sözde kalacak hatta toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ve kapitalist sistem politikalarını derinleştirecektir” dedi.  Özdemir konuşmasını şöyle bitirdi, “Emine Aslan, Türkan Albayrak, Aynur Çamalan, TEKEL işçisi kadınlar, halen Adana Numune Hastanesi’nde direnişte olan kadın emekçiler direnişleriyle bizlere umut olduysa, bundan sonra da büyüteceğimiz mücadeleyle emeğimize sahip çıkacak, kapitalizme ve onun yarattığı erkek egemen zihniyetine darbeler vurmaya devam edeceğiz. Bütün kadınlar gibi, sınıfsız, sömürüsüz bir yaşam için mücadele eden Kürt kadınları anadilde eğitim, anadilde sağlık gibi haklı talepleri için mücadelelerini sürdürüyor. Kapitalizmin son krizi bu kez emekçilerin ve halkların isyanlarını ayaklanmalarını kolay atlatamayacak.” (Gaziantep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Genel seçime 27 parti katılacak

SONRAKİ HABER

KESK’li kadınlar mücadele çağrısı yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...